Στα θετικά του μήνα συμπεριλαμβάνουμε την θετική αντίδραση της αγοράς από το sell off της 5ης Αυγούστου και τα χαμηλά του ΓΔ στα 1320, με κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της πτώσης (κλείσιμο ΓΔ 1431), τα εξαιρετικά αποτελέσματα εξαμήνου (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) των εισηγμένων που ανακοίνωσαν μεγέθη – ιδιαίτερα σε τράπεζες και διυλιστήρια – αλλά και τη βελτίωση σε αρκετούς τομείς της οικονομίας (μακροοικονομική βελτίωση σε πρωτογενή πλεονάσματα, αύξηση τουριστικών ροών και εσόδων, μείωση της ανεργίας).
Κάπου εδώ, όμως, τελειώνουν τα καλά νέα του μήνα και αρχίζουν οι προβληματισμοί… αν το πιάσουμε από το τέλος προς την αρχή, δεν ήταν όλα ρόδινα στα μακροοικονομικά της χώρας, με τον πληθωρισμό να τσιμπάει ελαφρά στο 3,1% ενώ μειώθηκε στην ΕΕ, το εμπορικό έλλειμμα στο εξάμηνο να αυξάνεται κατά 10,5%, στα 16,7 δις ευρώ, ενώ αντίστοιχη άνοδο (χειροτέρευση) είδαμε και στο έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών συναλλαγών, που έφτασε τα 8,8 δις (+8,5%). Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεωπολιτικό κόστος από τα δύο μεγάλα μέτωπα (ΜΑ & Ουκρανία) που έχουμε κοντά μας, γίνεται αντιληπτό ότι το πρόσημο του μήνα ήταν μάλλον αρνητικό, κάτι που φάνηκε και από την υποαπόδοση του ΓΔ, που στον μήνα, έχασε 3,18%, κόντρα, ουσιαστικά, σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες αγορές (ενδεικτικά, ο Dax ανέβηκε 2,18%, ο Stoxx 1.33% ενώ ο S&P 2.3%), ενώ τα σημάδια της μεγάλης διακύμανσης σε ΓΔ (>12%) και μετοχές θα ταλαιπωρήσουν την αγορά για αρκετό καιρό.
Ο τζίρος, κατά την διάρκεια του μήνα, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα (~ 80 εκ.), με εξαίρεση την τελευταία ημέρα, που είχαμε το rebalancing του Msci, και έφτασε τα 380 εκ., ενώ από τις μετοχές που πρωταγωνίστησαν, αρνητικά σημειώνουμε την ΜΟΗ με -7,7% και την ΜΠΕΛΑ στο -7,6%, μετοχές που τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα επιχείρησαν να αντιδράσουν από τα κρίσιμα χαμηλά τους (21,10 και 22,50 αντίστοιχα).
Ο Σεπτέμβριος ξεκινάει με αποτελέσματα εξαμήνου σημαντικών εταιρειών (ΟΠΑΠ,ΣΑΡ κα), ενώ στο τέλος της εβδομάδας έχουμε τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ Β τριμήνου της χώρας, αλλά και την έκθεση της DBRS για την ελληνική οικονομία (πιθανή η αναβάθμιση των προοπτικών). Όλα δείχνουν ότι προς το τέλος του μήνα θα έχουμε και το επόμενο placement της ΕΤΕ (πιθανό ποσοστό 8-13%), με πιθανολογούμενη τιμή στα όρια των 8 ευρώ, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στην Ευρώπη, το κλίμα στα χρηματιστήρια ήταν θετικό, με τα αποτελέσματα, όμως, των τοπικών εκλογών σε κρατίδια της Γερμανίας να επαναφέρουν τις ανησυχίες για την ενότητα και ηρεμία της Eυρώπης, αποτελέσματα που έδειξαν εκρηκτική άνοδο στην ακροδεξιά (1η στην Θουριγγία και 2η στην Σαξονία) και πολύ μεγάλη άνοδο της ακροαριστεράς.
Η γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση της ευρώπης δίνει πατήματα σε πιο ακραίες φωνές και, παρά το ότι η χώρα μας βίωσε τις συνέπειες αυτών των καταστάσεων, δεν αποκλείεται να ξαναζήσουμε σε κάποια έκταση ακραίες αντιδράσεις.
Σε επίπεδο μήνα, το 1410 θεωρούμε ότι είναι το σημείο καμπής που δεν πρέπει να απωλέσει η αγορά, ενώ το 1452 η πρώτη και σημαντική αντίσταση.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr