Την έκδοση επιμελείται ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου,κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καθώς και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης κ. Πλάτων Μονοκρούσος. Στη μελέτη, επίσης, συνέβαλλαν με αναλύσεις τους οι κκ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος,Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κώστας Βορλόου, Senior Economist, ο κ. Τάσος Αναστασάτος, Senior Economist, και ο κ. Θεοδόσης Σαμπανιώτης, Senior Economic Analyst.
Κύριες αιτίες της επιβράδυνσης του ελληνικού ΑΕΠ αναμένεται να είναι η διατήρηση των συνθηκών στενότητας στις διεθνείς πιστωτικές αγορές και η επιβάρυνση των εγχώριων διαθεσίμων εισοδημάτων από την μεγάλη άνοδο στις τιμές πετρελαίου και τροφίμων. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη τριμηνιαία μας έκθεση για την ελληνική οικονομία προβλέπαμε ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 3,5% το 2008.
Ο ρυθμός αύξησης της εσωτερικής ζήτησης αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της υποχώρησης της εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης, και να διαμορφωθεί στο 3,4% περίπου το 2008. Μικρή βελτίωση αναμένεται παράλληλα στην συνεισφορά του εξωτερικού τομέα, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των εισαγωγών αγαθώς και υπηρεσιών, αν και η συνεισφορά αυτή αναμένεται να παραμένει αρνητική.
Παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να διατηρεί ορισμένες επιπρόσθετες αντιστάσεις (σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη), οι οποίες θα τείνουν να μετριάσουν τυχόν ακραίες αρνητικές επιπτώσεις από την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Σ αυτές περιλαμβάνονται οι προγραμματισμένες συνεχιζόμενες εισροές κοινοτικών κονδυλίων, η σχετικά χαμηλή εξάρτηση από τις εξαγωγές, και οι γενικά θετικές προοπτικές των δύο κυριοτέρων κλάδων της οικονομίας, της ναυτιλίας και του τουρισμού.
Αν και είναι πιθανή κάποια μικρή αποκλιμάκωση του ρυθμού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔτΚ) το τελευταίο τρίμηνο του έτους, λόγω θετικών επιδράσεων βάσης, αναμένουμε άνοδο του μέσου ετήσιου πληθωρισμού στο 4,5% το 2008, από 2,9% το 2007 και έναντι προηγούμενης μας πρόβλεψης για αύξηση στο 4,2%. Η διατήρηση του εγχώριου πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα είναι κυρίως απόρροια των υψηλότερων τιμών καυσίμων και τροφίμων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η περαιτέρω επιτάχυνση του κόστους εργασίας ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την διαφορά του εγχωρίου πληθωρισμού από τον μέσο πληθωρισμό των κύριων εμπορικών εταίρων της χώρας με αρνητικές επιπτώσεις για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.
Στο δημοσιονομικό τομέα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού τους πρώτους 5 μήνες του έτους δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια για επίτευξη του επίσημου στόχου για μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1.6%-το-ΑΕΠ το 2008. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη τριμηνιαία μας έκθεση (Μάρτιος 2008) είχαμε χαρακτηρίσει τον στόχο αυτό ιδιαίτερα φιλόδοξο, και τονίσαμε ότι το μεγάλο στοίχημα για την επίτευξη του έγκειται στη δραστική μείωση της φοροδιαφυγής, τη πάταξη της παράνομης εμπορίας καυσίμων αλλά και τη συγκράτηση των λειτουργικών και λοιπών δαπανών της κυβέρνησης. Αν και συνυπολογίζουμε τα θετικά βήματα που έχουν ήδη γίνει στις κατευθύνσεις αυτές, αναμένουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού να κλείνει στο 2.5%-του-ΑΕΠ το 2008.Σημειώνουμε ότι η πρόβλεψη αυτή συνεχίζει να στηρίζεται σε σχετικά γενναίες παραδοχές για το ρυθμό αύξησης των εσόδων και συγκράτησης των δαπανών του προϋπολογισμού και συνεπώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί η υπέρβασή του.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει προσλάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, ξεπερνώντας το 14% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2007. Αυτό το επίπεδο δεν είναι διατηρήσιμο μεσοπρόθεσμα. Το χρόνιο εμπορικό έλλειμμα συνεχίζει να μεγεθύνεται αλλά πλέον συνεπικουρείται από το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων και το επιδεινούμενο ισοζύγιο μεταβιβάσεων. Η περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών δεν έχει έως τώρα αποδειχτεί αρκετήνα αντισταθμίσει τις αρνητικές αυτές τάσεις. Αν και το εξωτερικό έλλειμμα διευρύνεται και λόγω συγκυριακών παραγόντων, κύρια τις αγορές πλοίων κ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr