Η λειτουργία των εργοστασίων αυτών παίρνει παράταση μέχρι το 2019-2020, καθώς με ένα συμβιβασμό, της τελευταίας στιγμής, απετράπη τελικά κατά την ψηφοφορία που έγινε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου για την οδηγία σχετικά με τους Βιομηχανικούς Ρύπους, η υιοθέτηση της "σκληρής" πρότασης του γερμανού ευρωβουλευτή Krahmer. Αν "περνούσε" η πρόταση, γύρω στις 10 μονάδες της επιχείρησης θα έπρεπε να κλείσουν το αργότερο μέσα στην εξαετία.
«Πράσινο φως» από ΡΑΕ για τιμολόγια
Αναφορικά με το αίτημα της ΔΕΗ για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συζητηθεί και θα εγκριθεί εκτός απρόοπτου στην προσεχή ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής μέσα στο Μάιο, γεγονός που θα της επιτρέψει αφενός να μειώσει τα τιμολόγιά της στις κατηγορίες εμπορικών και μεγάλων οικιακών καταναλωτών- περιορίζοντας έτσι τη φυγή τους προς τον ανταγωνισμό- αφετέρου να αυξήσει όλες τις υπόλοιπες ζημιογόνες κατηγορίες (το πιθανότερο από τις αρχές του νέου έτους). Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα σημειώνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι "το αίτημα της ΔΕΗ είναι εύλογο και μη καταχρηστικό", αλλά για την οριστική έγκριση θα παραπέμπει στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, τονίζοντας ότι είναι στην αρμοδιότητά του το τελικό "οκ".
"Εγώ με το ρόλο μου, εσείς με το δικό σας, και το ΥΠΕΚΑ με το δικό του", φαίνεται να απάντησε σιβυλλικά στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ που τον επισκέφτηκαν προχθες, και ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Βασιλάκος.
Γυρνάει σελίδα
Το βέβαιο είναι ότι όπως όλα δείχνουν, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα. Και η προ ημερών φράση του επικεφαλής της καθηγητή Αρθούρου Ζερβού πως «δεν θα με εξέπληττε αν ένας όρος που έθετε το ΔΝΤ είναι η άμεση απελευθέρωση των τιμολογίων», μόνο τυχαία δεν ήταν. Ούτε επίσης αναληθείς είναι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα του ΔΝΤ συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση "να πουλήσει τη ΔΕΗ". Στέλεχος του χώρου της ενέργειας, εκτιμά ότι αυτό που προφανώς η τρόικα θα μετέφερε στις συναντήσεις της με Έλληνες υπουργούς, είναι "το να πάψει να θεωρεί θέσφατο το 51% υπό δημόσιο έλεγχο, όταν μάλιστα τα κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ του 2009 και η ανάγκη να ανοίξει αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού αποτελούν δέλεαρ για τις αγορές".
Έσοδα 1 δισ. ευρώ από το 33%
Αν για παράδειγμα είχαν «σπάσει» σε ξεχωριστή εταιρεία τα δίκτυα - το «φιλέτο» δηλαδή της επιχείρησης- εκτιμάται ότι θα υπήρχαν σήμερα πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές διατεθειμένοι εν είδη στρατηγικού επενδυτή να καταβάλλουν δελεαστικό τίμημα.
«Και γιατί όχι;», υποστηρίζουν πλέον όλο και περισσότεροι, ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση, ασχέτως το αν δεν το δηλώνουν δημοσίως. Έστω και να πουληθεί ένα ποσοστό της τάξης του 33%- συνεχίζουν οι ίδιες πηγές- θα σήμαινε για το βασικό της μέτοχο, δηλαδή το υπ. Οικονομικών, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο έσοδα, με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση. Με το Δημόσιο να βουλιάζει στα ελλείμματα και να αδυνατεί να βρει λύση για να δανειστεί στις αγορές, έχει άραγε η κυβέρνηση την πολυτέλεια να αγνοεί αυτό το “φιλέτο”;
Τα δεδομένα αλλάζουν
Επισήμως για την κυβέρνηση το 51% παραμένει θέσφατο. Την εκτίμηση αυτή άλλωστε μετέφερε και στη δημοσιογραφική ομήγυρη προ ημερών και ο πρόεδρός της κ. Ζερβός. Ήταν ωστόσο ειλικρινής: Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς- είπε- και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον. Ίσως να είναι πολύ πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε το ανακάτεμα της ενεργειακής τράπουλας στη χώρα μας…
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr