«Στην εταιρεία που διοικείτε», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, «σας καλούμε να εξετάσετε ανάλογες πρωτοβουλίες προσαρμογής του συνολικού κόστους μισθοδοσίας και των συλλογικών συμβάσεων στο βαθμό που αυτές δεν συνάδουν με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου και ως μετόχου, συνυπολογίζοντας όμως, ότι ήδη το 2010 έχετε προβεί σε μείωση των μισθολογικών παροχών κατ' εφαρμογή του άρ. 1 του ν. 3833/2010 και του άρ. 3 του ν. 3845/2010".
Ο υπουργός αναφέρεται στους νόμους που έβαλαν μαχαίρι στους μισθούς και τα επιδόματα του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, θέτοντας ως πλαφόν τις μεικτές μηνιαίες απολαβές του γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή τα 5.800 ευρώ. Σαν αποτέλεσμα στη ΔΕΗ, ο γενικός διευθυντής για παράδειγμα, από τα 8.750 ευρώ καθαρές αποδοχές που είχε πριν από το Μάρτιο, σήμερα εισπράττει γύρω στα 4.000 ευρώ. Πλαφόν, που έχει σαν συνέπεια η ΔΕΗ φέτος να δαπανήσει 220 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι για μισθούς, αφού εκτός από υψηλόβαθμα στελέχη "έπιασε" και μερίδα της βάσης, συγκεκριμένα εργαζόμενους σε ορυχεία, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα, όπου λόγω των πολλών υπερωριών και των εκτός έδρας, οι απολαβές τους ξεπερνούσαν το συγκεκριμένο όριο.
Προσαρμογή τύπου «light» …
«Όπως είναι αυτονόητο», συνεχίζει η επιστολή, «από την πλευρά του το Ελληνικό Δημόσιο, με την ιδιότητα του μετόχου, θα εξασκήσει το δικαίωμα αυτό ούτως ώστε στην επόμενη Γενική Συνέλευση- σημειωτέον ότι έχει προγραμματιστεί για τις 30 Δεκεμβρίου- οποιαδήποτε πρόταση για τους μισθούς να συνάδει με τα ανωτέρω περιγραφέντα που διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των εργαζομένων, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον υψηλής ανταγωνιστικότητας».
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής, κύκλοι της διοίκησης αλλά και της ΓΕΝΟΠ, εκτιμούν πως αποφεύγεται -προς το παρόν τουλάχιστον- νέο μαχαίρι στους μισθούς της επιχείρησης και πως το υπουργείο δίνει μια κατεύθυνση "light" προσαρμογής. Ίσως και γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει τώρα ένα νέο μέτωπο, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες.
Ταυτόχρονα εκτιμούν πως αφήνει στη διοίκηση της ΔΕΗ πολλά περιθώρια ήπιων προσαρμογών, δηλαδή μείωσης της σπατάλης, διευκρινίζοντας μάλιστα πως οι κινήσεις αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί, γεγονός για το οποίο έχει ενημερωθεί και ο υπουργός των Οικονομικών.
ΓΕΝΟΠ : Ικανοποίηση αλλά και επιφυλάξεις
Ικανοποιημένη, αν και δεν παύει να διατηρεί τις επιφυλάξεις της, εμφανίζεται και η ΓΕΝΟΠ. "Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουμε ήδη απωλέσει φέτος 220 εκατ. ευρώ, με το 49% μάλιστα από αυτό να πηγαίνει στις τσέπες των μετόχων, αφού το Δημόσιο ελέγχει μόνο το 51% της εισηγμένης επιχείρησης. Πλέον εμείς δεν πληρώνουμε ούτε σέντ, και καλό είναι η κυβέρνηση να το λάβει αυτό σοβαρά υπόψιν, γιατί διαφορετικά είμαστε έτοιμοι για όλα", λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr