Με την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σύνολο των εισηγμένων εταιριών παρουσιάζει αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 27,4%, ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάστηκαν σημαντικά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη (πχ, Εθνική Τράπεζα, ΕΛΤΕΒ , Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς κτλ), καθώς επίσης και αντιστροφές προβλέψεων (με χαρακτηριστικότερες των εταιριών ΟΠΑΠ και ΔΕΗ) που οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση των συνολικών ρυθμών ανάπτυξης της εταιρικής κερδοφορίας.
«Ατμομηχανή» της κερδοφορίας εξακολουθούν να αποτελούν τα κέρδη των τραπεζών τα οποία στo σύνολό τους παρουσιάζουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 65,2% ενώ αντιστοιχούν στο 53% της συνολικής κερδοφορίας των εισηγμένων. Η εν λόγω τάση απεικονίζεται ανάγλυφα αν από το σύνολο των εισηγμένων εταιριών αφαιρέσουμε τα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου, όπου σε αυτή την περίπτωση καταγράφεται αύξηση της συνολικής κερδοφορίας κατά 7%.
Όσον αφορά το δείκτη FTSE 20, όπου το 45% των εταιρείων που το αποτελούν είναι τράπεζες, ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας ανέρχεται σε 53,5%. Ωστόσο, αν από το δείκτη αφαιρέσουμε τα αποτελέσματα των τραπεζών, ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών περιορίζεται στα επίπεδα της τάξεως του 11,2%, ενώ αν προσαρμόσουμε τα μεγέθη για τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη της ΕΛΤΕΒ, της Μυτιληναίος και τις αντιστροφές προβλέψεων του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της κερδοφορίας διαμορφώνεται σε μόλις 1,7%.
Αρνητική έκπληξη αποτελούν τα αποτελέσματα του δείκτη FTSE 40 όπου παρουσιάζεται μείωση των λειτουργικών κερδών και των καθαρών κερδών κατά 28,13% και 49,3% αντίστοιχα, ενώ υπενθυμίζουμε ότι η μείωση καθαρών κερδών κατά την διάρκεια του Η1 2007 ήταν της τάξεως του 39,3%. Η επιδείνωση οφείλεται αφενός στη ζημιογόνο χρήση της Τεχνικής Ολυμπιακής (ζημίες ύψους 400,0 εκατ.), καθώς και στις ζημιογόνες χρήσεις των ομίλων Intracom, Forthnet, Infoquest (από κέρδη ύψους 236,3 εκατ. λόγω έκτακτων εσόδων την αντίστοιχη περυσινή χρόνια) Αστήρ, Βωβός, Forthnet και Μαίλλης.
Όσον αφορά τον αντιπροσωπευτικό δείκτη FTSE International παρουσιάζεται οριακή μείωση των λειτουργικών κερδών (-3,2%), ενώ τα καθαρά κέρδη παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 22,8%. Από την άλλη πλευρά αν αφαιρέσουμε τα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου, η συνολική κερδοφορία παρουσιάζει μείωση κατά 2,65%, ενώ αν επιπροσθέτως αφαιρέσουμε τα αποτελέσματα της Τεχνικής Ολυμπιακής από τον εν λόγω Δείκτη, η κερδοφορία παρουσιάζει αύξηση κατά 9,2%.
Από επιμέρους εταιρικά αποτελέσματα ξεχωρίζουμε τις θετικές εκπλήξεις: Ελληνικά Πετρέλαια, Τράπεζα Πειραιώς, ΑΤΕ Bank, Κύπρου. Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να επισημάνουμε ότι με βάση τα αποτελέσματα 9Μ 2007, οι εκτιμήσεις για ρυθμούς ανάπτυξης συνολικής κερδοφορίας μεταξύ 17% - 20% για το σύνολο του έτους χρήσης 2007 είναι πραγματοποιήσιμες και παράλληλα πιθανόν να ξεπεραστούν. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να επισημάνουμε τη γνωστή μονοδιάστατη διάρθρωση του ΧΑ, όπου 45% της κεφαλαιοποίησης (Τράπεζικός Κλάδος) παράγει το 53% της κερδοφορίας, γεγονός, που παρά τις θετικές προσδοκίες για τον κλάδο την επόμενη 3τία μας προκαλεί προβληματισμό σε ενδεχόμενη αλλαγή της τάσης της κερδοφορίας του κλάδου και τις πιθανές επιπτώσεις στο ΧΑ.
Στις κυριότερες επενδυτικές επιλογές μας περιλαμβάνονται οι εταιρίες: Intralot, Σαράντης, Audio Visual και ΕΥΔΑΠ, ενώ υπό αναθεώρηση βρίσκονται τα Πλαστικά Θράκης, σύμφωνα με ανάλυσή μας από 23/11/2007.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr