Αξίζει απλά να αναφέρουμε, πως τον Απρίλιο, οι περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, τα γνωστά μας PIIGS, θα αναγκαστούν να μετακυλίσουν (roll over) σχεδόν το διπλάσιο ποσό χρέους, από αυτό του Μαρτίου.
Μετά, οι μηνιαίες λήξεις ομολόγων θα είναι υψηλότερες από ότι ήταν τον Μάρτιο, κάθε μήνα μέχρι και τα τέλη του έτους, με εξαίρεση τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.
Ακόμα λοιπόν δεν έχουμε δει το μέγεθος των συνεπειών της τεράστιας πίεσης που θα ασκήσουν οι αγορές στα spreads των PIIGS.
Με τόσο λοιπόν μεγάλο δρόμο μπροστά μας ακόμη, είναι εύκολο κανείς να καταλάβει γιατί, ίσως, το «σφυροκόπημα» στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας αλλά και των υπόλοιπων περιφερειακών χωρών, έχει και συνέχεια, αν δεν ξεκαθαριστεί το τοπίο.
Μέχρι το τέλος Μαΐου, λήγουν ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ της Ιταλίας, 32,5 δισ. ευρώ της Ισπανίας, 16 δισ. (κατά τα λεγόμενα) της Ελλάδας, 12,8 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας και 7,2 δισ. ευρώ της Ιρλανδίας.
Τον Μάρτιο συνολικά λήγουν ομόλογα αξίας 33,1 δις. ευρώ, την στιγμή που το Απρίλιο λήγουν 62 δισ. ευρώ, τον Μάιο 47,2 δισ., των Ιούνιο 52,7 δισ., τον Ιούλιο 20,2 δισ. τον Αύγουστο 41,2 δισ., τον Σεπτέμβριο 45,7 δισ., των Οκτώβριο 12,8 δισ. τον Νοέμβριο 35 δισ. και τον Δεκέμβριο 24,7 δισ. ευρώ.
Με λίγα λόγια, μέχρι τα τέλη του 2010 λήγουν ομόλογα αξίας πάνω από 400 δισ. ευρώ, και αυτό αφορά μόνον τα PIIGS.
Η Ελλάδα λοιπόν έχει να αντιμετωπίσει, όχι απλά άμεσα αλλά και αργότερα στο έτος, τεράστια υπερ-προσφορά ομολόγων, ειδικά από τις «συμπάσχουσες» χώρες της περιφέρειας του ευρω-μπλοκ, και είναι μάλιστα και η πιο αδύναμη από όλες αυτήν τη στιγμή.
Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης στις 200 μ.β. των ελληνικών spreads που έχει θέσει ο ΟΔΔΗΧ;
Με το «πρόβλημα» της Ελλάδας να μην λύνεται και με την ανάγκη κεφαλαίων να είναι τεράστια, ποιός ο λόγος λοιπόν οι αγορές να μας στηρίξουν και να αποφασίσουν να «ρίξουν» τα spreads μας;
Όπως πολύ χαρακτηριστικά σχολιάζει ο κ. Ben May της Capital Economics, «είναι ξεκάθαρο πως μάλλον δεν θα υπάρξει βοήθεια για την Ελλάδα, τουλάχιστον σύντομα, κάτι που θα ισχύσει και για την Ισπανία ή την Πορτογαλία, εάν προκύψει «θέμα» και γι αυτές. Γιατί λοιπόν οι αγορές να είναι πρόθυμες να δανείσουν σε αυτές τις χώρες, με χαμηλότερο επιτόκιο; δεν υπάρχει κανένας λόγος!»
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr