Κόπηκαν μισθοί, επιδόματα, αυξήθηκε η τιμή της βενζίνης, ο ΦΠΑ κ.α. Πρέπει να αποδώσουν τώρα τα έσοδα, σημειώνουν οι αναλυτές. Αλλιώς θα πρέπει σε ένα, δύο χρόνια να παρθούν και άλλα μέτρα. Και τι μέτρα να βάλεις, αναρωτιούνται κάποιοι. Πόσο να αυξήσεις άλλο τη βενζίνη ή το ΦΠΑ. Η κατανάλωση θα υποχωρήσει, άρα τα έσοδα θα λιγοστέψουν. Τα όπλα που έχει η Κυβέρνηση λιγοστεύουν. Τι θέλουν λοιπόν και τι φοβούνται οι αναλυτές;
«Νομίζω πως πλέον πως η κουβέντα από το στάδιο της χρεοκοπίας, πέρασε στο αποτέλεσμα που θα φέρουν τα μέτρα στην οικονομία», αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Proton Bank Βασίλης Καραρίζος. Σημειώνει πως έχει αλλάξει στάση και η Ευρώπη και βλέπει διαφορετική αντιμετώπιση από τα ξένα μέσα. Στο επίκεντρο τώρα είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων καταπολέμησης του ελλείμματος και η επίπτωση που θα έχουν στην οικονομία. Κατά τον κ.Καραρίζο το χειρότερο σενάριο περιλαμβάνει στασιμότητα ή επιβράδυνση και υψηλό πληθωρισμό. Αυτό θα πλήξει όλη την οικονομία, σημειώνει. «Οπότε σίγουρα και σύντομα η Κυβέρνηση πρέπει με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρχίσει τα αναπτυξιακά προγράμματα σε όλα τα επίπεδα και να είναι και ρεαλιστικά», επισημαίνει ο κ.Καραρίζος. Το καλό σενάριο είναι να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος ιδιαίτερα στο κομμάτι της καταπολέμησης του ελλείμματος και κάτι παραπάνω. «Νομίζω αυτός θα είναι και ο καταλύτης για τη μείωση του κόστους δανεισμού» σχολιάζει ο κ.Καραρίζος .
Η μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα κατά 10% που αποφάσισε η Κυβέρνηση μοιραία θα οδηγήσει σε περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό συν η αύξηση του ΦΠΑ αποτελούν παράγοντες που θα οδηγήσουν σε πτώση του ΑΕΠ, εκτιμά ο Κωνσταντίνος Βέργος, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Εκτιμά ότι η πτώση αυτή αν δεν υπάρξει σύλληψη φοροδιαφυγής θα φανεί ως πτώση 7,5% στο ΑΕΠ για το 2010 και 4% για το 2011. Όμως επειδή το πρώτο πακέτο μέτρων δημιουργεί κίνητρο για συλλογή αποδείξεων και περιορισμό της φοροδιαφυγής αυτό που θα φανεί στο ΑΕΠ θα είναι πολύ ηπιότερα ίσως και μηδενικό για το 2010, σχολιάζει ο κ.Βέργος. Που οδηγούν αυτά τα μέτρα; Θα οδηγήσουν μοιραία σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο υποανάπτυξης και μείωσης εσόδων για το κράτος. Μόνο η ενίσχυση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και των κρατικών επενδύσεων θα επιτρέψουν να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις, τονίζει ο αναλυτής της Κύκλος. Η μείωση των μισθών πάντως αναμένει πως θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα εταιρικά κέρδη κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα. Αυτό θα έχει επίδραση και στις αποτιμήσεις και κυρίως στις εξαγωγικές εταιρείες όπως Coca Cola, Τιτάν, Frigoglass και Βιοχάλκο.
Τo ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην υλοποίηση των μέτρων και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών θα είναι διαρκώς στραμμένο στην υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Βασίλης Βλασταράκης. Αυτό σε συνδυασμό με την ημερήσια διακύμανση των spreads των ομολόγων θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου, εκτιμά ο αναλυτής.
Με βάση τις πρώτες ενδείξεις και με βάση τους ισολογισμούς τραπεζών που ανακοίνωσαν κέρδη διαπιστώνεται μία απομόχλευση «de-leveraging». Αυτό σε συνδυασμό με τις υψηλές προβλέψεις που έχουν πραγματοποιήσει αποτελεί ένα «μαξιλάρι» διασφάλισης για τα μελλοντικά κέρδη, εκτιμά ο κ.Βλασταράκης. Καταλήγει τονίζοντας πως «με την ανακοίνωση των αναπτυξιακών μέτρων που πιστεύουμε ότι θα θεσπιστούν άμεσα είναι ιδιαίτερα πιθανό η Κυβέρνηση να διαχειριστεί επιτυχώς τη διαφαινόμενη ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία».
Γ. Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr