Η εικόνα αυτή σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η μείωση των πωλήσεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 55%, ενώ οι τιμές δεν αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω πτώση.
Και εδώ το παράδοξο είναι πως οι κατασκευαστές ζητούν στήριξη της οικοδομής και την θέσπιση μέτρων για την τόνωση της αγοράς, την ίδια στιγμή που παρά την παντελή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, την οικονομική κρίση που μαστίζει αρκετά ελληνικά νοικοκυριά και την σφικτή χορήγηση στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να παραμένουν στα ύψη. Όπως για παράδειγμα στην Καισαριανή όπου η τιμή του τετραγωνικού σε όλους τους κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν πέφτει κάτω από 3.000 ευρώ.
Για την διατήρηση των τιμών των ακινήτων σε υψηλά επίπεδα στελέχη της αγοράς τονίζουν πως οι τιμές είναι «παγωμένες» για τουλάχιστον μία διετία, ενώ δεν πρόκειται να πέσουν όσο ακριβαίνουν διαρκώς το κόστος ανέγερσης οικοδομής και η αξία των οικοπέδων. Η έκρηξη στις τιμές των υλικών λόγω πετρελαίου οδηγεί σε ανατιμήσεις 8%-10% ετησίως του οικοδομικού κόστους. Για παράδειγμα, το σίδερο πωλούνταν το 2005 750 ευρώ το κιλό και σήμερα είναι 1.000 ευρώ. Επομένως, είναι αδύνατον να ρίξουν τις τιμές υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς ακινήτων.
Καθοριστικό πάντως ρόλο στις αποφάσεις των επενδυτών και των ενδιαφερόμενων αγοραστών ακινήτων αναμένεται να παίξει το νέο φορολογικό καθεστώς που πρόκειται να θεσπιστεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Μια πιθανή αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε συνδυασμό με την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και των κλιμάκων γονικών παροχών και κληρονομιών θα επηρεάσει αναλόγως τις επιλογές των ενδιαφερόμενων αγοραστών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr