Πωλήσεις
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των εσόδων των ευρωπαϊκών εταιρειών για το σύνολο του 2007 τοποθετούνται στο 3,2%. Ομως, σύμφωνα με τη Citigroup, αυτήν την πρόβλεψη τη
βαραίνει ο κλάδος του πετρελαίου και του αερίου, ο οποίος χρησιμοποιεί χαμηλότερες προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου από την τρέχουσα, η οποία φλερτάρει με τα ιστορικά υψηλά. Εάν αποκλείσουμε αυτούς τους δύο κλάδους, τότε η ανάπτυξη των πωλήσεων για το σύνολο των εισηγμένων στην ευρωπαϊκή αγορά τοποθετείται στο 5-7%. Αν και οι κίνδυνοι στην ανάπτυξη του ΑΕΠ έχουν αυξηθεί, αναμένεται ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας παρά την ύφεση, γεγονός που θα λειτουργήσει τουλάχιστον υποστηρικτικά στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων.
Κόστη
Το μεγαλύτερο κόστος το οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι οι μισθοί, που αγγίζουν τα 2/3 του συνολικού κόστους των εταιρειών. Πάντως,η μισθολογική πίεση παραμένει προς το παρόν συγκρατημένη με την ονομαστική ανάπτυξη των μισθών στην Ευρώπη να τοποθετείται σήμερα μόλις πάνω από το 2%. Η μείωση της ανεργίας είναι αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγικότητας, καθώς και της βελτίωσης σε δομικό επίπεδο. Επίσης, παρ' όλο που οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν γευθεί περίπου 5 χρόνια ιδιαίτερα εύρωστης ανάπτυξης κερδών, παραμένουν ακόμη αρκετά επικεντρωμένες στη διατήρηση του κόστους υπό έλεγχο. Με την ανάπτυξη των μισθών να παραμένει ικανοποιητική και με τη βοήθεια του ρόλου της παγκοσμιοποίησης και της εταιρικής αναδιάρθρωσης, η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών θα συνεχίσει να στηρίζεται σημαντικά.
Φορολογία
Ενα από αυτά που ξεχώρισαν στην περίοδο ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων ήταν ο αριθμός των εταιρειών που ωφελήθηκαν από τη χαμηλότερη φορολογία ή που αναμένουν να αντιμετωπίσουν χαμηλότερη φορολογία στο μέλλον. Οι κλάδοι που μοιράζονται αυτά τα προνόμια είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι τηλεπικοινωνίες και τα βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες. Από τις αρχές του έτους, η φορολογία των ευρωπαϊκών εταιρειών έχει καθοδικές τάσεις. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό...
Πρώτον, ο φορολογικός ανταγωνισμός. Η μέση εταιρική φορολογία έχει μειωθεί σημαντικά. Στην Κύπρο και τη Βουλγαρία ο φόρος των επιχειρήσεων είναι μόλις 10%. Στην Πολωνία και τη Σλοβακία είναι υψηλότερος στο 19%, όμως χαμηλότερα από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ισως αυτός ήταν και ο καταλύτης για πολλές κυβερνήσεις για να μειώσουν την εταιρική φορολογία. Στην Ολλανδία μειώθηκε από το 29% στο 25,5% και στην Αγγλία αναμένεται να μειωθεί από το 30% στο 28%.
Δεύτερον, η ενίσχυση ης παγκοσμιοποίησης και οι διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις μπορεί επίσης να συντελέσουν στη μείωση της φορολογίας στην Ευρώπη. Καθώς οι εταιρείες γίνονται περισσότερο διεθνείς, με λειτουργίες σε διαφορετικές χώρες με διαφορετική φορολογική νομοθεσία, αυτό αυξάνει την πιθανότητα για μείωση του φορολογικού βάρους.
Τρίτον, η κερδοφορία φαίνεται πως ανακάμπτει στις περιοχές με χαμηλή φορολογία, όπως η Ευρώπη και επιβραδύνεται στις περιοχές με υψηλότερους φόρους όπως οι ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στήριγμα στα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών και την προτίμησή τους ως προορισμός επενδύσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr