Χωρίς αμφιβολία το 2010 θα μείνει αποτυπωμένο στη μνήμη των περισσότερων όχι μόνο ως ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, αλλά και ως το έτος εκείνο όπου η Ελλάδα έγινε “γνωστή” παγκοσμίως, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον διακεκριμένων μέσων ενημέρωσης διεθνούς εμβέλειας. Πόσα δεν ακούστηκαν τους τελευταίους μήνες; Κάθε ώρα και μια καινούρια δήλωση. Κάθε νέα μέρα και μια ακόμη εκτίμηση. Πολλές και οι δηλώσεις στήριξης προς την ελληνική οικονομία... ακόμη όμως περισσότερες οι απαισιόδοξες τοποθετήσεις για το τι επιφυλάσσει στην Ελλάδα το αύριο...
Εκφράσεις όπως οι ανωτέρω, αν και στην αρχή τρόμαζαν την πλειοψηφία εκείνων που τις άκουγαν, στη συνέχεια εντάχθηκαν στο νέο ελληνικό οικονομικό λεξιλόγιο, παύοντας να προκαλούν σοκ και δέος, με τις συζητήσεις γύρω από αυτές να θεωρούνται πλέον κομμάτι της καθημερινότητας των περισσοτέρων.
Εν μέσω αναρίθμητων αρνητικών δημοσιευμάτων και προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 2010 δεν θα μπορούσαν να μην ξεχωρίσουν και εκείνοι οι οποίοι προέβησαν στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Προτάσεων ακραίων ακόμη και πλήρως εξευτελιστικών, όπως εκείνη του περασμένου Μαρτίου...
Σαν “βόμβα” έσκασε τότε η είδηση ότι Βρετανοί και Γερμανοί προτρέπουν την Ελλάδα να πουλήσει ακόμη και... την Ακρόπολη και τα νησιά της, προκειμένου να γλυτώσει τη χρεοκοπία.
Την αρχή έκαναν οι βρετανικοί Financial Times που έγραφαν για δήθεν «τιτλοποίηση του Παρθενώνα», ενώ ακολούθησε η γερμανική Bild η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μας πρότεινε να πουλήσουμε κάποια ελληνικά νησιά, ώστε να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνα, Γερμανοί αξιωματούχοι φέρεται να δήλωναν στην εφημερίδα “Σας δίνουμε χρήμα... μας δίνετε νησιά” ή “Ένας χρεοκοπημένος είναι υποχρεωμένος να μετατρέψει ό,τι έχει σε λεφτά πριν ζητήσει βοήθεια”!
Οι ελληνικές δηλώσεις που ξεχώρισαν
Αν μια θέση στο Δημόσιο καταργηθεί, τότε εννοείται ότι παύει να ισχύει και η έννοια της μονιμότητας, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πριν από περίπου 10 μήνες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ανοίγοντας ουσιαστικά «παράθυρο» για άρση της μονιμότητας.
Με αφορμή την κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου, ο κ. Πάγκαλος τόνιζε τότε “Κάποιος είναι μόνιμος αν υπάρχει θέση. Το Σύνταγμα λέει ότι είναι μόνιμος επί της υπαρχούσης θέσεως. Αν καταργηθεί η θέση, δεν είναι μόνιμος”.
Σε ερώτηση εάν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη μονιμότητα στο Δημόσιο, ο κ. Πάγκαλος είχε απαντήσει «όχι, αλλά μερικές θέσεις θα μπορούσαμε να καταργήσουμε. Μας δίνει το δικαίωμα αυτό το Σύνταγμα».
“Ο αριθμός των βουλευτών πρέπει να μειωθεί σημαντικά π.χ. σε διακόσιους. Είναι αστείο μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα να έχει τριακόσιους βουλευτές και να τους χρηματοδοτεί με μισθό, με ατέλειες, με γραφείο, με προσωπικό, με υπέρογκες συντάξεις μετά από ελάχιστη θητεία... ανέφερε μεταξύ άλλων επιστολή 24 Ελλήνων οικονομολόγων που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου ένα χρόνο.
Την ίδια ώρα, στην τελευταία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το ΙΟΒΕ τάσσεται υπέρ της “χρησιμοποίησης καταξιωμένων managers για την υλοποίηση των πράγματι δύσκολων στόχων στους βασικούς τομείς του κυβερνητικού έργου”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr