Τον τελευταίο καιρό ο ασφαλιστικός κλάδος διατυπώνει την ανάγκη να προβεί σε αυξήσεις των ασφαλίστρων, ιδίως στον τομέα των ασφαλίσεων αυτοκινήτων, όπου μάλιστα η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για τον πολίτη. Πόσο όμως αυτή η αύξηση των ασφαλίστρων οφείλεται σε πραγματικές ανάγκες επιβίωσης των ασφαλιστικών εταιριών και πόσο σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κερδοφορίας τους;
Η αλήθεια είναι πως για τις ασφαλιστικές εταιρίες όλων σχεδόν των κλάδων σε παγκόσμιο επίπεδο- και παρά την οικονομική κρίση- η συγκυρία είναι ευνοϊκή, με αποτέλεσμα να μην είναι αναγκαία η αύξηση των ασφαλίστρων για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών. Αυτό δείχνει η έκθεση της εταιρίας Willis Re, ενός από τους μεγαλύτερους ασφαλειομεσίτες στον κόσμο, η οποία υποστηρίζει ότι στις περισσότερες ασφαλίσεις, τα αντασφάλιστρα για το 2011 δεν αυξάνονται, αλλά μένουν σταθερά ή και μειώνονται σημαντικά.
Μία ασφαλιστική εταιρία, που εισπράττει ασφάλιστρα από τον πελάτη της, ασφαλίζεται επίσης σε μια μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία, πληρώνοντας τα λεγόμενα αντασφάλιστρα, προκειμένου να είναι καλυμμένη έναντι των αναγκών των ασφαλισμένων της. Αυτά τα αντασφάλιστρα, σύμφωνα με την έκθεση της Willis Re, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ευρώπη, μένουν σταθερά ή μειώνονται σημαντικά. Ο λόγος είναι ότι στην αγορά των αντασφαλίστρων έχουν μπει πολλά νέα κεφάλαια, από εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν στην αγορά αυτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι τιμές λόγω της αυξημένης προσφοράς, αλλά και να μεγαλώνει πολύ η χωρητικότητα της αγοράς.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση στον κλάδο των ασφαλίσεων αυτοκινήτων, τα αντασφάλιστρα στην Ευρώπη θα είναι ή σταθεροποιημένα ή μειώνονται. Στη Γερμανία το τρέχον έτος η αύξηση θα είναι μηδενική, στην Ιταλία το ίδιο, ενώ στην Ισπανία, στην Αγγλία και στις σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να μειωθούν από 5% έως 7,5%.
Στις ασφάλειες περιουσίας η έκθεση της Willis Re επισημαίνει ότι σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται η χωρητικότητα της αγοράς, γεγονός που οδηγεί σε μειώσεις των τιμών των αντασφαλίστρων από 5% έως 10%, με ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για μειώσεις σε χώρες που δεν παρουσιάζουν μεγάλες φυσικές ή άλλες καταστροφές, οι οποίες πλήττουν τις περιουσίες κι επιβαρρύνουν τις ασφαλιστικές (η χώρα μας είναι μια τέτοια χώρα). Ειδικά, μάλιστα για την Ευρώπη αναμένει μειώσεις από 5% έως 7,5%.
Επίσης, στις ΗΠΑ για τις ασφάλειες ζωής τα αντασφάλιστρα θα έχουν επίσης σημαντική μείωση που θα κυμαίνεται από 5% έως 15%. Ακόμη, οι οικονομικές ασφαλίσεις των επιχειρήσεων θα έχουν ευνοϊκή μεταχείρηση στον τομέα των αντασφαλίστρων. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εμπορικές ασφάλειες θα εμφανίσουν σημαντικές μειώσεις στα αντασφάλιστρα, καθώς, όπως γράφει η έκθεση "πολλές νέες αγορές θα μπουν στο χώρο το 2011, επομένως η χωρητικότητα της αγοράς θα είναι αυξημένη". Αναμένεται, λοιπόν μείωση των αντασφαλίστρων από 10% έως 20%.
Το outlook του 2011, συνολικά, είναι θετικό για τις ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς το κόστος ασφάλισής τους μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Η έκθεση της Willis Re δείχνει λοιπόν πως η εικόνα και για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες, όσον αφορά το κόστος λειτουργίας τους, είναι μάλλον ευνοϊκή και δεν καθιστά αναγκαία μία αύξηση των ασφαλίστρων. Ίσως σε κάποιους κλάδους, μάλιστα, να υπάρχουν περιθώρια και για μειώσεις.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr