Τα δεδομένα αυτά, υποβοήθησαν την προσπάθεια αναρρίχησης του Γ.Δ. πάνω από τις 900 μονάδες. Όμως, η συναλλακτική ραστώνη του Αυγούστου με τις ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται λίγο πάνω από τα 30 εκ. ευρώ δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση την διαμόρφωση προσδοκιών για ψηλότερα επίπεδα. Επιπροσθέτως, στις αρνητικές επιπτώσεις από τις παραλλαγές του κορωνοιού, ήρθαν να προστεθούν τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα, στην Αττική, τη Β. Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας, που προκαλούν ήδη βιβλικές καταστροφές. Αν και οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν προειδοποιήσει για πιθανές δασικές πυρκαγιές, για διαφόρους λόγους αυτές τελικά δεν αποφεύχθηκαν.
Ωστόσο, διάφοροι δείκτες, όπως η αυξημένη βιομηχανική παραγωγή της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ, ο αυξημένος πληθωρισμός και ο χαμηλότερος δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ πιστοποιούν ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει. Επιπλέον, οι πυρκαγιές δεν ακυρώνουν τις κρατήσεις των επισκεπτών προς τη χώρα μας, προϊδεάζοντας για βελτίωση των τουριστικών εσόδων τον Αύγουστο και τους επόμενους μήνες. Σαν αποτέλεσμα, οι αγοραστές συνεχίζουν να έχουν την υπεροπλία ακόμη και εν μέσω συναλλακτικής καχεξίας οδηγώντας το Γ.Δ. πάνω από τις 895 μονάδες που συνιστά σημαντικό όριο αντίστασης. Την ίδια ώρα, η χώρα καλείται να αξιοποιήσει τα πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια που αναμένεται να ζητήσει, καθώς το κόστος των καταστροφών του πρωτογενούς κυρίως τομέα αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Με τα πρώτα 4 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης να έχουν ήδη εκταμιευθεί. Ανασχεδιάζοντας ταυτόχρονα τις χρήσεις των κεφαλαίων με τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου, επιδιώκοντας την ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών εμπόδιων.
Η κλιματική αλλαγή είναι ο βασικός λόγος που οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο: η Ιταλία, η Τουρκία, η Καλιφόρνια αλλά και η Σιβηρία είναι περιοχές που βιώνουν τεράστιες καταστροφές αυτές τις ημέρες, με τον ΟΗΕ να ζητεί «κόκκινο συναγερμό» για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αν και οι αγορές στην παρούσα φάση δεν βιώνουν αναταράξεις, είναι θέμα χρόνου οι σχεδιαζόμενες δράσεις να επισπεύσουν τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, επιφέροντας μεγάλες εταιρικές ανακατατάξεις. Την ίδια ώρα, η αμερικανική οικονομία πετυχαίνει αυξημένο αριθμό θέσεων απασχόλησης τον Ιούλιο, πιστοποιώντας ότι συνεχίζει να έχει τον τρόπο να επαναφέρει την οικονομία της σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Με το ΔΝΤ να βλέπει πιθανό το +7% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2021, επιτρέποντας στην Wall Street να διατηρεί την ευρωστία της.
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr