Οι λόγοι για να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες:
Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το σπίτι των οποίων κινδυνεύει με κατάσχεση. Με βάση τον νέο νόμο, αν ένα σπίτι καταλήξει τελικώς να βγει στο σφυρί, δεν μπορεί αν εκποιηθεί σε τιμή χαμηλότερη από αυτή της αντικειμενικής αξίας.
Να σταματήσει η εκτεταμένη φοροδιαφυγή στον χώρο της οικοδομής. Με την αναγραφή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου στη δήλωση αντί της πραγματικής, οι κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν όχι μόνο από φόρο εισοδήματος αλλά και από τον Φ.Π.Α.
Να γίνει ορθολογικότερη η αγορά των στεγαστικών δανείων. Σήμερα, δάνεια για αγορά κατοικίας βαφτίζονται ως επισκευαστικά μόνο και μόνο για να δικαιολογηθεί το ποσό που έχει αναγραφεί στο συμβόλαιο. Έτσι, οι τράπεζες βρίσκονται εκτεθειμένες αλλά και οι ιδιοκτήτες πολλές φορές είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν υψηλότερο επιτόκιο, ως «αντάλλαγμα» για την εξυπηρέτηση που τους προσφέρει η τράπεζα.
Και οι λόγοι για να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες:
Για να μην μπει ταφόπλακα στην κτηματαγορά από την αύξηση στον φόρο μεταβίβασης. Για τα μεταχειρισμένα ακίνητα, αυτό μπορεί να διορθωθεί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών (από το 9% και 11% που είναι σήμερα στο 6%). Όμως τα διαμερίσματα που χτίστηκαν με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη του 2006, δεν θα γλιτώσουν τον πρόσθετο φόρο καθώς υπάγονται στον Φ.Π.Α. Καλύτερη μεταχείριση μπορούν φυσικά να έχουν και όσοι αγοράζουν πρώτη κατοικία καθώς αυτή δεν υπάγεται στις διατάξεις του Φ.Π.Α.
Για να μην δημιουργηθούν νέες προϋποθέσεις ανατίμησης στην αγορά. Αυτό συνέβη σε όλες τις προηγούμενες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Τώρα όμως οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Εν μέσω κρίσης, δεν είναι καθόλου εύκολο για τον πωλητή να αξιώσει υψηλότερο τίμημα επικαλούμενος την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Για να μην πολλαπλασιαστούν όλα τα έξοδα που συνδέονται με την κτηματαγορά όπως είναι τα συμβολαιογραφικά, τα δικηγορικά, τα μεσιτικά κλπ. Και εκεί όμως υπάρχουν δυνατότητες μείωσης των συντελεστών. Όπως έγινε πρόσφατα με τη μείωση της αμοιβής των συμβολαιογράφων από το 1,2% στο 1%.
Θ. Τσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr