Το εκκρεμές του ΧΑ
Με απώλειες 1,06% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 3.110,57 μονάδες συμπληρώνοντας 8 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 23,10% και διαμορφώθηκαν στα 251 εκ. ευρώ.
Μολονότι η εβδομάδα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς μετά την εξαγορά των Fannie Mae και Freddie Mac από την Αμερικανική κυβέρνηση, γεγονός που ανακούφισε τις αγορές και οδήγησε σε ράλι τιμών τις πιεσμένες κεφαλαιοποιήσεις και, ειδικότερα, τους τίτλους του τραπεζικού κλάδου, το κλίμα αντεστράφη εν μέσω των αρνητικών ειδήσεων που σχετίζονται με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της Lehman Brothers. Επιπλέον, και σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε Ευρώπη και Αμερική κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, επιβάρυναν περαιτέρω την άσχημη εικόνα που παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι χρηματαγορές. Η έλλειψη εγχώριων καταλυτών για ακόμη μία εβδομάδα οδήγησε την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στην ευθυγράμμιση της κίνησής της με εκείνες των κυριότερων διεθνών αγορών. Η ελληνική κεφαλαιαγορά ανέμενε κάποιο έναυσμα προκειμένου να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα τιμών, εξέλιξη η οποία δεν πραγματοποιήθηκε. Ταυτόχρονα, η απουσία θετικών επιρροών και επιχειρηματικών deals είχαν ως αναπόφευκτη συνέπεια την έντονη αδρανοποίηση της εγχώριας αγοράς. Τελευταίος παράγοντας που δικαιολογεί μερικώς την αρνητική εικόνα του ΧΑ σχετίζεται με τη φορολογική επιβάρυνση τόσο των εταιρικών κερδών όσο και των θετικών χρηματιστηριακών αποδόσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης δε χρειαζόταν άλλες αφορμές προκειμένου να πραγματοποιήσει ενδοσυνεδριακά νέα χαμηλά έτους, γεγονός που μεταφράζεται σε απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά το ψυχολογικό υπόβαθρο της επενδυτικής κοινότητας. Επιπρόσθετα, ο αρνητικός απόηχος των αποτελεσμάτων εξαμήνου για ορισμένες εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται, καθώς οι παρατηρήσεις των ορκωτών αναφορικά με τις ενδεχόμενες δυσκολίες που συνδέονται με τη συνέχιση της λειτουργίας τους και οι συνέπειες στην πλευρά των δανειστών τους έχουν ως αποτέλεσμα οι τίτλοι των εταιριών αυτών να βρίσκονται στο επίκεντρο επιθετικών πωλήσεων. Ως συνέπεια, ορισμένες εταιρίες απειλούνται από το ενδεχόμενο «απόκτησης» νέων, επισφαλών υποχρεώσεων και οι μετοχές τους από τη διαπραγμάτευση υπό επιτήρηση.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και αύξησε τη μεταβλητότητά του, δεν άλλαξε επίπεδα. Ωστόσο, διέσπασε την περιοχή των 3.100 μονάδων, σημείο που μέχρι πρότινος αποτελούσε το κάτω εύρος της συσσώρευσης. Η διάσπαση της εν λόγω ζώνης πραγματοποιήθηκε με σχετική ευκολία στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αποτέλεσμα που δικαιολογείται, πάντως, μερικώς και από την προηγούμενη «δοκιμασία» του ανωτέρω επιπέδου σε δύο περιπτώσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν. Επιπρόσθετα, η συμφωνία της πορείας των ταλαντωτών με αυτή του Γενικού Δείκτη δεν αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη τεχνική εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Αφού οι αγορές δεν έδειξαν ακόμα ικανές να εκμεταλλευθούν τη σημαντική υποχώρηση του πετρελαίου στην περιοχή των 100 δολ / βαρέλι, φαντάζει δύσκολη η μεταστροφή της ψυχολογίας και η σταθεροποίηση του κλίματος. Η συσσώρευση θα συνεχίσει για ακόμη μία εβδομάδα να έχει τον πρώτο λόγο, ενώ η διάρκειά της και η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η εκτόνωσή της, θα καθορισθούν από την πορεία των διεθνών αγορών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr