Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
"Το θέμα είναι ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για δυνητικές απώλειες από τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί. Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε πολύ μέτριες ποσότητες, αλλά τι θα συμβεί αν αυξηθούν οι αγορές και τι θα γίνει αν τα ομόλογα που αγοράζεις ξαφνικά χάσουν το 30% της αξίας τους;", δήλωσε μία από τις πηγές που επικαλείται το Ρόιτερ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πάνω στις πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το Ρόιτερ. Το κεφάλαιο της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα σε περίπου 5,8 δισεκατομμύρια Ευρώ, ποσό που προέρχεται από τις κεντρικές τράπεζες των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 70% του ποσού αυτού προέρχεται ειδικώς από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης.
Η απόφαση για ενίσχυση του κεφαλαίου της ΕΚΤ, εφόσον ληφθεί επισήμως, θα έλθει σε μία περίοδο κατά την οποία οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το κόστος της χρηματο-οικονομικής κρίσης και τους τριγμούς στις αγορές νομισμάτων και χρέους.
"Τώρα ορισμένες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν τέτοιο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας ώστε δεν μπορούν να αντέξουν (μία πιθανή αύξηση κεφαλαίου στην ΕΚΤ)", επισήμανε άλλη πηγή την οποία επικαλείται το Ρόιτερ. "Υπάρχουν ακόμα θέματα που χρειάζονται επεξεργασία. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές εάν τα χρήματα θα προέλθουν από τις κεντρικές τράπεζες ή από τα υπουργεία οικονομικών", δήλωσε η ίδια πηγή.
Πάντως η γαλλική κεντρική τράπεζα, την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε τα σχέδιά της για διπλασιασμό των κεφαλαίων της. Εάν αυτή η πρόθεση έχει σχέση με την πιθανή αύξηση του κεφαλαίου της ΕΚΤ, τότε η Γερμανία θα κληθεί να εκταμιεύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο Ευρώ. Ως η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, η Γερμανία συνεισφέρει το ένα πέμπτο στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Η Γαλλία εισφέρει το 14%, η Ιταλία το 12,5%, η Ισπανία το 8,3% του κεφαλαίου της ΕΚΤ και τα υπόλοιπα ποσά κατανέμονται στα άλλα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ.