Η εξέλιξη αυτή αύξησε κατακόρυφα το ρίσκο έλευσης της ακροδεξιάς στη Γαλλία – με τις γνωστές εκπεφρασμένες αντιευρωπαικές θέσεις – με συνέπεια οι επενδυτές να τρέξουν να ξεπουλήσουν γαλλικά (αρχικά) assets όπου στα μεν ομόλογα είδαμε αύξηση του spread έναντι του γερμανικού σε επίπεδα ρεκόρ με την απόδοση του 10ετούς να φτάνει το 3,3% και παράλληλα οι μετοχές να πληρώνουν τα σπασμένα της πολιτικής με τον Cac να έχει εβδομαδιαίες απώλεις 6,2%.
Όπως γίνεται κατανοητό οι ανησυχίες για το ευρωπαικό οικοδόμημα συνολικά διοχετεύτηκαν σε όλες τις αγορές με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις της Παρασκευής να είναι από τις χειρότερες του έτους , με πολλές να κινούνται πλέον σε χαμηλά διμήνου ή τριμήνου.
Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην δική μας, με την εισαγόμενη πίεση στην συνεδρίαση της Παρασκευής να αποκτά ορμή μετά τις 12:00 και με αυξημένο όγκο συναλλαγών (141 εκ) να πιέζει τον ΓΔ στο χαμηλό ημέρας που είναι ταυτόχρονα και σημαντικό σημείο στήριξης της αγοράς (1406 μονάδες) και με συνολικές εβδομαδιαίες απώλεις -3,53%.
Σε ό,τι αφορά σε επιμέρους κλάδους και μετοχές, την χειρότερη εικόνα είχε ο τραπεζικός με εβδομαδιαία πτώση ΔΤΡ 1240 -4,26% και όλες (πλην ΕΥΡΩΒ) με ζημιές άνω του 4,5%, ενώ σημαντικά blue chips υπέστησαν εβδομαδιαία καθίζηση με κυριότερες τις ΜΠΕΛΑ 25,62 -6,6% / ΜΟΗ 24,40 -6,6% / Hellenic Energy 8.03 -5.1% / Metlen 35.12 -5%. Ολες οι παραπάνω μετοχές ήταν αυτές που ουσιαστικά πρωτοστάτησαν στην άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς μέσα στο έτος και φαίνεται ότι ικανός αριθμός επενδυτών κατοχυρώνουν κέρδη βγαίνοντας από θέσεις που είχαν και περιορίζοντας έτσι και τις αποδόσεις της αγοράς (για παράδειγμα ο ΓΔ από το υψηλό των 1505 με απόδοση από 1.1 στο + 16,4% έχει περιοριστεί στο +8,7%).
Στο πλαίσιο των μετεκλογικών αναταράξεων είχαμε και στην χώρα μας την Παρασκευή την ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης όπου στα σημαντικά υπουργεία έχουμε την επαναυπουργοποίηση του κ.Τ.Θεωδορικάκου στο Υπ.Ανάπτυξης (στην θέση του απερχόμενου κ.Κ.Σκρέκα) και κάποιες (όχι πολλές) αλλαγές προσώπων κυρίως με βάση την ανθρωπογεωγραφία.
Οι ανακοινώσεις δεν έδειξαν να ενθουσιάζουν την αγορά όπου επικεντρώθηκαν στο δάσος (βλ. Γαλλία εξελίξεις) και δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το δένδρο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να δοθεί μικρή περίοδος χάριτος μέχρι να εκτιμηθεί και κριθεί η νέα (;) προσπάθεια.
Στα αμιγώς χρηματιστηριακά θέματα έχει αρχίσει και βαραίνει στην αγορά η αρνητική ψυχολογία των επενδυτών παλαιών και νεώτερων, ειδικά για μετοχές που έως πρόσφατα έδειχναν ότι έμεναν στο πολύμηνο ανοδικό κανάλι που είχαν δημιουργήσει αλλά με την πορεία τους το τελευταίο διάστημα κινούνται κάτω από αυτό.
Οι νεοεισερχόμενοι
Σε ότι αφορά στους νεοεισερχόμενους στην αγορά (πχ τους τελευταίους 10-12 μήνες) μέσω είτε Νέων Εισαγωγών (ΝΕ) μετοχών είτε placement (PL) βασικών μετόχων εισηγμένων (χωρίς να μας απασχολεί αν συμμετείχαν ιδιώτες, θεσμικοί ή και τα δύο), η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί που γράφουν λογιστικές (ή πραγματικές) ζημιές είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που σημειώνουν κέρδη.
Συνολικά στο συγκεκριμένο διάστημα είχαμε ΝΕ ύψους 1,1 δις από 5 εταιρίες (κατά σειρά μεγέθους ΔΑΑ 785, Optima 150, Trade Estate 56, Noval 49 & Orilina 30) και άλλα 2,9 δις PL πάλι από πέντε εταιρίες (ΠΕΙΡ 1,33 δις , ΕΤΕ 1 δις , ΜΥΤΙΛ 255 εκ, ΕΛΠΕ 215 εκ, ΜΠΕΛΑ 105 εκ), άρα συνολικά 4 δις ευρώ από ΝΕ & PL. Από αυτά τα συνολικά κεφάλαια που επενδύθηκαν , με κέρδη σήμερα (αν έχουν κρατήσει τις μετοχές) είναι μέτοχοι αξίας 1,365 δις (ποσοστό 34% των επενδυμένων κεφαλαίων) και μιλάμε για τις Optima με απόδοση 63% από την ΝΕ , ΕΤΕ με απόδοση 48% από το PL του Νοεμβρίου του 2023 και ΕΛΠΕ με απόδοση 15% από το αντίστοιχο PL.
Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις – χωρίς βέβαια να αναφερόμαστε σε παρόμοιες περιόδους και για κάποιες να μην είναι δίκαιη η συγκεκριμένη ανάλυση – οι επενδυτές που συμμετείχαν είναι ακόμα στο κόκκινο με πλέον κραυγαλέα περίπτωση αυτή της ΠΕΙΡ τόσο σε ότι αφορά στο μέγεθος της συμμετοχής (1,3 δις με ευρεία διασπορά σε ιδιώτες και θεσμικούς έλληνες και ξένους) όσο και στην λογιστική υποαξία που γράφουν, που στην τιμή κλεισίματος της Παρασκευής έφτασε στο -10%.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι καταστάσεις που δεν έχουν ξανασυμβεί, όμως επειδή το συνολικό ποσό που είναι αγορασμένο σε υψηλότερα επίπεδα είναι σημαντικό, υπάρχει πάντα ο φόβος όταν επαναπροσεγγισθούν οι τιμές αυτές (των ΝΕ & PL) να δημιουργηθεί «τείχος πωλητών».
Το άμεσο βέβαια που απασχολεί την κοινότητα είναι η αντίδραση της αγοράς από το εβδομαδιαίο sell off και για όλα τα υπόλοιπα έδώ είμαστε να τα αναλύουμε. Επόμενη στήριξη στις 1380 μονάδες και ισχυρή αντίσταση στις 1455.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr