Η χρηματιστηριακή καχεξία, αποτέλεσμα του εξαγόμενου προβλήματος της στεγαστικής πίστης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πυροδότηση των τιμών του πετρελαίου, η αβεβαιότητα ως προς τα επιτόκια και στο εσωτερικό, το στήσιμο της κάλπης στις 16 Σεπτεμβρίου, πάγωσαν μία σειρά από επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Αν και είναι πρόωρο να πει κανείς ότι οι αγορές έχουν διέλθει ανεπιστρεπτί τον Ρουβίκωνα, οι διαθέσεις αποτυπώνονται στο ταμπλό του Χ.Α.
Ήδη, εγχώριο equity fund έχει συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από το 10% και θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες, να πλησιάσει το ποσοστό του Δημοσίου, δηλαδή το 28%. Τουλάχιστον προεκλογικά, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, δήλωνε σε συνεντεύξεις του ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να γίνει ιδιωτικοποίηση τύπου Εθνικής στον Οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση τα εγχώρια, αλλά και τα ξένα funds χτίζουν θέσεις κατά το ρητό, «φροντίζουν για να έχουν»...
Από την άλλη, η ΕΧΑΕ που έχει επιστρέψει μετρητά στους μετόχους της και ενόψει της οδηγίας MiFid, αποτελούσε και αποτελεί στόχο ξένων χρηματιστηρίων, σε μία κίνηση να αποκτήσουν βάση στην πιο αναπτυγμένη αγορά της Ν.Α. Ευρώπης, δηλαδή την ελληνική. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σπ. Καπράλος, σε πρόσφατες δηλώσεις του, μίλησε ξεκάθαρα για ενδιαφέρον του ομίλου να συνάψει συνεργασίες σε διάφορες επιμέρους δραστηριότητες του ομίλου, όπως τα παράγωγα. Η δε μετοχή σκαρφάλωσε πάνω από τα 20 ευρώ, με κέρδη στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής που ξεπέρασαν το 3%.
Ταχ. Ταμιευτήριο
Η κίνηση επαναφοράς της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τα τάρταρα των 14,30 - 14,40 ευρώ και η κίνηση μέσα σε μία εβδομάδα, μετά τις εκλογές στα 15,60, καταδεικνύει του λόγου το αληθές. Πριν από την παραίτηση του κ. Π. Τσουπίδη από την θέση του προέδρου στο Τ. Τ. την Παρασκευή, είχαν διασπαρθεί στην αγορά φήμες για συνεργασία με ξένη δυτικοευρωπαϊκή τράπεζα. Να θυμίσουμε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, στην αγορά είχαν κυκλοφορήσει διάφορες φήμες που ήθελαν το αντίστοιχο γαλλικό ταμιευτήριο να ενδιαφέρεται για το Τ.Τ. Πλην όμως, η κυβέρνηση, που, ούτως ή άλλως, έχει διακηρύξει ότι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου θα μείνει μόνο μία τράπεζα, η Αγροτική, για την ώρα έχει επιλέξει την διαδικασία των placements, συγκεντρώνοντας χρήματα τα οποία διοχετεύει στην χοάνη του Δημοσίου Χρέους.
Τρ. Αττικής
Το ενδιαφέρον επέστρεψε και στις μικρότερες τράπεζες. Η πρόθεση πώλησης του 38%, δηλαδή του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην Τράπεζα Αττικής, είναι κάτι που δεν έχει διαψεύσει το οικονομικό επιτελείο. Μάλιστα, είναι στις προθέσεις του, η ιδιωτικοποίηση να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η Τέρνα αναμένεται να γράψει σημαντικές υπεραξίες από την εισαγωγή της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή στο Χρηματιστήριο. Την περασμένη Πέμπτη, όπως είναι γνωστό, το Δ.Σ. του Χ.Α. έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κατηγορία τη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.
Η περίπτωση της ΑΕΓΕΚ έχει, επίσης, ενδιαφέρον. Πρόκειται για μία εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία που δοκιμάζεται από προβλήματα ρευστότητας. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πώληση του λιμανιού στον Αστακό, για το οποίο ορέγονται οι πιστώτριες τράπεζες της εισηγμένης κατασκευαστικής, ενώ συμμετέχει σε κοινοπραξίες για σπουδαία έργα στην ελληνική επικράτεια, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης και το κομμάτι του εθνικού οδικού δικτύου στον Μαλιακό Κόλπο.
Εφοπλιστές
Οι business στην στεριά για τους Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζονται. Η τελευταία πληροφορία που δεν διαψεύδεται, αλλά ούτε και επιβεβαιώνεται κάνει λόγο για ενδιαφέρον του εφοπλιστή κ. Λασκαρίδη να εξαγοράσει τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες. Μάλιστα, κάποιες φήμες ήθελαν να παρεμβαίνει και ο όμιλος Λαυτρεντιάδη. Την ίδια ώρα, η κινητικότητα στην Rilken επαναφέρει το γνωστό σενάριο περί ενδιαφέροντος της πλευράς Λαυρεντιάδη.
Η θετική χρηματιστηριακή συγκυρία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να ωθήσει την Εθνική να προχωρήσει σε πώληση του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Ή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr