Τα δάνεια αποτελούν το 95% του ΑΕΠ , ωστόσο αν αναθεωρηθεί το εγχώριο προϊόν τότε τα δάνεια ως προς το ΑΕΠ θα αναπροσαρμοστούν στο 84%.
Το ΑΕΠ για το 2007 έχει προϋπολογιστεί ή προβλεφθεί ότι θα ανέλθει στα 209 δις ευρώ ενώ με την αναθεώρηση του θα ανέλθει στα 230 δις ευρώ περίπου.
Τα επιχειρηματικά δάνεια αντιστοιχούν στο 40% του υφιστάμενου ΑΕΠ και τα δάνεια προς νοικοκυριά στο 45% του ΑΕΠ.
Παράλληλα με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 12% - 13% αναμένεται να αυξάνονται τα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα μέχρι το 2010 με στόχο να ανέλθουν στα 280 δις ευρώ αποτελώντας ρεκόρ για την ιστορία του συστήματος.
Όμως το κλειδί για την αύξηση των δανείων είναι τα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά.
Τα στεγαστικά θα σημειώσουν αύξηση 22% με 23% στην Ελλάδα το 2007 σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών διατηρώντας σε σχετικά υψηλά επίπεδα τον ρυθμό αύξησης των ενυπόθηκων δανείων τα οποία θα ανέλθουν στα 64 δις ευρώ.
Σημειώνεται ότι το 2006 τα στεγαστικά δάνεια είχαν αυξηθεί με μέσο ρυθμό 29% και ανήλθαν στα 52,5 δις ευρώ.
Συνολικά μέσα στο 2007 οι νέες εκταμιεύσεις θα ανέλθουν στα 12 δις ευρώ περίπου.
Επίσης είναι ενθαρρυντικό ότι τα margin μετά την πίεση που δέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης ή και αύξησης που καταγράφεται στις λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών.
Με βάση πληροφορίες κορυφαίων τραπεζικών στελεχών από τα 12 δις ευρώ που αποτελούν τις νέες εκταμιεύσεις δανείων το 70% αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου.
Δηλαδή τα δάνεια σταθερού επιτοκίου θα ανέλθουν το 2007 στα 8,4 δις ευρώ.
Το 15% των νέων εκταμιεύσεων αφορά στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο και περίπου 15% αφορά στεγαστικά δάνεια σε ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου.
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης μετά την άνοδο που κατέγραψαν το προηγούμενο διάστημα καθώς οι διακυμάνσεις στην συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ φράγκου και ευρώ αλλά και η επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών της Ελβετίας και της ΕΚΤ εντείνουν βραχυπρόθεσμα την αβεβαιότητα.
Τα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα ως προς το ΑΕΠ υπολείπονται του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Είναι ενδεικτικό ότι τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το 30% του ΑΕΠ την τρέχουσα περίοδο με στόχο σε δύο χρόνια να ανέλθουν στο 38%.
Ωστόσο στην ΕΕ με βάση τους μέσους όρους τα στεγαστικά δάνεια αντιστοιχούν στο 39% του ΑΕΠ ενώ στην Ισπανία μια χώρα που η Ελλάδα αρχίζει να παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά ως προς την ανάπτυξη των δανείων τα ενυπόθηκα δάνεια αντιστοιχούν στο 55% του ΑΕΠ.
Υπάρχουν ουσιαστικά σημαντικές προοπτικές για την εγχώρια αγορά στεγαστικής πίστης ωστόσο είναι σαφές ότι οι υψηλοί ρυθμοί στην εγχώρια αγορά δεν θα μπορέσουν να διατηρηθούν.
Πάντως οι τράπεζες τουλάχιστον με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία μάλλον διασφαλίζονται από την χορήγηση στεγαστικών δανείων όχι μόνο γιατί υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις αλλά και γιατί ο δείκτης εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών ως προς το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια έστω και οριακά.
Όσον αφορά τα μερίδια αγοράς των μεγάλων ελληνικών τραπεζών από την εγχώρια αγορά στεγαστικής πίστης προκύπτει ότι η Εθνική έχει σταθεροποιηθεί και κατέχει το 24% της αγοράς.
Στο πρόσφατο παρελθόν η Εθνική ακολουθούσε φθίνουσα πορεία ωστόσο τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί.
Η Alpha bank διαθέτει μερίδιο αγοράς 15% η Eurobank 12% και ακολουθούν Emporiki , Πειραιώς , ΑΤΕ , ΤΤ και άλλες τράπεζες.
Π. Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr