Η Ελλάδα ήδη προσφέρει επιδοτήσεις σε επενδυτές ΑΠΕ, αλλά η γραφειοκρατία και τα περιορισμένα κίνητρα έχουν οδηγήσει αντί στην κατασκευή νέων μονάδων σε αγοραπωλησίες αδειών και σε μια μακρά λίστα αιτήσεων συνολικής ισχύος 40.000 μεγαβάτ.
Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιστοιχούσαν μόλις στο 4% της παραγωγής ενέργειας το 2009, συγκριτικά με πάνω από 60% που αντιστοιχεί στη χρήση του λιγνίτη. Η χώρα έχει δεσμευτεί να αυξήσει το ποσοστό των ΑΠΕ στο 40% έως το 2020.
Στο πλαίσιο σχεδίου που θα αποσταλεί για έγκριση στην ΕΕ αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει την εγκατεστημένη δυναμικότητα μονάδων αιολικής ενέργειας στα 7.500 μεγαβάτ από 1.042 μεγαβάτ την επόμενη 10ετία. Στόχος είναι επίσης την ίδια περίοδο η παραγωγή ενέργειας από τα ηλιακά πάνελ να αυξηθεί στα 2.567 μεγαβάτ από 184 μεγαβάτ.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι χρειάζονται συνολικά 22 δις ευρώ για επενδύσεις στην ενέργεια αυτή την 10ετία. Οι νέες τιμές που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί ΑΠΕ και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, βάσει νομοθεσίας που θα τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος, θα συμβάλει στην προσέλκυση κεφαλαίων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε η Μπιρμπίλη.
"Ο νόμος θα προσελκύσει επενδύσεις, επειδή η όλη διαδικασία αδειοδότησης αλλάζει δραματικά", είπε.
Η Ελλάδα θέλει να μειώσει τις συνολικές εκπομπές ρύπων κατά 12% το 2020 από τα επίπεδα του 2005, όταν ανήλθαν στα 134 εκατ. τόνους.
Η Μπιρμπίλη είπε ότι οι εκπομπές ρύπων της χώρας ήδη μειώνονται, λόγω των μέτρων λιτότητας και των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.
"Υπάρχει μια μείωση στους ρύπους που θα φανεί το 2010 και το 2011...ο κόσμος είναι πολύ πιο διστακτικός στο να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του", είπε.
Η Μπιρμπίλη αναμένει, ωστόσο, ότι η μείωση των εκπομπών ρύπων θα είναι μικρότερη της πτώσης 4% που αναμένεται για το ΑΕΠ φέτος.
Η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις 2 δις ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2015 και αντικατάσταση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων συνολικής ισχύος 2.000 MW την ίδια περίοδο.
Η μη ενίσχυση της ανανεώσιμης ενέργειας θα επιβάρυνε τη ΔΕΗ με επιπλέον κόστος 1,3 δις ευρώ το έτος από το 2013, όταν λήγει η δωρεάν διανομή των δικαιωμάτων ρύπων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr