Από την άλλη πλευρά όμως, επισημαίνεται ότι απουσιάζει επί του παρόντος ο καταλύτης εκείνος, που θα επιδιορθώσει την «τραυματισμένη» επενδυτική ψυχολογία και θα αντιστρέψει το κλίμα, μετατρέποντας την αντίδραση σε τάση.
Τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα
Σημαντικές απώλειες, εκ νέου, για το Γενικό Δείκτη την εβδομάδα που πέρασε. Ο δείκτης έκλεισε την εβδομάδα στις 3302,46 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 3,55%. Ελαφρώς καλύτερη εικόνα εμφάνισαν τόσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE/Χ.Α. 20) που υποχώρησε κατά 3,25%, όσο και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE/Χ.Α. 40), που έκλεισε με απώλειες 3,31%. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, εξαιρουμένων των πακέτων, διαμορφώθηκε σε 301,3 εκ. ευρώ, έναντι 290,4 εκ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.
Έντονες διακυμάνσεις χαρακτήρισαν την εικόνα της αγοράς την εβδομάδα που πέρασε, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει τιμές σε ένα εύρος 338 μονάδων. Η αναμενόμενη αντίδραση, ήρθε τελικά στα μέσα της συνεδρίασης της Πέμπτης, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 3107,71 μονάδες, τιμή που είχε να σημειωθεί από τον Αύγουστο του 2005.
Μέχρι εκείνο το σημείο, με εξαίρεση ένα ελαφρώς θετικό κλείσιμο στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η εικόνα ήταν εντελώς απογοητευτική με εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στο σύνολο της αγοράς. Πάντως, η αντίδραση που συνεχίσθηκε και την Παρασκευή, συνετέλεσε στην κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των απωλειών του Γενικού Δείκτη, που στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό της εβδομάδας έφθαναν το 9,2%.
Από την ειδησεογραφία, ξεχώρισε η υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας των Ελληνικών Πετρελαίων (-2,7%) με την ιταλική Edison, που στοχεύει στη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερη εταιρείας ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά τη ΔΕΗ. Επίσης, η δημόσια πρόταση της ισπανικής Ibedrola για την εξαγορά των μετοχών της Ρόκας (+23,1%) που αυτή τη στιγμή δεν κατέχει έναντι 16 ευρώ για κάθε κοινή μετοχή. Οι μετοχές των τραπεζών Πειραιώς (+4,7%) και Κύπρου (+2,3), ήταν από τις ελάχιστες που ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με τις διοικήσεις τους να δηλώνουν ότι δεν αναθεωρούν τους στόχους των επιχειρησιακών τους σχεδίων.
Δε συνέβη όμως το ίδιο με την Εθνική Τράπεζα (-5,0%), παρά το γεγονός ότι η διοίκησή της προέβη σε ανάλογη δήλωση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG (-1,8%), κ. Νανόπουλος, είπε ότι τα αποτελέσματα του β τριμήνου 2008 της τράπεζας εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερα από αυτά του α τριμήνου και βασίζονται σε οργανικές κυρίως πηγές, ενώ η Alpha Bank (-3,7%) ανακοίνωσε την πώληση ιδίων μετοχών που αντιστοιχούν στο 4% του μετοχικού της κεφαλαίου σε επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ, έναντι 18 ευρώ ανά μετοχή μετοχή. Η ανακοίνωση της δεύτερης αναπροσαρμογής των τιμολογίων δε βοήθησε τη ΔΕΗ (-8,6%), που απώλεσε τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας. Τέλος, σημαντικές απώλειες χωρίς σημαντικές ειδήσεις για Τιτάν (-10,4%) και Ιντραλότ (-8,5%).
Στο εξωτερικό, απώλειες σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, που όμως αντέδρασαν θετικά μετά από την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25μβ και τις δηλώσεις Τρισέ που υποδηλώνουν στάση αναμονής στα επιτόκια. Ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,1%, ο DAX 30 κατά 2,3% και ο CAC 40 κατά 3%. Καλύτερη εικόνα εμφάνισαν οι αγορές των ΗΠΑ, παρά τον προβληματισμό που δημιούργησαν τα στοιχεία για την ανεργία και τις νέες θέσεις εργασίας, με τους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν απώλειες της τάξης του 0,5%, 1,2% και 3% αντίστοιχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr