Σύμφωνα λοιπόν με τον αναλυτή, η τιμή του πετρελαίου εξακολουθεί να ενισχύεται, εντείνοντας τις ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας. Ταυτόχρονα, οι χώρες-παραγωγοί πετρελαίου με μεγάλη ικανοποίηση αποθησαυρίζουν έσοδα της τάξεως των 2.000 δισ. δολαρίων μέσα στο έτος, πολύ περισσότερα δηλαδή από αυτά που μπορούν οι ίδιες να δαπανήσουν. Η νέα κυρίαρχη δύναμη στις χρηματαγορές λοιπόν είναι τα πετροδολάρια, σύμφωνα με,.
Ένα μεγάλο μέρος αυτών των «πετροδολαρίων» τοποθετείται σε τεράστια κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, τα επονομαζόμενα «Sovereign Wealth Funds (SWFs)». Ο όρος αυτός αναφέρεται συχνά τελευταία, καθώς αυτά τα επενδυτικά οχήματα των αναδυομένων και των πετρέλαιο - παραγωγικών χωρών ανέρχονται περίπου σε 3.300 δισ. δολαρίων και τροφοδοτούνται διαρκώς από τις εισροές πετροδολαρίων και από τα πλεονάσματα. Μάλιστα, με τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται διαρκώς, αναμένεται η περαιτέρω ενίσχυσή τους στο μέλλον, Το 2012, υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώνουν περίπου 10.000 δισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στην συνολική αξία των ευρωπαϊκών μετοχικών αγορών!
Ο όρος SWF αποτελεί ένα καινούργιο όνομα για κάτι που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό: κυβερνητικά κεφάλαια σε νόμισμα μίας άλλης χώρας. Όταν μία χώρα παρουσιάζει πλεόνασμα, συγκεντρώνει περισσότερα αποθεματικά από αυτά που θεωρεί ότι χρειάζεται για κάλυψη άμεσων αναγκών και μπορεί να δημιουργήσει αυτά τα επενδυτικά κεφάλαια, προκειμένου να διαχειριστεί τις «επιπλέον» αυτές πηγές. Σχεδόν τα 2/3 των SWF έχουν στηθεί από χώρες που έχουν σημαντικές εισροές, οι οποίες προέρχονται από εμπορεύματα και κυρίως από πετροδολάρια. Το υπόλοιπο 1/3 προέρχεται από χώρες, οι οποίες εξάγουν πολύ περισσότερο από ό,τι εισάγουν και συνεπώς δημιουργούν πλεόνασμα και αυξανόμενα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα. Η Κίνα αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα αυτής της κατηγορίας.
Η διαφορά με τα επίσημα αποθέματα συναλλάγματος είναι ότι τα SWF όχι μόνο επενδύουν σε κυβερνητικά ομόλογα, αλλά και σε μετοχές και σε εναλλακτικές επενδύσεις. Πρόσφατα τα SWFs έχουν προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κυρίως σε ότι αφορά πλάνα αγοράς συγκεκριμένων στοιχείων ενεργητικού, όπως λιμενικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και μερίδια σε μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, κρατικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν επενδύσει περισσότερα από $60 δισ. σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της Δύσης από το ξεκίνημα του 2007, τα μισά εκ των οποίων επενδύθηκαν μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η συμπεριφορά των SWFs θα επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές μέσα στα επόμενα χρόνια. Δεδομένου του ότι η μεγαλύτερη συσσώρευση κεφαλαίων έχει καταγραφεί στις εξαγωγικές πετρελαίου, οι οποίες δεν έχουν υποχρεώσεις του και επομένως μπορούν να επενδύουν σε αξίες υψηλότερου κινδύνου, τα SWFs θα αποτελέσουν έναν από τους σημαντικότερους προσδιοριστικούς παράγοντες ζήτησης μετοχών. Για να γίνει αυτό πιο σαφές, εάν τα συγκεκριμένα κεφάλαια συνέχιζαν να ακολουθούν την παρούσα επενδυτική πολιτική, τοποθετώντας περισσότερο από το 40% των επενδύσεών τους σε μετοχές, θα είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν περίπου το 10% των παγκόσμιων μετοχικών αγορών μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Δυστυχώς όμως, η επενδυτική πολιτική αυτών των κεφαλαίων αποτελεί συχνά ένα «μαύρο κουτί». Στο σύνολό τους έχουν την τάση να αποφεύγουν μεγάλη συγκέντρωση σε έναν κλάδο ή μία χώρα, προκειμένου να αποφύγουν αυστηρούς ελέγχους και περιορισμούς από πολιτικούς και εποπτεύουσες αρχές. Ο προστατευτισμός σε αυτές τις περιπτώσεις δηλώνει παρών, όταν μάλιστα πρόκειται για αξίες και ενεργητικά που θεωρούνται στρατηγικής ή εθνικής σημασίας.
Ένα μέρος των κεφαλαίων των SWFs θα ανατεθεί σε εξωτερικούς διαχειριστές και θα επενδυθεί σε ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Ένα άλλο μέρος θα επενδυθεί απευθείας, αγοράζοντας θέσεις μειοψηφίας σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Ποιοι τομείς θα ευνοηθούν; Οι πρόσφατες επενδύσεις σε τράπεζες έγιναν περισσότερο για κερδοσκοπικούς λόγους, παρά γιατί αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr