Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Αρθούρου Ζερβού ότι «αυτό που πλέον απασχολεί την κυβέρνηση δεν είναι το εάν θα προχωρήσει στον νομικό διαχωρισμό ή όχι, αλλά το μοντέλο που θα ακολουθήσει», το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε τη σύσταση δύο ομάδων εργασίας οι οποίες αναλαμβάνουν να έχουν επεξεργασθεί το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2011 - οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία- τον τρόπο προσαρμογής της Ελλάδας στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς και εκείνης του φυσικού αερίου.
Τα κράτη- μέλη, πλην Μάλτας, Κύπρου και Λουξεμβούργου - που εξαιρέθηκαν διότι διαθέτουν μόνο συστήματα διανομής- καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών μεθόδων, σχετικά με την αποσύνδεση της παραγωγής από τη διανομή :
- Της πλήρους αποσύνδεσης των ιδιοκτησιακών σχέσεων. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να απαγορεύεται σε επιχειρήσεις ή κράτη να ασκούν συγχρόνως έλεγχο στην παραγωγή ή στην προμήθεια του ηλεκτρισμού και "άμεσα ή έμμεσα να ασκούν έλεγχο σε έναν διαχειριστή του συστήματος διανομής" και τανάπαλιν.
- Τη δημιουργία ενός "ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος" (ISO), ο οποίος θα διαχειρίζεται τις αποσυνδεδεμένες δραστηριότητες της διανομής. Bάσει αυτής της μεθόδου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν αφενός να διατηρήσουν τα στοιχεία της προμήθειας και της διανομής, αφετέρου όμως θα πρέπει να εξασφαλίσουν "έναν αποτελεσματικό διαχωρισμό συμφερόντων".
- Τη δημιουργία ενός "ανεξάρτητου διαχειριστή εκπομπών" (ITO), όπου μία κάθετα ενοποιημένη εταιρεία θα μπορεί να διατηρήσει το δίκτυο των στοιχείων της, αλλά να διασφαλίσει "έναν αποτελεσματικό διαχωρισμό συμφερόντων" μέσω κανόνων για τα στοιχεία, τον εξοπλισμό, το προσωπικό, την ταυτότητα και τον έλεγχο συμμόρφωσης.
Συλλαλητήριο από ΓΕΝΟΠ, άγνοια σε ΔΕΗ, ΥΠΕΚΑ
Στο μεταξύ, αναφορικά με τα σενάρια περί πώλησης μονάδων της ΔΕΗ αλλά και εκποίησης περαιτέρω ποσοστού της, τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ, όσο και οι αρμόδιοι για την άσκηση της ενεργειακής πολιτικής στο ΥΠΕΚΑ, «μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση».
Πρόσφατα μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, μιλώντας με δημοσιογράφους, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στον περιορισμό του ποσοστού του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, ενώ για την πώληση μονάδων, χάριν αστεϊσμού εμφανίστηκε "πρόθυμος" να συζητήσει την εκποίηση μονάδων που πρόκειται να κλείσουν, όπως την 1 και 2 του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας και 1 και 2 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ καταφεύγει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δικαστικές προσφυγές, ως αντίδραση στα σενάρια για περαιτέρω μετοχοποίηση της δημόσιας επιχείρησης. Η ομοσπονδία, αρνείται να συζητήσει κάθε περίπτωση μείωσης του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από το 51% που είναι σήμερα, όπως και την προοπτική πώλησης παραγωγικών μονάδων της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να σταθεί απέναντι σε σκέψεις περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με τη μία ή άλλη μορφή, το συνδικαλιστικό κίνημα της επιχείρησης, προγραμματίζει συλλαλητήριο έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ με πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr