Μειώσεις στο α’ 6μηνο…
Κι αυτό διότι η ρήτρα ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένους όρους : Μόνον όταν οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων υπερβαίνουν το 10%, είτε σε αύξηση είτε σε μείωση σε σχέση με συγκεκριμένες τιμές αναφοράς που έχουν οριστεί στην υπουργική απόφαση του Νοεμβρίου του 2007. Οι τιμές αυτές ήταν τα 290 ευρώ ανά μετρικό τόνο για το μαζούτ και τα 25,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Εφόσον οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων είναι μεταξύ του 10% έως 20%, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται μόνο για την μεταβολή που είναι πάνω από 10%. Και όταν το ποσοστό μεταβολής είναι πάνω από 20%, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται για όλο το ποσοστό της μεταβολής. Επίσης, η ρήτρα υπολογίζεται με βάση τις τιμές των καυσίμων, όπως ήταν διαμορφωμένες κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Δηλαδή εν προκειμένω για το τρέχον τρίμηνο λαμβάνονται υπ΄ όψιν οι τιμές μαζούτ και φυσικού αερίου του τελευταίου τριμήνου του 2009 (έντονα πτωτική τάση).
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, αν η ρήτρα ισχύσει τώρα, σε πρώτη φάση θα επιφέρει μειώσεις στα τιμολόγια, γεγονός που συμβαδίζει απόλυτα με την εξαγγελία Παπανδρέου για πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ το 2010. Η μείωση αυτή, θα είναι όπως είπαμε της τάξης του 2%-3% για όλο το πρώτο εξάμηνο, ενώ ειδικότερα για το τρέχον τρίμηνο , η ΔΕΗ είχε υπολογίσει ότι θα υπάρξει μία οριακή μείωση των χρεώσεων, η οποία θα πλησιάσει τα 0,0015 λεπτά ανά κιλοβατώρα (περίπου 1,5 ευρώ και κάτι για την κατανάλωση που συνήθως χαρακτηρίζει μία μέση οικογένεια).
… Αλλά και κίνδυνος για αυξήσεις στο β’ 6μηνο
Από εκεί και πέρα όμως - και παρ’ ότι το φυσικό αέριο παραμένει στα επίπεδα των τιμών αναφοράς- η τιμή του μαζούτ, μετά και την τελευταία άνοδο των διεθνών τιμών του αργού προς τα 80 δολάρια ανά βαρέλι και την υποχώρηση του ευρώ στα επίπεδα των 1,43 δολαρίων, παρουσιάζεται ενισχυμένη κατά 30% και πλέον.
Εξετάζουν μηχανισμό «μέριμνας» για τους ασθενέστερους
Αυτό σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να αλλάξει η τιμή αναφοράς για το συγκεκριμένο καύσιμο, είτε θα πρέπει να επιβαρυνθούν τα τιμολόγια βάσει της ρήτρας , γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την κυβερνητική δέσμευση για πάγωμα των τιμολογίων το 2010. Γι’ αυτό και στο υπουργείο ΠΕΚΑ, εξετάζουν μηχανισμούς «μέριμνας» ειδικά για τους ασθενέστερους κοινωνικά καταναλωτές ρεύματος, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν καθόλου από την άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων, όπως αυτή που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Γιατί ανεστάλη η εφαρμογή της το 2009
Το μέτρο είχε θεσπιστεί με υπουργική απόφαση το Δεκέμβριο του 2007, και προέβλεπε ότι θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2009. Αλλά το Δεκέμβριο του 2008, ο επικεφαλής του τέως υπουργείου Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, με το επιχείρημα να μην πληγούν οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών εν μέσω της κρίσης, είχε αναστείλει την εφαρμογή της για ένα χρόνο. Αν τελικά είχε ισχύσει, μπορεί μεν οι καταναλωτές της ΔΕΗ να επιβαρύνονταν με μικρές αυξήσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους , αλλά στη συνέχεια, λόγω ακριβώς της πτώσης των διεθνών τιμών των καυσίμων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) που είχε ξεκινήσει εξαιτίας της κρίσης, θα ωφελούνταν με σημαντικές μειώσεις στα τιμολόγια.
Ο Ενεργειακός
energiakos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr