Σε ότι αφορά στο ΧΑ με θετική απόδοση του ΓΔ +12% από την αρχή του χρόνου δεν τίθεται θέμα για το πρώτο σκέλος, αλλά και στο κομμάτι της σύγκρισης, με την αγορά μας να συγκαταλέγεται στις πρώτες τρεις θέσεις παγκοσμίως στις αποδόσεις από την αρχή του έτους, δεν νομίζω να μπορεί κάποιος να έχει παράπονο έχοντας επενδύσει στην ελληνική αγορά.
Επειδή όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, η παρατεταμένη καχεξία του τελευταίου μήνα τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποδόσεις αλλά ιδιαίτερα με τον τζίρο στο χρηματιστήριο της Αθήνας έχει δημιουρήσει εύλογο προβληματισμό για τον βηματισμό της αγοράς.
Η μεγάλη εικόνα παραμένει λαμπερή αλλά κάποια θαμπάδα σε κάποιο εύρος του ταμπλό έχει αρχίσει να φαίνεται και οι λόγοι πιθανότατα εκτός από οικονομικοί (περισσότερο μάκρο και λιγότερο μίκρο) είναι και πολιτικοί, κάτι που σε επίπεδο χώρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση έχοντας πάρει και τα μηνύματα των εκλογών.
Για παράδειγμα η σημαντική αύξηση της ανεργίας στο 1ο τρίμηνο στο 12,1% πρέπει να φέρει άμεση αντίδραση, πόσο μάλλον τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα 11 δις ευρώ το 4μηνο, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εξαγωγών.
Με αυτά και με αυτά η αγορά παλεύει σε ένα πλάγιο κανάλι (ΓΔ 1430-1470) χωρίς καθαρό στόχο και παρά το ότι τα εταιρικά αποτελέσματα προς το παρόν συντηρούν και επιβεβαιώνουν τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων.
Οι επενδυτές όμως (ιδιώτες και θεσμικοί) δείχνουν αποστασιοποιημένοι τελευταία και χωρίς θετικούς καταλύτες δύσκολα θα δούμε σύντομα τα υψηλά του Μαϊου (1505 μονάδες).
Ο πρωθυπουργός χθες σε συνέντευξή του δήλωσε – και σωστά – ότι δεν λειτουργεί υπό πίεση και έτσι δεν αναμένονται αλλαγές τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, η αγορά όμως περιμένει κινήσεις και πράξεις για να τις συνεκτιμήσει.
Σε ευρωπαικό επίπεδο τα πράγματα δείχνουν χειρότερα βραχυπρόθεσμα με το διήμερο που ακολούθησε τις ευρωεκλογές να είναι εξόχως αρνητικό για εθνικούς αλλά και ενωσιακούς λόγους με τα χρηματιστήρια να κάνουν βουτιά από -1% έως και -3% ανάλογα των πολιτικών εξελίξεων σε κάθε χώρα.
Στα δικά μας, σήμερα περιμένουμε μετά το κλείσιμο τα αποτελέσματα τριμήνου της ΛΑΜΔΑ όπου οι αναλυτές περιμένουν ebitda κοντά στα 30 εκατ και ανακοινώσεις για την Lamda Malls, η ΜΠΕΛΑ χθες ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων τον Μαίο κατά 10% (λόγω και του Πάσχα) και σε επίπεδο πενταμήνου +8%, ενώ χθες οριστικοποιήθηκε και η εξαγορά της Ηλλέκτωρ (που ανοίκει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ) από την ΜΟΗ για ποσό 115 εκατ. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά την ολοκλήρωση του συγκεριμένου deal (και πριν την αποκοπή της επιστροφής κεγφαλαίου 0,5 ευρώ/μετοχή) θα έχει ταμειακά διαθέσιμα περίπου όση είναι και η κεφαλαιοποίησή της (815 εκατ διαθέσιμα, 835 εκατ κεφαλ.)
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι τα αμερικάνικα χρηματιστήρια κινούνται σε άλλο επίπεδο, με τους S&P και Nasdaq να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά με την Apple στο +7,3% αλλά τις τράπεζες χαμηλότερα (όπως και στην Ευρώπη).
Στο ΧΑ εστιάζουμε στην υπέρβαση (για άλλη μια φορά) των 1455 μονάδων αλλά κυρίως στην επιστροφή της συναλλακτικής δραστηριότητας στα προ Μαϊου επίπεδα (άνω των 130 εκατ).
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr