Η συνολική ζήτηση που εκδήλωσαν διεθνείς και Έλληνες επενδυτές για τις 90 εκατ. μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ -από το σύνολο των 300 εκατ. μετοχών της εταιρείας- ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη ρεκόρ, περίπου 12 φορές. Η τιμή διάθεσης για τις προσφερόμενες μετοχές «κλείδωσε» στα 8,2 ευρώ, δηλαδή στην ανώτατη τιμή του εύρους που αποφάσισε το Ταμείο. Τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται στα 785 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η τιμή διάθεσης στην ελληνική δημόσια προσφορά και στη θεσμική (διεθνή) προσφορά είναι ταυτόσημη, με εξαίρεση το τίμημα αγοράς που θα καταβάλει η AviAlliance για την αγορά προσφερόμενων μετοχών μέσω της θεσμικής προσφοράς, το οποίο ανέρχεται σε 9,758 ευρώ ανά κοινή μετοχή, σύμφωνα με την cornerstone συμφωνία, η οποία προβλέπει την καταβολή προσαύξησης (premium).
Συνολικά 12,2 εκατ. μετοχές (13,56%) θα διανεμηθούν σε Έλληνες επενδυτές και 77,8 εκατ. μετοχές (86,44%) σε ξένους θεσμικούς. Σημειώνεται ότι η ελληνική δημόσια προσφορά παρουσίασε περισσότερες από 20.000 αιτήσεις επενδυτών. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών του ΔΑΑ στο ταμπλό του Χ.Α. θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.
Μέχρι την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς, το Δημόσιο κατείχε το 55% των μετοχών του αεροδρομίου, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (30%) και του Υπερταμείου (25%). Η AviAlliance, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ, κατείχε μέχρι πρότινος λίγο πάνω από το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου περίπου το 5%. Η AviAlliance, η οποία ελέγχεται από το καναδικό fund PSP Investments, αποκτά επιπλέον 10%, με το συνολικό ποσοστό της να διαμορφώνεται πλέον σε τουλάχιστον 50%. Παράλληλα, 1% των μετοχών του ΔΑΑ μεταβιβάζεται στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου, με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται στο 6%. Το Δημόσιο διατηρεί το 25%.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο εκλέχθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο του αεροδρομίου, που αποτελείται πλέον από 13 μέλη, από τα οποία 8 ορίζονται από τη AviAlliance, τα 4 από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου και ένα από τον όμιλο Κοπελούζου. Πρόεδρος του ΔΣ τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, τη θέση του αντιπροέδρου κατέλαβε ο Gerhard Shroeder, ενώ στο ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου συνεχίζει ο Γιάννης Παράσχης. Με την ιδιότητα των μελών συμμετέχουν οι Peter Evangelos Poungas, Sven Erler, Χαράλαμπος Παμπούκης, Ian Andrews, Robert Goebbels, Μαρία Κωνσταντοπούλου, Λόρεϊ Σκαραμαγκά, Θηρεσία Φαρμάκη, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Carol Janis Kong και Κατερίνα Σαββαΐδου.
Ανεβαίνει κατηγορία η πληροφορική
Η δημόσια εγγραφή «μαμούθ» του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, όπως άλλωστε συμβαίνει γενικότερα με τις εισαγωγές νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, άξιες αναφοράς είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της πληροφορικής, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης όσον αφορά τη θέση του στο ταμπλό.
Η Performance Technologies, μία από τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής, επικύρωσε τη μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Ακολουθεί, έτσι, το παράδειγμα της Entersoft και της Epsilon Net που βρίσκονται στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. από το 2020. Τότε, οι δύο εταιρείες ακολούθησαν την ίδια διαδρομή, με διαφορά μερικών μηνών η μία από την άλλη, άλλαξαν επίπεδο, άντλησαν κεφάλαια και αναπτύχθηκαν με ταχείς ρυθμούς.
Στο διαδικαστικό κομμάτι, η Performance Technologies θα δημοσιεύσει πρώτα τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023. Εν συνεχεία θα οριστικοποιήσει το ενημερωτικό της δελτίο και θα υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Οι απαραίτητες διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ακόμη κι εντός Φεβρουαρίου.
Ανάλογο «βήμα» με αυτό της Performance Technologies ετοιμάζει η Real Consulting. Εξάλλου, αμφότερες οι εταιρείες πληρούν τα κριτήρια για τη μετάταξή τους στην Κύρια Αγορά, με κυριότερο τη μετοχική διασπορά. Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές Αυγούστου του 2021 η Real Consulting ήταν η πρώτη εταιρεία πληροφορικής, η οποία περνούσε το «κατώφλι» του Χ.Α. μετά από μια δεκαετία, με την εισαγωγή της τότε στην Εναλλακτική Αγορά. Ακολούθησε η Dotsoft τον Αύγουστο του 2023.
Τα κριτήρια για την είσοδο στην Κύρια Αγορά
Μετά από πολλά χρόνια επιχειρείται μία αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου με αλλαγές στον κανονισμό, ανεβάζοντας τον πήχη σχετικά με τα κριτήρια συμμετοχής των εισηγμένων. Ειδικότερα, για τον κανονισμό της Κύριας Αγοράς οι στόχοι είναι οι εξής:
- Ενίσχυση του κύρους της Κύριας Αγοράς
- Ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας
- Αναβάθμιση του επενδυτικού προφίλ των εισηγμένων
Οι κύριοι άξονες είναι οι ακόλουθοι:
- Θέσπιση κατώτατου ορίου κεφαλαιοποίησης για εισαγωγή στην Κύρια Αγορά (παράλληλη ενίσχυση της Εναλλακτικής Αγοράς)
- Υποχρέωση τήρησης σε συνεχή βάση επαρκούς διασποράς εισηγμένων
- Ενίσχυση του θεσμού του ειδικού διαπραγματευτή
- Διευκόλυνση νέων εισαγωγών με κατάργηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων
- Περιορισμός του χρόνου παραμονής εταιρειών σε καθεστώς επιτήρησης και αναστολής
Στο νέο κανονισμό τίθεται ως minimum (κατώτατο όριο) κεφαλαιοποίησης τα 40 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή εταιρειών στο Χρηματιστήριο, με το συγκεκριμένο κριτήριο να εξετάζεται άπαξ κατά τη διαδικασία εισόδου.
Παράλληλα, η διοίκηση έχει θεσπίσει δύο επίπεδα κριτηρίων για τη διασπορά:
- Αν είναι υπό των 200 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εκάστοτε εισηγμένης, η minimum διασπορά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25%.
- Για κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ, η διασπορά μπορεί να είναι και κάτω από 25%, αλλά δε γίνεται να υπολείπεται του 15%.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr