Σύμφωνα με τους αναλυτές, βλέπουμε πλέον το τέλος της εποχής του αμερικανικού δολαρίου και της ηγεμονίας της οικονομίας του G7 και οι επενδυτές αντιδρούν με φυγή από τις τοποθετήσεις τους σε δολάρια και κατευθύνονται προς την ασφάλεια που ονομάζεται χρυσός. Αν και βραχυπρόθεσμα το πολύτιμο μέταλλο αναμένεται να «δει» κάποια υποχώρηση, όπως ήδη συμβαίνει άλλωστε, το μέλλον του όμως διαγράφεται λαμπρό... Η αποπληθωριστική περίοδος είναι πιθανότατα πίσω μας και τόσο οι ιδιώτες όσο και οι θεσμικοί επενδυτές «βλέπουν» το πολύτιμο μέταλλο ως το πλέον ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο.
Οι εισροές των funds
Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε τις εισροές των τελευταίων μηνών στα ειδικευμένα funds του χρυσού. Οι επενδυτές που ζητούσαν την ασφάλεια, έχουν αυξήσει τις θέσεις τους σε χρυσό μέσω των ETFs, των οποίων οι εισροές έχουν αυξηθεί κατά 32,5% αυτή τη χρονιά αγγίζοντας του 826 τόνους περίπου, όπως τονίζει ο κ. Suki Cooper κορυφαίος αναλυτής της αγοράς πολύτιμων μετάλλων της Barclays Capital.
Πάνω από το 50% των νέων τοποθετήσεων αυτής της χρονιάς στον χρυσό, έγιναν μέσα στους τελευταίους δύο μήνες μόνον. Το προηγούμενο διάστημα οι ροές στα ETFs χρυσού ήταν ιδιαίτερα αργές, όμως, όπως φαίνεται, οι επενδυτές επέστρεψαν στη στρατηγική της αγοράς και διακράτησης του πολύτιμου μετάλλου.
Τι λένε οι επαγγελματίες
Το Cogo Wolf Global Strategy Fund τονίζει ότι προτιμά επενδύσεις στα hedge funds που επικεντρώνονται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου του χρυσού, παρά τα ETFs. Τα ETFs χρυσού παρέχουν έκθεση μόνο στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και στο ίδιο το μέταλλο.
Ο κ. Graham Birch, διευθυντής των funds ML Gold και General Fund της BlackRock, αναφέρει ότι μέχρι τον περασμένο Ιούλιο τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που τοποθετούνται στον χρυσό είχαν μία ήσυχη χρονιά. Οταν ξέσπασε η πιστωτική κρίση και από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, οι επενδυτές άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η καταιγίδα μάλλον δεν θα είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, ειδικά όταν «βγήκαν» τα νέα για τη Νorthern Rock. Τότε η BlackRock παρατήρησε να γίνονται μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα funds χρυσού.
Ο κ. Birch δηλώνει ότι τις τελευταίες έξι με οκτώ εβδομάδες, οι εισροές στο fund χρυσού άγγιζαν τα ένα εκατομμύριο δολάρια ατην ημέρα, με εξαίρεση την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου όπου η ημερήσια εισροή κεφαλαίων στον χρυσό άγγιξε τα 3 εκατομμύρια δολάρια. Το 80% του συγκεκριμένου fund είναι επενδεδυμένο στον χρυσό και το υπόλοιπο στην πλατίνα, τον άργυρο και σε διαμάντια (!).
Τον περασμένο Σεπτέμβριο το fund σημείωνε μηνιαίες αποδόσεις της τάξης του 26%. Οπως υποστηρίζει η BlackRock, το επενδυτικό ενδιαφέρον στα ETFs χρυσού είναι μεγάλο από την αρχή της εισαγωγής τους στην αγορά το 2003.
Σύμφωνα με τον κ. Hector McNeil της ΕΤF Securities, ο χρυσός είναι το εμπόρευμα με την ταχύτερη ανάπτυξη συναλλαγών στην αγορά, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. «Ο χρυσός αποτελεί τον superstar των εμπορευμάτων αυτή τη χρονιά», όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. McNeil. «Οι επενδυτές βλέπουν τον χρυσό ως το ασφαλέστερο καταφύγιο», προσθέτει, «ιδιαίτερα όταν η αδυναμία του δολαρίου δεν φαίνεται να φρενάρει πουθενά». Οσο το δολάριο συνεχίζει τη βουτιά του, ο χρυσός θα κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, προς τα ουράνια
Στα ύψη η ζήτηση των θεσμικών για χρυσό
Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο προέρχεται από τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι αποτελούν τα δύο τρίτα περίπου των αγοραστών του εμπορεύματος. Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, ο χρυσός είναι μία αξία η οποία ταιριάζει περισσότερο στους επιφυλακτικούς επενδυτές και αποτελεί εργαλείο αντιστάθμισης του ρίσκου (hedging) έναντι της πιστωτικής κρίσης, του πληθωρισμού και του αδύναμου δολαρίου.
Μεγάλο ενδιαφέρον προς τον χρυσό έχουν δείξει τόσο οι διαχειριστές κεφαλαίων - ιδιαίτερα αυτοί που διαχειρίζονται τα λεγόμενα «εναλλακτικά» χαρτοφυλάκια - όσο και τα hedge funds, τα οποία ενισχύθηκαν εντυπωσιακά με το που ξέσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr