Την άποψη αυτή διατύπωσαν χθες κύκλοι της διοίκησης των ΕΛΠΕ, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης του ομίλου. «Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό από πρακτικής πλευράς», προσέθεσαν οι ίδιοι κύκλοι με νόημα. Αν πιστέψουμε τις πηγές αυτές που πρόσκεινται στη διοίκηση, τότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται η προοπτική μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια. Σήμερα η μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ είναι η εξής : Ελληνικό Δημόσιο 27,460%, ΔΕΚΑ 8,02%, Paneuropean Oil & Industrial Holdings 36,014%. Συνολικά δηλαδή το Δημόσιο εμφανίζεται να ελέγχει το 35,48% των ΕΛΠΕ.
Αναφορικά τώρα με τις επιλογές των νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ, φαίνεται να διατηρείται το υφιστάμενο status quo, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές ως προς τις ισορροπίες των βασικών μετόχων. Και όσο για το νέο πρόεδρο Τάσο Γιαννίτση, δείχνει αποφασισμένος να έχει ενεργή παρουσία στα τεκταινόμενα στον όμιλο, ενώ έχει ήδη ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο ενημερωτικών επαφών με στελέχη και εργαζομένους του ομίλου.
Δεν μπορεί ωστόσο να ειπωθεί το ίδιο- ό,τι δηλαδή το Δημόσιο δεν πρόκειται να μειώσει το ποσοστό του- με την ίδια σιγουριά, και για τη ΔΕΠΑ, στην οποία τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν σε ποσοστό 35%. Τα ΕΛΠΕ, τουλάχιστον από τη δική τους πλευρά, θα εξέταζαν με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο να διατεθεί ένα ποσοστό της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή ή να προχωρήσει η διαδικασία μόχλευσης που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ή ακόμη και να υπάρξει διάθεση ποσοστού της εταιρείας στο χρηματιστήριο.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr