Ο ίδιος συνιστά στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ευθυγραμμίσει τους μισθούς με την παραγωγικότητα “σε επίπεδο επιχείρησης”, αν θέλει να τονώσει την ανταγωνιστικότητα, να τονώσει την παραγωγή και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θεωρεί “ανεπαρκείς” τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο όπως αναφέρει αν γινόταν αυστηρότερο ίσως να μη χρειαζόταν καν μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων.
Ο Σταρκ παραμένει αμετακίνητος στην άποψη ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να ασκεί δημοσιονομική πολιτική, τασσόμενος παράλληλα κατά της έκδοσης ευρωομολόγου διότι αυτό όπως υποστηρίζει θα ευνοούσε κάποιες χώρες αλλά θα ήταν άδικο για άλλες.
Ο οικονομολόγος της ΕΚΤ επισημαίνει πως το πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία κινείται σε σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ωστόσο ότι “Δεν πρόκειται για ένα εύκολο έργο. Το αναγνωρίζουμε πλήρως αυτό. Δεν είναι αγώνας 100 μέτρων. Είναι ένας μαραθώνιος και η Ελλάδα μόλις άρχισε τη διαδικασία αυτή”.
Ο Σταρκ σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν επειγόντως μαθήματα από την κρίση, ενώ χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις ενδείξεις που έδωσαν οι αρχηγοί κρατών στη προηγούμενη Σύνοδο το Νοέμβριο. Σε ότι αφορά το ρόλο της ΕΚΤ δείχνει να κινείται σε διαφορετική γραμμή από την πρόσφατη στάση της αναφέροντας επιπλέον πως “δεν είμαστε αρμόδιοι για τη δημοσιονομική πολιτική. Η εντολή μας δεν είναι να διευκολύνουμε τις κυβερνήσεις να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr