Ελληνική τραγωδία και απόλυτη καταστροφή αποκαλούν λοιπόν, οι Financial Times την οικονομία της χώρας μας σε ένα ακόμη άρθρο τους, περιγράφοντας με αρκετή ειρωνεία την ελληνική πραγματικότητα. Οπως τονίζεται,με το δημόσιο χρέος πάνω από 100% του ΑΕΠ, οι επενδυτές ξαφνικά ξύπνησαν υπό την προοπτική ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα φθάσει το 12% του ΑΕΠ το 2010 και το 2011. Σαν η Ελλάδα να γίνεται μία «Ισλανδία του Αιγαίου», τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά έχουν εκτιναχθεί και τα credit default swaps των ελληνικών ομολόγων πλέον, είναι σε υψηλότερα επίπεδα ακόμα και από αυτά της Ν.Αφρικής, της Πολωνίας και του Περού!
Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα σήμερα της Ελλάδας, τονίζουν οι F.T. , είναι να σταματήσουν οι ξένοι επενδυτές να αγοράζουν ομόλογα .
Το δημοσίευμα πάντως δεν τα βάζει μόνο με την Ελλάδα. Οπως σημειώνεταi, χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία είναι κοντά στον να δεχτούν ανάλογες βολές με αυτές που δέχτηκε η Ελλάδα, από τις Βρυξέλλες ,για την παραβίαση της συνθήκης του Μάαστριχτ. Οπως τονίζεται, η άντληση κεφαλαίων γίνεται πλέον όλο και πιο δύσκολη παντού. «Εάν η Ελλάδα αποδείξει ότι έχει υψηλή πιστωτική ποιότητα, τότε οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έρχονται», προσθέτει το άρθρο.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας αφορούν το μακροπρόθεσμο διάστημα. Η οικονομία της γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική. Η Ελλάδα χρειάζεται να ολοκληρώσει τις δομικές αλλαγές, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, που υποσχέθηκε με την υιοθέτηση του ευρώ, και οι οποίες ποτέ δεν ξεκίκησαν. Χωρίς αυτές, η οικονομία αντιμετωπίζει έναν αργό θάνατο. Τα ναυπηγεία της μπορούν να εξελιχθούν σε νεκροταφεία της Μεσογείου.
WSJ
Mε τίτλο « Μία ισχυρή οικονομία δεν χτίζεται στην άμμο » με σημερινό της άρθρο και η Wall Street Journal ασχολείται με την αξιοπιστία και την οικονομική κατάσταση της Ελλαδάς. Αναφερόμενη στις σεισμικές δονήσεις που προκάλεσαν σήμερα τα «νέα» από το Ντουμπάι, συνδέει την γενικότερη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές και με το φαινόμενο «Ελλάδα,» τονίζοντας πως τα ελληνικά ομόλογα προκαλούν ανησυχίες στις αγορές με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να εκτιμούν πως η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο ακόμα και από την Κολομβία ή τον Παναμά.
Η εφημερίδα θυμίζει την προειδοποίηση του Τρισε πριν δύο εβδομάδες για το ότι η χώρας μας χρειαζεται να λάβει πολυ σοβααρά μέτρα για το τεράστιο έλλειμμα της και σημειώνει επίσης πως, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει παραδεχτεί πως το έλλειμμα του 2009 θα είναι διπλάσιο από αυτό που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση και ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρεται πως το πρόβλημα αξιοπιστίας δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Οπως λέε η WSJ, και το έλλειμμα της Βρετανίας που προβλεπόταν ότι θα αγγίξει τα 175 δις. στερλίνες φέτος, τώρα πλέον εκτιμάται ότι αυξάνεται κατά 3 δις. στερλίνες εβδομαδιαίως, κάτι που προφανώς κάνει τον στόχο των 175 δις. για το σύνολο του 2009, υπερβολικά αισιόδοξο.
Αλλωστε, όπως αναφέρεται, η Fitch έχει ήδη προειδοποιήσει την Βρετανία με πιθανή υποβάθμιση.
Οπως τονίζει το άρθρο, το, πρόβλημα για αυτές όλες τις χώρες, ήταν πως οι οικονομίες τους ενισχύονταν με ρευστότητα που ουσιαστικά δεν ήταν δική τους, και δεν έχουν σκεφτεί το τί θα συμβεί εάν αυτή η στήριξη πάψει πλέον να υπάρχει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr