Ήδη μετρούν απώλειες που αγγίζουν το 50% σε επίπεδο δείκτη, από τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου (2.945 μονάδες) και πάνω από 30% από την αρχή του χρόνου. Σε επιμέρους μετοχές, η κατάσταση είναι τραγική, αφού πολλά χαρτιά έχουν «διαλυθεί»(σ.σ. κυρίως αυτά του 20άρη), καθώς «γράφουν» ιστορικά χαμηλά. Δεν μπορεί να αγνοηθεί η περίπτωση του ΟΤΕ, που κάτω από τα 7,5 ευρώ είναι σα να κινείται σε νεκρή ζώνη, Τ.Τ., ΑΤΕ, MIG.
Η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη του χρόνου. Πολλές εισηγμένες, σύμφωνα άλλωστε και με τα στοιχεία του πρώτου 3μήνου, εμφανίζουν, είτε μειωμένα κέρδη, που σημαίνει ότι μπορεί να μη θελήσουν να δώσουν μέρισμα, είτε ζημιές, δηλαδή ούτε μέρισμα θα δώσουν, ούτε θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά που επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συγκεντρώσει έσοδα. Η επένδυση στο χρηματιστήριο καθίσταται ασύμφορη, εκτός κι αν ο ορίζοντας που έχουν οι επενδυτές είναι μακροπρόσθεσμος. Η επένδυση στην εγχώρια κεφαλαιαγορά καθίσταται πλέον ασύμφορη και για έναν ακόμα λόγο.
Τις ακριβές χρεώσεις και τα καπέλα που πληρώνουν οι χρηματιστηριακές. Ακριβές προμήθειες, μεγάλα ασφάλιστρα στον λεγόμενο «αέρα» και με τη διοίκηση του Χ.Α. σε... αφασία, αφού προκειμένου να περιφρουρήσει την κερδοφορία της ΕΧΑΕ, δεν φροντίζει να ρίξει τα κοστολόγια τα οποία θα περάσουν στις χρηματιστηριακές εταιρείες και κατ’ επέκταση στους απλούς μετόχους.
Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank κ. Δ. Τζάνας, δηλώνει ότι, «ενώ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα πρέπει να κλείσουμε τ’ αυτιά μας στους κερδοσκόπους και στα τρομολαγνικά σενάρια, οι επενδυτές σηκώνουν τα χρήματά τους και τα πηγαίνουν στο εξωτερικό. Είναι δυνατόν έτσι να μείνει τίποτα όρθιο»;
Η έλλειψη ρευστότητας που ταλανίζει τις επιχειρήσεις και δη τις εισηγμένες φέρνει σε δεύτερη μοίρα τον θεσμό της επένδυσης, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Ε. Χατζηδάκης, υποστηρίζει ότι πέρσι οι εισηγμένες, χωρίς τις τράπεζες, είχαν διανείμει μερίσματα ύψους 2.414 δις. ευρώ. Ποσό ιδιαίτερο μειωμένο, διότι ένα χρόνο πριν είχαν διανείμει μερίσματα ύψους 5 δις. ευρώ. Φέτος, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις λογιστικές καταστάσεις μετά βίας θα διανείμουν 1,7 δις. ευρώ! Πέρσι ήταν η πρώτη χρονιά, που λόγω της ένταξης των τραπεζών στον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας, δεν διένειμαν μέρισμα, αλλά δωρεάν μετοχές στους μετόχους τους. Φέτος, όχι μόνο δεν θα δώσουν μέρισμα (σ.σ. λόγω της οικτής κατάστασης στην οικονομία, στην αγορά και τις τραπεζικές εργασίες), αλλά ούτε και μετοχές για να αμβλύνουν κάπως τις αρνητικές εντυπώσεις. Σημειωτέον, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ότι τα μερίσματα που αποστερείται η αγορά από τις τράπεζες ξεπερνάει το 1,5 δις. ευρώ. Οι μοναδικές τράπεζες που θα δώσουν μέρισμα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι... ξένες Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular (σ.σ. είναι τυχαίο ότι βρίσκονται στα top picks της Citigroup;).
Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης, θεωρεί ότι η τακτική των εισηγμένων να διακρατούν κεφάλαια από τα προς διανομή μερίσματα, έχει να κάνει με την έλλειψη ρευστότητας. Από τη στιγμή που η στρόφιγγες των τραπεζών είναι κλειστές (σ.σ. και μετά το πρόστιμο 5% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη τους επόμενους μήνες), υπάρχει μεγάλο ζήτημα χρηματοδότησης τόσο των επιχειρηματικών κινήσεών τους, όσο και της κάλυψης ή της εξυπηρέτησης άμεσων υποχρεώσεών τους. «Καλοπληρωτής» είναι το Δημόσιο. Οι μεν κρατικές τράπεζες δεν δίνουν μέρισμα ούτε για δείγμα (σ.σ. που σημαίνει ότι στερείται εσόδων και το ίδιο το κράτος), οι δε κρατικές εταιρείες δίνουν... πετσιοκομένο. Πτώση στο μέρισμα πάνω από 84% για την ΕΥΔΑΠ και πάνω από 60% για τον ΟΤΕ, ο οοποίος ΟΤΕ ανακοίνωσε μόλις μία εβδομάδα πριν από τη γενική συνέλευση της περασμένης Τετάρτης ότι πετσοκόβει τα διανεμόμενα κέρδη κατά 70% σε σχέση με ό,τι είχε προτείνει ότι θα δώσει αρχικά. Δηλαδή από 0,50 ευρώ που είχε προαναγγείλλει, οι μέτοχοι θα πάρουν στο χέρι μόλις 0,19 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό της Αθήνας είναι πέρα για πέρα απογοητευτική. Δεν είναι και λίγες οι σειρήνες εκείνες στην αγορά, ακόμα και εγχώρια χρηματιστηριακά γραφεία που προτρέπουν τους πελάτες τους να φύγουν από την ελληνική αγορά μετακυλίοντας τα κεφάλαιά τους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο εδώ και δέκα μέρες δίνει τεχνικά σήματα ανόδου για όλες τις ώριμες αγορές, πλην της ελληνικής που παραδέρνει στα κύματα της ύφεσης...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr