Με αφορμή λοιπόν τα τελευταία “SOS” που εξέπεμψαν Moody's (16/12) και Standard and Poor’s (3/12) για νέο ενδεχόμενο υποβαθμίσεων και καθώς το 2010 οδεύει προς τη λήξη του, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να ανατρέξουμε λίγο πίσω και να θυμηθούμε τη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης από τότε που ξέσπασε η μεγάλη “θύελλα” για την Ελλάδα.
Αποκλείοντας τις συνεχείς προειδοποιήσεις για υποβάθμιση της χώρας- δεν ήταν λίγες κατά τη διάρκεια του έτους- αλλά και τις υποβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών, αξίζει να σταθούμε στις ημερομηνίες που τελικά οι οίκοι έκαναν τις απειλές τους πράξη.
Μήνας των υποβαθμίσεων για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται αναμφίβολα ο Απρίλιος.Και οι τρεις οίκοι τότε μας έκαναν... δώρο από μια υποβάθμιση, στέλνοντας τη χώρα άρον άρον στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ.
Την αρχή έκανε στις 9 Απριλίου η Fitch, προετοιμάζοντας ωστόσο το έδαφος και για τους “συναδέλφους” της. Την ημέρα εκείνη ο οίκος υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες, σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ+ την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, φέρνοντας τη χώρα στο χείλος του "junk rating". Το outlook αρνητικό.
Τη σκυτάλη έλαβε λίγες ημέρες αργότερα η Moody's, στις 22 Απριλίου, υποβαθμίζοντας την αξιολόγηση των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε A3 από A2, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι τοποθετεί την αξιολόγηση σε καθεστώς αναθεώρησης για πιθανή νέα υποβάθμιση. Κάτι που δεν άργησε να γίνει... Το νέο, ισχυρότερο αυτή τη φορά, “χαστούκι” για την Ελλάδα ήρθε στις 14 Ιουνίου, με υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, όχι κατά μια, ούτε κατά δύο, αλλά κατά τέσσερις (!) βαθμίδες, στο Ba1, την πρώτη βαθμίδα της κατηγορίας junk, με σταθερές προοπτικές.
Πίσω στον Απρίλιο και συγκεκριμένα στις 27 του μήνα, την απειλή της πράξη έκανε και η Standard and Poor’s, υποβαθμίζοντας τη χώρα μας, σε επίπεδα “junk”, σε ΒΒ+ από BBB+, διατηρώντας αρνητικό το outlook.
Μπορεί τον περασμένο Απρίλιο οι υποβαθμίσεις να είχαν άλλο βάρος, δεδομένου ότι η χώρα δεν είχε ζητήσει τότε οικονομική βοήθεια, ωστόσο οι προιειδοποιήσεις των οίκων δεν φαίνεται να σταματούν... Τότε ήταν ο φόβος για χρεοκοπία της Ελλάδας, σήμερα οι αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου. Το συμπέρασμα πάντως είναι ένα... Ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να απασχολεί τους οίκους αξιολόγησης, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα της στις αγορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr