Αυτό είχε γίνει και πριν λίγες μέρες, όπως αναφέραμε στο «R», όταν έγινε γνωστό πως μία ομάδα 24 (!) hedge fund mangers, συναντήθηκαν στο περίφημο δείπνο -ιδεών, και συζήτησαν για την περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, και μάλιστα στο επίπεδο του 1.
Την εβδομάδα που πέρασε λοιπόν, αυτό κατά κάποιον τρόπο αποδείχθηκε, αφού παρά τον λόγο περί πιθανής διάσωσης της Ελλάδας, οι short θέσεις στο ευρώ, χτύπησαν το ιστορικό ρεκόρ των 71.623, από 59.422 μία εβδομάδα νωρίτερα. Δηλαδή, άνοδος 20% στα σορταρίσματα, σε μία μόνο εβδομάδα.
Το δεύτερο πιο μισητό νόμισμα, με βάση τις διαθέσεις των σορτάκηδων, είναι πλέον - guess who - η στερλίνα, με 64.647 short θέσεις την εβδομάδα που μας πέρασε, σημειώνοντας άνοδο των στοιχημάτων κατά 5.409, σε μία μόλις εβδομάδα.
Κι έτσι, όλως τυχαίως, η στρερλίνα διαπραγματεύεται πλέον στο χαμηλό 9 μηνών έναντι του δολαρίου, και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, έναντι του ευρώ.
Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το νέο κύμα δημοσιευμάτων και σχολίων των ειδικών της αγοράς που λένε με ένα στόμα, μια αφώνη, πως η Βρετανία θα είναι η επόμενη Ελλάδα, και πως η στερλίνα θα καταρρεύσει.
Στο Bloomberg διαβάσαμε πως, ενώ πολλοί στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε όλα όσα γράφονται για την πιθανή διάσωση της Ελλάδας, οι επενδυτές προετοιμάζονται για το επόμενο θύμα, που είναι η Βρετανία.
Οι αναλυτές της Turcan Connell, σημειώνουν πως η στερλίνα θα χάσει 20%-30% έναντι του δολαρίου στο επόμενο διάστημα, καθώς οι επενδυτικές ανησυχίες θα στραφούν έντονα στο υψηλό χρέος της χώρας. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος στρατηγικής της εταιρείας κ. Haig Bathgate, η Βρετανία θα χτυπηθεί πολύ άσχημα το επόμενο διάστημα.
Ήδη, πολλοί έχουν αρχίσει και προετοιμάζουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις, έτσι ώστε να προστατέψουν τα κεφάλαια του, καθώς βλέπουν την βρετανική οικονομία να βουλιάζει στην χειρότερη ύφεση της ιστορίας της.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων στο Εδιμβούργο, οι οποίοι επενδύουν σε κεφάλαια ασφαλιστικών εταιριών, συνταξιοδοτικών ταμείων και πλούσιων πελατών, απομακρύνονται πλέον από επενδύσεις που σχετίζονται άμεσα με τη βρετανική οικονομία.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Bruce Stout, ιδρυτής της επενδυτικής Murray International Trust, η πιθανότητα η στερλίνα να καταρρεύσει είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Επίσης οι βρετανοί διαχειριστές κεφαλαίων στην Aegon Asset Management και στην Scottish Widows International Partnership, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 30 δισ. στερλινών, δηλώνουν ότι αγοράζουν εταιρίες που έχουν μεγάλη έκθεση εκτός της βρετανικής αγοράς.
Παράλληλα, ούτε επίσης τυχαία μπορεί να θεωρηθεί και η έκθεση της UBS ( η οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχε δηλώσει ότι σορτάρει το ευρώ), όπου τονίζεται ότι η στερλίνα θα βρεθεί κάτω του 1 έναντι του ευρώ και πως θα βουτήξει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα της δεκαετίας του 80, έναντι του δολαρίου, ένα δεν λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα η Βρετανία.
Ας μην ξεχνάμε πως η UBS είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος trader της αγοράς συναλλάγματος στον κόσμο. Και η ING εκτιμά ότι η στερλίνα θα συνεχίσει να πιέζεται, όχι μόνο λογω των δημοσιονομικών αλλά και λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που υπάρχει στη Βρετανία, ενόψει των εκλογών όπου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν αναμένεται ισχυρή πλειοψηφία.
Κ.Ε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr