Η πολιτική της ΕΚΤ παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, αμετάβλητη, με απροσδόκητα ήπιους τόνους στην τελευταία συνέντευξη Τύπου
Μετά το πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και όσα σχολιάστηκαν, οι δημοσιογράφοι, προφανώς, επιθυμούσαν μία επιβεβαίωση από την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο, όμως αυτό δε συνέβη. Η κ. Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ εξαρτάται από τα δεδομένα, όχι από τον χρόνο, και δεν ήταν διατεθειμένη να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις των επιτοκίων.
Η ερμηνεία της UBS είναι ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο είναι πιθανή. Για τον λόγο αυτό, η συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε σε πιο ήπιους τόνους απ' ό,τι αναμενόταν και τα επιτόκια της ΕΚΤ είδαν μια, επίσης, ήπια αναπροσαρμογή. Η ΕΚΤ υπογράμμισε τη μείωση του κινδύνου για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, μια χρυσή τομή στα στοιχεία των ερευνών (π.χ. τους τελευταίους δείκτες PMI), τα οποία είναι ενθαρρυντικά και για τη μεσοπρόθεσμη περίοδο.
Τα σχόλια της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ήταν ισορροπημένα. Η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε την πρόσφατη πρόοδο στον αποπληθωρισμό και απέφυγε να σχολιάσει ότι η ισορροπία των κινδύνων εξακολουθεί να είναι στραμμένη προς τα πάνω (παρόμοια με τον Δεκέμβριο).
Η UBS προβλέπει την πρώτη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ τον Απρίλιο (-25 μ.β. στο 3,75%) και συνολικές μειώσεις κατά 100 μ.β. η καθεμία, το 2024 και το 2025. Αυτό θα επαναφέρει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο ουδέτερο επίπεδο του 2% έως το τέλος του 2025.
Καμία δέσμευση για πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο - ο Απρίλιος παραμένει στο τραπέζι
Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει νέες μακροοικονομικές προβλέψεις στην επόμενη συνεδρίαση, της 7ης Μαρτίου, αλλά παρ' όλα αυτά, παρείχε πληροφορίες σχετικά με την τελευταία της εκτίμηση για τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Ενώ η επίσημη πρόβλεψη της ΕΚΤ για την αύξηση του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 23 είναι +0,1% q/q, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι πλέον αναμένει στασιμότητα για το 4ο τρίμηνο.
Η UBS, πρόσφατα, προειδοποίησε για αρνητική ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο. Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε σε μελλοντικούς δείκτες που υποδηλώνουν οικονομική ανάκαμψη, μελλοντικά. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η ευρύτερη διαδικασία του αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο και βλέπει ενδείξεις ότι το υψηλότερο μισθολογικό κόστος απορροφάται από τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί πολύ στενά τον γεωπολιτικό κίνδυνο και τις εμπορικές διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά δε βγάζει σημαντικά αρνητικά συμπεράσματα σε αυτό το στάδιο.
Απαντώντας σε πολυάριθμες ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση των μισθών, την οποία η ΕΚΤ έχει χαρακτηρίσει ως κρίσιμη για τις προοπτικές πολιτικής, η κ. Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ εξετάζει πολλούς διαφορετικούς δείκτες, που θα συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.
Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι είναι «πρόωρο να συζητάμε για μειώσεις των επιτοκίων» και ότι η ΕΚΤ θα λαμβάνει αποφάσεις «μία συνεδρίαση τη φορά». Είπε, επίσης, ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε η ΕΚΤ να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει σταθερά στον στόχο. Ωστόσο, απέφυγε μια σαφή δήλωση που θα υποδείκνυε την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, και ως εκ τούτου απέκλεισε τον Απρίλιο.
Οι αγορές, αυτήν τη στιγμή τιμολογούν μειώσεις -4,2 μ.β. έως τον Μάρτιο, -21,2 μ.β. έως τον Απρίλιο, -51,6 μ.β. έως τον Ιούνιο (-7,2 μ.β.) και -142 μ.β. έως τον Δεκέμβριο (-10,8 μ.β.).
Νέο τεχνικό πλαίσιο έως το «τέλος της άνοιξης»
Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι εργασίες για το νέο τεχνικό πλαίσιο της ΕΚΤ για την καθοδήγηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σημειώνουν πρόοδο και αισιοδοξεί ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το «τέλος της άνοιξης». Είπε ότι το νέο πλαίσιο δε θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική βραχυπρόθεσμα, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του ισολογισμού. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, η κ. Λαγκάρντ αρνήθηκε να διευκρινίσει πού βλέπει τα ουδέτερα επιτόκια η ΕΚΤ. «Δεν θα ξέρουμε μέχρι να φτάσουμε εκεί», είπε.
Προτίμηση στα 2ετή bunds
Αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων μετά τον Απρίλιο, υπάρχει κίνδυνος υψηλών αποδόσεων, όμως η εστίαση της ΕΚΤ στα δεδομένα, δεδομένης της μείωσης των κινδύνων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, μπορεί να στηρίξει τη ζήτηση για ομόλογα, ιδίως αν ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου είναι σύμφωνος με τις προσδοκίες.
Η UBS αναμένει περαιτέρω πτώση του επιτοκίου του συμβολαίου Euribor που λήγει στις 25 Δεκεμβρίου (-10 μονάδες βάσης στο 2,10% σήμερα) και βλέπει μεγαλύτερη αξία στα 2ετή ομόλογα σε σύγκριση με τα 10ετή.
Οι σταδιακές προσεγγίσεις της ΕΚΤ, όσον αφορά την ποσοτική σύσφιξη στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, και της ΕΕ, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μικρότερα spreads το α' τρίμηνο, προτού η προσοχή στραφεί στις ευρωεκλογές (6-9 Ιουνίου) και στις δημοσιονομικές εξελίξεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr