Μην πάει ο νους σας στο εμπόριο όπλου και τα ναρκωτικά. Η Κολομβία, ως μικρότερη, λιγότερο αναπτυγμένη και υψηλότερου ρίσκου πολλές φορές μεγαλύτερου και από των αναδυόμενων αγορών- αγορά, αποτελεί ακόμη «συνοριοφύλακα» των αγορών της Λατινικής Αμερικής, καθώς η εισροή ξένου κεφαλαίου είναι πολύ μικρή στην περιοχή.
Για παράδειγμα, στην περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου του 2007 η εισροή κεφαλαίου ήταν σε θετικά πρόσημα μόνο τους 5 από τους 6 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου Fund Tracker EPFR Global. Στον καλύτερο από τους 6 μήνες, οι εισροές ανήλθαν στα 34 εκατ. δολάρια, ενώ στον χειρότερο στα 15 εκατ. δολάρια μόλις. Στον αντίποδα, γειτονικές χώρες, όπως η Βραζιλία δέχθηκαν εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε ξένα κεφάλαια.
Παράλληλα, το επενδυτικό συναίσθημα όπως εκτιμούν οι αναλυτές δεν έχει ακόμη καταρρεύσει, αλλά έχει σίγουρα «κολλήσει» στο «hold», ενώ εκτιμούν ότι η Κολομβία στο μυαλό των επενδυτών είναι μια χώρα παγιδευμένη στις μεταρρυθμίσεις.
Για του λόγου το αληθές, τον Μάιο του 2007, κι ενώ η ανατίμηση του Κολομβιανού νομίσματος ασκούσε σημαντικές πιέσεις στις εξαγωγές, η κυβέρνηση προέβη στην υιοθέτηση μιας σειράς περιοριστικών για τους επενδυτές ξένου κεφαλαίου μέτρων, ενώ αρκετά αποθαρρυντική είναι και η διαμάχη του Κολομβιανού προέδρου Alvaro Uribe με τον ομόλογό του στη Βενεζουέλα, Hugo Chavez.
Επιπλέον, οι αναδυόμενες αγορές σε όλες τις γωνιές του κόσμου πέρασαν ένα πολύ δύσκολο Ιανουάριο, και η Κολομβία δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ο κολομβιανός MSCI έχει υποχωρήσει κατά 11% σε διάστημα ενός χρόνου, αρκετά κοντά δηλαδή στην κατά 11,3% υποχώρηση του MSCI των αναδυόμενων αγορών. Ωστόσο, ο MSCI των χωρών του συνόλου της Λατινικής Αμερικής υποχώρησε κατά 8%.
Για ποιο λόγο, λοιπόν, να επενδύσει κανείς σε μια τέτοια αγορά;
Οι αναλυτές επιμένουν ότι η Κολομβία θα αποτελέσει την έκπληξη της χρονιάς, καθώς όπως εξηγούν, μια σειρά από καταλυτικούς παράγοντες, όπως η άρση του ελέγχου του κεφαλαίου, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η ελκυστικές μετοχικές αξίες, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών κεφαλαίων καθώς και η πρόσφατη ένταξη της κρατικής πετρελαιοπαραγωγού Ecopetrol στο κολομβιανό χρηματιστήριο αναμένεται να μετατρέψουν την αγορά της Κολομβίας σε μια πολύ κερδοφόρα εναλλακτική επενδυτική επιλογή.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι η χώρα έχει προοδεύσει σημαντικά στα θέματα εθνικής ασφάλειας χάριν στις μεταρρυθμίσεις του κεντροδεξιού και υποστηρικτή των ΗΠΑ προέδρου Alvaro Uribe, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν, ειδικότερα στον τομέα της οικονομίας.
Η Κολομβία έχει τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση στον MSCI της Λατινικής Αμερικής, ύψους μόλις 9,6 δις δολαρίων και με όγκο συναλλαγών που αγγίζει το 1,4% του τοπικού δείκτη. Η κεφαλαιοποίηση του κολομβιανού δείκτη IGBC είναι σχεδόν 47 δις δολάρια, ενώ ο καθημερινός μέσος όρος όγκου συναλλαγών ανέρχεται στα 113 εκατ. δολάρια.
Με πληθυσμό μεγαλύτερο από 44 εκατ., η Κολομβία είναι η 4η μεγαλύτερη χώρα στην Νότια Αμερική, ενώ το όνομά της έχει συνδεθεί με επαναστατικές οργανώσεις, παραεμπόριο ναρκωτικών και όπλων και «καρτέλ» κοκαΐνης. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής με το 1/5 του πληθυσμού να διαχειρίζεται το 60% του εθνικού εισοδήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας.
Η οικονομία της Κολομβίας έχει σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 7% τον τελευταίο χρόνο και αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,5% μέσα στο 2008. Τα κύρια προϊόντα εξαγωγής της είναι το πετρέλαιο, ο καφές και ο άνθρακας.
Ο Geoffrey Dennis της Citigroup, δήλωσε σχετικά ότι «δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα η Κολομβιανή αγορά να υπεραποδόσει σε σχέση με την περιοχή της, εκτός κι αν αποφασιστεί η άρση των περιοριστικών επενδυτικών μέτρων».
Ο έλεγχος κεφαλαίου αποτελεί σύμφωνα με τους αναλυτές το βασικότερο μειονέκτημα σε ότι αφορά την ανάπτυξη στην αγορά της Κολομβίας, ενώ εκτιμάται ότι μόλις αρθούν τα εν λόγω μέτρα, οι επενδυτές θα μπορέσουν να επικεντρωθούν σε μια πληθώρα από «δυνατά χαρτιά», όπως αυτό της Cementos Argos.<
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr