Αυτή η διαδικασία «σύγκλισης» θα βοηθήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να ανεξαρτητοποιηθεί επιτυχώς από την επιβράδυνση που θα ζήσουν τόσα οι ευρωπαϊκές όσο και οι διεθνείς οικονομίες.
Ετσι, η Morgan Stanley καταλήγει στο ότι η Ελλάδα είναι μια ελκυστική οικονομία στην οποία θα πρέπει οι διεθνείς επενδυτές να τοποθετηθούν, ιδιαίτερα δεδομένης της αυξανόμενης αβεβαιότητας του διεθνούς μακροοικονομικού παριβάλλοντος.
Χάρη στην εύρωστη ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης και της σχετικά χαμηλής εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τις αμερικάνικες εξαγωγές, η Ελλάδα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει πολύ καλά τις "σεισμικές δονήσεις" των χρηματοοικοομικών αγορών, όπως ακριβώς το έκανε και το 2003, όταν η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξης του 5%.
Τα σχετικά χαμηλά επίπεδα δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών, αποτελούν επίσης ένα «συν» για την ελληνική αγορά και επίσης δείχνουν ότι μία φούσκα στην αγορά σπιτιών είναι πολυ μικρότερος κίνδυνος για την Ελλάδα, από ότι είναι για άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία. Ετσι, η ελληνική αγορά αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο μακροοικονομικού hedging για του επενδυτές των μετοχών.
Οσον αφορά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ο διεθνής οίκος τονίζει ότι η έκθεση του στην διεθνή πιστωτική κρίση είναι περιορισμένη κι έτσι δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά και άλλων κλάδων μεσοπρόθεσμα.
Παράλληλα προσθέτει ότι η δύναμη της ελληνική οικονομίας να ξεπεράσει τον κίνδυνο που έχει χτυπήσει την διεθνή οικονομία κάνει τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα άκρως ελκυστικές επενδύσεις.
Τέλος, και σε ότι αφορά το «τι μπορεί να πάει στραβά» στην χώρα μας, αναφέρεται πως μία διόρθωση στις τιμές των ακινήτων είναι ένα ενδεχόμενο.
Αλλοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία αποτελούν η εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να προκαλέσουν ισχυρότερο πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη από αυτό που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται.
Επιπλέον, στην περίπτωση που θα υπάρξει περαιτέρω περιορισμός της πιστωικής αγοράς, αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση των επενδύσεων και επίσης η πολιτική αστάθεια και οι εκλογές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr