Αν και τα προγράμματα PEPP σταματούν από τον 3ο του 2022 η υπόσχεση ότι αν χρειαστεί θα επανεκκινήσουν, αλλά και η δήλωση έμμεσης άρνησης αύξησης των επιτοκίων για το 2022, έδωσαν την απαραίτητη ώθηση για ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών. Είχε προηγηθεί χθες η FED με τα αμετάβλητα επιτόκια που είχαν προϊδεάσει για το τι θα συμβεί.
Παρά την αντίδραση η Ελληνική αγορά συνεχίζει να παραμένει προβληματική με τους χαμηλούς όγκους που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα, θυμίζοντας τον μαραθωνοδρόμο που από την υπερβολική προθέρμανση, «κάηκε πριν τον αγώνα».
Ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει από τον 4ο του 2021 στην ταλάντωση τιμών που εξελίσσεται στην πλειοψηφία των μετοχών του Ελληνικού χρηματιστηρίου.
Αντίθετα οι οικονομικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με κυριότερο πρόβλημα τον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό που βρίσκεται εκτός ελέγχου, εμφανίζοντας υψηλά 40 ετών.
Αν και Κυβερνήσεις & Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να καθησυχάσουν, επιτυχώς προς το παρόν, καταναλωτές & αγορές, η κατάσταση θα συνεχίζει να χειροτερεύει, μέχρι να μην μπορεί να ελεγxθεί μόνο με την νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται. Τότε όλοι θα καταλάβουν πόσο «γυμνός ήταν ο Βασιλιάς»…
Σε μία εποχή που μία εταιρία τεχνολογίας (APPLE) έχει μεγαλύτερη αξία από το ΑΕΠ μιας από τις πλουσιότερες βιομηχανικές χώρες του κόσμου (Γερμανία), μια εταιρία αυτοκινήτων (Tesla) έχει μεγαλύτερη αξία από τις 6 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου με υπέρ πολλαπλάσιες πωλήσεις & κέρδη, πρέπει να προβληματιζόμαστε.
Κυρίως πρέπει να προβληματιζόμαστε όταν το ενεργειακό κόστος εκτινάσσεται άνω του 150% μέσα σε μήνες, όταν τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχίζονται να ακολουθούνται οι ίδιες συνταγές χειραγώγησης των προβλημάτων, που μέχρι τώρα το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να τροφοδοτούν & να διατηρούν τις αγορές κεφαλαίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Παρά την χαρωπή σημερινή αντίδραση της Ελληνικής αγοράς, πρέπει να έχουμε υπόψη μας την «contrarian» άποψη, ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε για τις δυνατότητες της, ούτε να υποβαθμίζουμε τις εγγενείς αδυναμίες της και την ρηχότητα της, λαμβάνοντας υπόψη μας τους χαμηλούς όγκους του τελευταίου διαστήματος. Τουλάχιστον μέχρι να εξέλθουμε από την βασανιστική συσσώρευση του εύρους 850-930 μονάδων, γιατί το τίμημα μπορεί να είναι υψηλό, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα.
Λουκάς Παπαιωάννου
Economist / Corporate Advisor
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr