Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη φορολόγηση τόσο των ξένων, όσο και των Ελλήνων επενδυτών. Οι φορείς της αγοράς που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου στις ερμηνευτικές εγκυκλίους που θα εκδοθούν στη συνέχεια να μην ανάγεται ο φόρος στην κλίμακα του φόρου εισοδήματος αφενός και να μην παρακρατείται από την εταιρεία που κάνει τη συναλλαγή αφετέρου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, στο παρά πέντε της χρονιάς και δυόμιση μήνες πριν από την επίσημη εφαρμογή του φόρου υπεραξίας δεν αποκλείει να εφαρμοστεί ένα σύνθετο μέτρο φορολόγησης. Δηλαδή να υπάρξει συνδυασμός φόρου υπεραξίας και φόρου συναλλαγών.
Αλ. Μωραϊτάκης
Aκόμα ψάχνεται η αγορά για τον φόρο υπεραξίας και με τους ξένους να απειλούν να φύγουν θεωρώντας φορολογία και χρεώσεις ιδιαίτερα υψηλές σε μία αγορά που βρίσκεται σε ύφεση. Οι χρηματιστές κατέθεσαν υπόμνημα στη συνάντησή τους με διοικητικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών καταγγέλοντας προχειρότητα στην κατάρτιση των νόμων αφού ο φόρος υπεραξίας, όπως αναφέρουν άλλαξε 3 φορές πριν ψηφισθεί.
Σε δηλώσεις του στο «R» ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ. Μωραϊτάκης αναφέρει τα εξής: «Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε νομοσχέδιο στις 19/3/2010, το οποίο στο άρθρο 16 έκανε λόγο για την φορολόγηση με συντελεστή 15% ως προκαταβολή έναντι του φόρου εισοδήματος που αναλογεί επί των βραχυπρόθεσμων κερδών από αγοραπωλησίες μετοχών, ήτοι κέρδη από την πώληση μετοχών εντός τριμήνου από την αγορά αυτών. Σε περίπτωση δε πώλησης πέραν του τριμήνου θα εξακολουθούσε να ισχύει ο φόρος επί των πωλήσεων 0,15%. Αυτό αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση.
Ο ΣΜΕΧΑ εξέδωσε δελτίο τύπου την ίδια ημέρα εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για την υιοθέτηση του φόρου υπεραξίας, ενώ στις 23/3/2010 κοινοποίησε τις επίσημες θέσεις του και στις 7/4/2010 παρέθεσε γεύμα ενημέρωσης στους δημοσιογράφους.
Η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων συνήλθε στις 29, 30, 31/3/2010 και στις 8/4/2010 σε έξι συνεδριάσεις και το νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Ολομέλεια περιείχε διάταξη για φορολόγηση με συντελεστή 15% ως προκαταβολή έναντι του φόρου εισοδήματος που αναλογεί επί των κερδών από πώληση μετοχών εντός δωδεκαμήνου από την αγορά αυτών. Η περίπτωση του φόρου επί των πωλήσεων πέραν του χρονικού αυτού διαστήματος είχε διαγραφεί παρά την εισηγητική έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι μέτοχοι εταιριών που έχουν το μεγάλο πλούτο στην Ελλάδα δεν θα πλήρωναν κανέναν φόρο στην Ελλάδα ούτε καν τον φόρο πωλήσεων.
Επί της διάταξης αυτής ζητήθηκαν ειδικά από το ΣΜΕΧΑ παρατηρήσεις στις οποίες και προχωρήσαμε. Όμως οι παρατηρήσεις μας αγνοήθηκαν και το νομοσχέδιο που εν τέλει ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20/4/2010 (συζήτηση 13-15/4/2010) περιέχει την διάταξη για φορολόγηση τόσο σε διακράτηση μικρότερη του τριμήνου με συντελεστή 20% ως προκαταβολή, όσο και σε διακράτηση μεταξύ τριών και δώδεκα μηνών με συντελεστή 10% ως προκαταβολή. Μετά την προκαταβολή πρόσθετος φόρος στην κλίμακα του εισοδήματος και κανένας φόρος για όσους διακρατούν πάνω από 12 μήνες. Ποιος ή ποιοι ωφελούνται»;
Ο φόρος
Όπως έχει γράψει το «R», ο συντελεστής του νέου φόρου έχει θεσπιστεί στο 15% και στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες. Από το μέτρο αυτό, λένε χρηματιστές, δεν ξεφεύγει ούτε το short selling, αφού αν υπάρξει κέρδος από την εν λόγω επενδυτική μέθοδο, υπάγεται στον ίδιο φορολογικό συντελεστή. Αν και πρόκειται για μέτρο που ισχύει σχεδόν σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, το παράδοξο είναι, εξηγούν χρηματιστές, ότι θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο, ενώ οι χρηματιστηριακές θα γίνουν οι... εισπράκτορες του νέου φόρου στην αγορά.
Κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν ακόμη ότι κινδυνεύει το trading, λόγω της συχνότητας απόδοσης του φόρου, αντί να γίνεται άπαξ τον χρόνο, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Διευκρινίζεται πως για τον προσδιορισμό του κέρδους που υπόκειται σε φορολογία, λαμβάνεται υπόψη η ζημία που προκύπτει εντός του ίδιου έτους. Εναντι του φόρου που αναλογεί οι ανώνυμες εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ή τα πιστωτικά ιδρύματα παρακρατούν τον φόρο επί του κέρδους με βάση τα στοιχεία του συστήματος άυλων τίτλων και τον αποδίδουν εφάπαξ με δήλωση που υποβάλλουν στη ΔΟΥ που ανήκουν, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου, για τις πωλήσεις μετοχών που ενεργήθηκαν μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο. Οι διατάξεις εφαρμόζονται και όταν διαπιστώνεται ότι τα κέρδη από την πώληση μετοχών αποκτώνται από αλλοδαπές εταιρείες που τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο ή για λογαριασμό φυσικού προσώπου κατοίκου Ελλάδας. Επίσης, εφαρμόζονται και για κατοίκους αλλοδαπής, με την επιφύλαξη των οριζομένων από τις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Όμως στην περίπτωση αυτή με την παρακράτηση επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του αλλοδαπού δικαιούχου. Τέλος, ημερομηνία λήξης αναμένεται να έχει το ισχύον φορολογικό καθεστώς, δηλαδή το 0,15% επί των συναλλαγών, αφού θα ισχύσει για πράξεις μέχρι το τέλος του 2010, το οποίο δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρις ότου ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τον φόρο υπεραξίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr