Ωστόσο, αρκετά ασυνήθιστο είναι ότι ενώ οι αναπτυγμένες αγορές κεφαλαίων παρουσίασαν πτώση τον Ιούλιο, για δεύτερο μήνα στη σειρά, ως μέρος ευρύτερων πωλήσεων στην αγορά (οι πωλήσεις στις ΗΠΑ ήταν ελαφρώς λιγότερο σημαντικές από την Ευρώπη), οι αναδυόμενες αγορές έκλεισαν τον Ιούλιο σε υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του μήνα.
Αυτή η συνεχής υπεραπόδοση των αναδυόμενων αγορών έναντι των ανεπτυγμένων αγορών οδήγησε σε μια σημαντική μεταβολή των σχετικών εκτιμήσεων. Το 2001, οι τιμές κλεισίματος των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές διαπραγματεύονταν 10 φορές τα κέρδη ανά μετοχή, περίπου το ήμισυ του πολλαπλασιαστή των αναπτυγμένων αγορών.
Ωστόσο, από τότε οι μετοχικές αποτιμήσεις στις αναπτυγμένες αγορές έχουν μειωθεί ενώ οι αναδυόμενες έχουν ανακάμψει σημαντικά. Πράγματι, οι πολλαπλασιαστές κερδών πλέον συγκλίνουν πλησιάζοντας περισσότερο τις 17 φορές . Το παρόμοιο αυτό ποσοστό μήπως σημαίνει ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι πια ακριβές και απαιτούν μειωμένη έκθεση;
Το τμήμα ανάλυσης της δε συμμερίζεται αυτή την άποψη, για τρεις κύριους λόγους. Κατ αρχήν, πριν την ασιατική κρίση εδώ και μια δεκαετία, δεν ήταν ασύνηθες για τις αναδυόμενες αγορές να δικαιολογούν υψηλότερους πολλαπλασιαστές, εν μέρει λόγω υψηλότερης δυνητικής αύξησης των κερδών. Το επιχείρημα αυτό ισχύει ακόμα. Δεύτερον, ένας λόγος που οι αναδυόμενες αγορές επιτύγχαναν χαμηλότερες εκτιμήσεις σε σχέση με τις αναπτυγμένες αγορές ήταν οι αμφιβολίες σχετικά με τις μακροπολιτικές συνθήκες και οι ανησυχίες για το πόσο ευάλωτες είναι σε εξωτερικά πλήγματα. Καθώς τα πλαίσια πολιτικής έχουν βελτιωθεί σημαντικά και η πιθανότητα ανεπιθύμητων εξωτερικών πληγμάτων έχει ελαττωθεί - παραδείγματος χάριν ο πληθωρισμός και η αστάθεια του πληθωρισμού έχουν μειωθεί σημαντικά στις αναδυόμενες αγορές, εκεί όπου οι δεσμευμένες τιμές συναλλάγματος είναι πολύ πιθανότερο να ανατιμηθούν αντί να υποτιμηθούν και τα πλεονάσματα των τρεχουσών συναλλαγών είναι το σύνηθες και όχι η εξαίρεση - το σκεπτικό (rational) των προεξοφλητικών αποτιμήσεων έχει μικρότερη σημασία. Τέλος, η ποιότητα των εταιρειών στις αναδυόμενες αγορές έχει βελτιωθεί. Πριν από μια δεκαετία, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές ήταν στο ήμισυ των αναπτυγμένων αγορών ενώ σήμερα είναι υψηλότερη από εκείνη των αναπτυγμένων αγορών.
Για τους λόγους αυτούς, η BlackRock εκτιμά ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η περίπτωση αποτίμησης στηρίζει τις αναδυόμενες αγορές και ότι αυτό θα εξακολουθούσε να ισχύει αν οι αναδυόμενες αγορές επρόκειτο να συναλλάσσονται με εύλογες τιμές αποτίμησης. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διασπορά των αποτιμήσεων εντός των αναδυόμενων αγορών. Στη Λατινική Αμερική, παραδείγματος χάριν, η συναλλαγή των τοπικών μετοχών γίνεται με αναμενόμενη σχέση μερίσματος-τιμής μετοχής (P/E) περίπου 10x, κάτι που θα έπρεπε να προσφέρει στήριξη αν προκύψουν απογοητευτικά έσοδα. Ωστόσο, οι αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης και ορισμένων μεγαλύτερων ασιατικών αγορών όπως της Ινδίας και της Κίνας (ιδίως μετοχές κατηγορίας A), εμφανίζονται σχετικά ακριβότερες. Και πάλι όμως, δεν θεωρούμε γενικά ότι οι αποτιμήσεις αυτές είναι απαγορευτικές για πρόσθετα κέρδη.
Με δεδομένα τα θετικά αυτά θεμελιώδη στοιχεία για τις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τη BlackRock, μπορούν κάλλιστα να προκύψουν ορισμένες ελκυστικές αγοραστικές ευκαιρίες μόλις ηρεμήσουν οι πιστωτικές αγορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr