Την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρές απώλειες 0,35% κλείνοντας στις 3290.74 μονάδες. Η εικόνα της αγοράς, επιβεβαίωσε το σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας της ΑΧΕ για συνέχεια της αντίδρασης, αλλά και επανεμφάνιση των πωλητών σε υψηλότερα επίπεδα.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE/Χ.Α. 20) υποχώρησε κατά 0,51%, ενώ χειρότερη συμπεριφορά εμφάνισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE/Χ.Α. 40), που έκλεισε με απώλειες 1.59%. Σημαντικά μειωμένη η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, που εξαιρουμένων των πακέτων, διαμορφώθηκε σε 193,9 εκ. ευρώ έναντι 301,3 εκ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.
- Διακυμάνσεις, μικρή συναλλακτική δραστηριότητα και φτωχή ειδησεογραφία χαρακτήρισαν την εικόνα της αγοράς την εβδομάδα που πέρασε. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 186 μονάδων, κλείνοντας για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο, μην κατορθώνοντας να διακρατήσει κέρδη 124 μονάδων ή 3,7% που σημείωνε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό της εβδομάδας στις 3426,14 μονάδες.
- Φτωχή η ειδησεογραφία στη διάρκεια της εβδομάδας. Ξεχώρισε η ανακοίνωση, την Παρασκευή, για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά του προέδρου και μελών του ΔΣ του ΟΤΕ (0,0%), για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote το 2006, που όμως ελάχιστα επηρέασε τη μετοχή του οργανισμού. Ο τραπεζικός δείκτης μειώθηκε κατά 1,0%, ΕΤΕ (-3%), Marfin Popular (-4,6%), Αγροτική (-3,3%), Alpha (+3,5%), με τα στοιχεία της ΤτΕ να δείχνουν οριακή επιβράδυνση στην πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα στο 22,0% το Μάιο από 21,9% τον Απρίλιο, αλλά μεγαλύτερη στη στεγαστική (17,8% από 18,3%) και την καταναλωτική πίστη (21,5% από 22,4%). Από τις επιμέρους μετοχές ξεχώρισε η άνοδος της Μυτιληναίος (+7,3%) και της Coca Cola HBC (+7,2%), που θα πρέπει να αποδοθεί σε αντίδραση από τις απώλειες του τελευταίου διαστήματος και όχι σε κάποιο ιδιαίτερο νέο. Απωλειών συνέχεια για την Ιντραλότ (-6,3%), παρά τα δημοσιεύματα που τη θέλουν κοντά στην υπογραφή σύμβασης με τοπική λοταρία της Βραζιλίας, όπως και για την Τιτάν (-3,3%) χωρίς ειδήσεις.
Επίσης, υποχώρηση για τη μετοχή της Jumbo (-9,4%), καθώς η αγορά φαίνεται ότι είχε προεξοφλήσει την ανακοίνωση της διοίκησης ότι ο κύκλος εργασιών για τη χρήση 2007/2008, που λήγει τον Ιούνιο, σημείωσε αύξηση κατά 18% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας το στόχο που προέβλεπε αύξηση κατά 17%. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ανακοινώθηκε ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού διατηρήθηκε στο 4,9% τον Ιούνιο, διαψεύδοντας τους φόβους για άνοδό του πάνω από το 5%. Επίσης, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε σε επίπεδο όγκου κατά 16,5% τον Απρίλιο και κατά 12,4% στο 4μηνο σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίθετα η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 6.6% το Μάιο και κατά 2,4% στο 5μηνο σε σχέση με πέρυσι.
- Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες στις ξένες αγορές που επηρεάσθηκαν κυρίως από την νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία σε κάποια στιγμή ξεπέρασε τα 147 δολάρια/βαρέλι, τις ανησυχίες σχετικά με την εταιρική κερδοφορία και τα δημοσιεύματα για πιθανή χρεοκοπία των δύο κολοσσών των ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac. Στην Ευρώπη, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 3,9%, ο FTSE 100 κατά 2,8% και ο DAX 30 κατά 1,9%. Καλύτερη εικόνα εμφάνισαν οι αγορές των ΗΠΑ, με τους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν απώλειες της τάξης του 1,7%, 1,9% και 0,3% αντίστοιχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr