Στην ΕΕ των 27, η χειρότερη της αναμενόμενης εσοδεία το 2006 (265,5 εκατ. τόνοι) είχε ως αποτέλεσμα δυσχέρειες εφοδιασμού κατά το τέλος της περιόδου εμπορίας 2006/2007 και οδήγησε σε ιστορικά υψηλές τιμές. Τα αποθέματα παρέμβασης συρρικνώθηκαν, από 14 εκατ. τόνους στην αρχή του 2006/2007 σε περίπου 1 εκατ. τόνους τώρα το Σεπτέμβριο, αποτελούμενα κυρίως από αραβόσιτο στην Ουγγαρία.
Ο μηδενισμός του ποσοστού παύσης των καλλιεργειών από το ισχύον 10% αναμένεται ότι θα αυξήσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 10 εκατ. τόνους. Το μέλλον του συστήματος της παύσης των καλλιεργειών θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης που θα αρχίσει με την ανακοίνωση για τον 'έλεγχο υγείας' της ΚΓΠ, τον Νοέμβριο. Στο ίδιο πλαίσιο θα θιγεί επίσης το θέμα διατήρησης των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων που οφείλονται στην παύση των καλλιεργειών. Ο μηδενισμός του ποσοστού δεν υποχρεώνει τους αγρότες να καλλιεργούν το σύνολο του εδάφους τους. Μπορούν να συνεχίσουν με εθελοντική παύση καλλιεργειών και να εφαρμόσουν περιβαλλοντικά προγράμματα.
Η αγορά των δημητριακών χαρακτηρίζεται επί του παρόντος από ιστορικά υψηλές τιμές. Η εσοδεία του 2006, 266 εκατ. τόνοι, ήταν χαμηλότερη της αναμενόμενης εξαιτίας αντίξοων μετεωρολογικών συνθηκών. Τα αποθέματα παρέμβασης μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της περιόδου 2006/2007, από 14 εκατ τόνους σε περίπου 1 εκατ. τόνους. Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το ύψος των ιδιωτικών αποθεμάτων, όλοι όμως οι αναλυτές συμφωνούν ότι μειώθηκαν σημαντικά κατά το 2006/2007.
Η εσοδεία δημητριακών του 2007 εκτιμάται πλέον σε επίπεδα κάτω από τα περυσινά εξαιτίας του ξηρού και ασυνήθιστα θερμού καιρού τον φετινό Απρίλιο και του αντίξοου καιρού που ακολούθησε, το καλοκαίρι, σε δυτικά κράτη μέλη, καθώς και της ξηρασίας και των καυσώνων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. παρέμεινε ζεστή και ξηρή, ιδίως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες υπέφεραν από ξηρασία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις είναι πιθανός περαιτέρω περιορισμός των ιδιωτικών αποθεμάτων δημητριακών στην ΕΕ στο τέλος της περιόδου εμπορίας 2007/2008. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τελικά αποθέματα το 2007/2008 αναμένεται ότι θα φθάσουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ιδίως στις κύριες εξαγωγικές χώρες.
Οι εκτάσεις που υπάγονται σήμερα σε υποχρέωση παύσης των καλλιεργειών ανέρχονται σε 3,8 εκατ. εκτάρια στην ΕΕ. Εάν μηδενιζόταν το ποσοστό παύσης της καλλιέργειας, θα μπορούσαν να απελευθερωθούν γαίες έκτασης μεταξύ 1,6 και 2,9 εκατ. εκταρίων. Με βάση τις μέσες τάσεις, τούτο αναμένεται ότι θα αποφέρει περίπου 10 εκατ. τόνους σιτηρών στην αγορά. Εάν οι γεωργοί αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τις μέγιστες δυνατές εκτάσεις για την παραγωγή δημητριακών σε βάρος άλλων καλλιεργειών, ιδίως ελαιούχων σπόρων, θα μπορούσε η ποσότητα αυτή να ανέλθει σε 17 εκατ. τόνους.
Ιστορικό
Να σημειωθεί ότι η υποχρεωτική παύση της καλλιέργειας εισήχθη για τον περιορισμό της παραγωγής δημητριακών στην ΕΕ και εφαρμόστηκε σε εθελοντική βάση από το 1988/89. Έπειτα από τη μεταρρύθμιση του 1992 κατέστη υποχρεωτικό μέτρο, δηλ. οι παραγωγοί που ενέπιπταν στο γενικό καθεστώς υποχρεούνταν σε παύση καλλιέργειας καθορισμένου ποσοστού των εκτάσεων που δήλωναν, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις. Με τη μεταρρύθμιση του 2003 αποκτούσαν δικαιώματα σε γαίες επιλέξιμες για παύση καλλιέργειας, που συνεπάγονταν το δικαίωμα ενίσχυσης εφόσον συνοδεύονταν από επιλέξιμες γαίες που έπαυαν να καλλιεργούνται.
Το ποσοστό της υποχρεωτικής παύσης καλλιέργειας αποφασιζόταν αρχικά κάθε έτος, αλλά το 1999/2000 καθορίστηκε μόνιμα σε 10 % για λόγους απλούστευσης. Στα νέα κράτη μέλη που επέλεξαν το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης (SAPS/ΚΕΣΕ) οι γεωργοί εξαιρούνται από την υποχρέωση παύσης καλλιέργειας (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Κύπρος, Βουλγαρία και Ρουμανία).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr