Για το αν θα περάσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2011- αρχές του 2012 αποτελεί συνάρτηση τριών παραγόντων:
-Να υπάρξει πολιτική συναίνεση
-Να εφαρμοστεί κατά γράμμα το Μνημόνιο
- Να βάλει τις βάσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη η ελληνική κυβέρνηση
Ο ίδιος δεν ανησυχεί για υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από Fitch και Moody's, θεωρώντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει προεξοφληθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, αλλά προέβλεψε πως τα stress tests που έρχονται τον Φεβρουάριο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι πολύ σκληρά.
Ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα είναι μεν σφιχτή, αλλά καλύτερη από αυτή της Ιρλανδίας και πως το 2010 περισσότερα από 300 χιλ νοικοκυριά επέλεξαν την οδό της αναχρηματοδότησης των δανείων τους. Σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν και περίπου 50 χιλ επιχειρήσεις.
Ο κ. Νανόπουλος θεώρησε αρκετά πιθανές νέες υποβαθμίσεις από τους οίκους Fitch και Moody's, με μα από τις δύο να πραγματοποιείται εντός του Ιανουαρίου, εκτιμώντας όμως ότι το μεγαλύτερο σοκ έχει ήδη απορροφηθεί όταν έγιναν οι υποβαθμίσεις του περασμένου Ιουνίου. Έθεσε δε ερωτηματικά για την λογική αυτών των περαιτέρω υποβαθμίσεων.
Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο κ. Νανόπουλος εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί το 2011 και ίσως και το 2012 η χειροτέρευση του δείκτη των δανείων σε καθυστέρηση, ενώ αναφορικά με τις καταθέσεις επισήμανε ότι θα πρέπει να μειωθούν τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων προκειμένου να αποκλιμακωθεί το κόστος χρήματος αλλά και να μπορέσουν να ωφεληθούν οι δανειολήπτες από υποχώρηση των επιτοκίων δανείων.
Θεώρησε θετικό το γεγονός ότι παρά την περίοδο ύφεσης που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, και την σημαντική υποχώρηση της ζήτησης (-42% στα στεγαστικά στο πρώτο δεκάμηνο του 2010 και 43% στα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) οι πιστωτικοί ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι θετικοί. Ειδικότερα η ετήσια μεταβολή της πιστωτικής επέκτασης φθάνει το 3,9%
Ο κ. Νανόπουλος, αναφερόμενος στην εκροή των καταθέσεων, είπε ότι σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 28,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 4,5% στο πρώτο τρίμηνο, 4,8% στο δεύτερο τρίμηνο, 1,75 στο τρίτο τρίμηνο και 1,5% στο τέταρτο τρίμηνο.
Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι περισσότεροι από 250.000 δανειολήπτες εντάχθηκαν σε προγράμματα ρύθμισης των τραπεζών και 50.000 επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το τραπεζικό σύστημα επιδιώκει και θέλει να εξυπηρετήσει την πελατεία που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ερωτηθείς για την αποπληρωμή από την Eurobank των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου είπε ότι «δεν βιαζόμαστε αλλά δεν αποκλείεται μερική ή ολική αποπληρωμή», επισημαίνοντας ότι δεν είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr