Όμως κρατάμε μικρό καλάθι για το τελικό αποτέλεσμα, αφού συνεχίζονται οι κωλυσιεργίες «επί του διαδικαστικού». Έτσι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα απαραίτητα κεφάλαια, στην καλύτερη περίπτωση, θα τα δουν οι πληττόμενες χώρες μετά το 1ο τρίμηνο του 2021 και βλέπουμε.
Ως αναφορά την Ελλάδα, η οικονομία παλεύει να επουλώσει τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να μην είναι πολύ αισιόδοξα, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο. Ο Τουριστικός τομέας & τα παρεμφερή επαγγέλματα δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ελπίζοντας ότι οι ζημίες θα μειωθούν, όσο ανοίγουν τα σύνορα και βαδίζουμε προς τον πυρήνα της τουριστικής περιόδου, παρά τον ορατό κίνδυνο της νέας διάδοσης του ιού..
Παρά ταύτα, η ομολογιακή αγορά συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, με την 7-ετή έκδοση της ΛΑΜΔΑ, που θέλει να αντλήσει 320 εκ. ευρώ, αν και η πρόσφατη έκδοση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ απογοήτευσε τους συμμετέχοντες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι Ελληνικοί κρατικοί τίτλοι κινούνται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, με το 10-ετές κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,30%, ελαφρώς αυξημένο κατά 0,15% από την προηγούμενη εβδομάδα.
Χρηματιστηριακά η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού χρηματιστηρίου δεν άλλαξε, παρά την εξελισσόμενη τεχνική αντίδραση. Μόνο η έγκυρη παραμονή πάνω από τις 680-690 μονάδες ΓΔ και 1650-1660 FTSE, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών, μπορεί να αλλάξει το σκηνικό.
Έτσι για τον ΓΔ η ζώνη τιμών 632-628 μον. αποτελεί τον καταλύτη για συνέχεια της πτωτικής κίνησης ή απαρχή μιας αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα. Επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 612, 605 & 585 μονάδες. Οι ΚΜΟ 25ημ. & 50ημ. EXPO (644,26- 646,50) δημιουργούν την 1η σοβαρή αντίσταση. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660, 680, 692 & 705 μονάδες.
Στον FTSE25 η 1η σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1525 μονάδες, ενώ τα επόμενα σημεία υποστήριξης εντοπίζονται στις 1510, 1490 & 1465 μονάδες. Οι ΚΜΟ EXPO 25 & 50 ημερών(1557,72 – 1564,57) δημιουργούν και στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης φράγμα σε πιθανή ανοδική κίνηση. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1565, 1576, 1595 & 1613 μονάδων.
Συμπερασματικά, τόσο στις παγκόσμιες όσο και στην Ελληνική αγορά, η ψυχολογία των επενδυτών είναι ευμετάβλητη. Η συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και η επανεκτίμηση των αρνητικών επιδράσεων του covid-19, για αργή & χαμηλή ανάκαμψη, δεν οδηγούν σε κανένα εφησυχασμό.
Ειδικά η εγχώρια αγορά παραμένει στάσιμη και αβαθής με χαμηλούς όγκους. Είναι πλέον φανερό ότι το 2020 δεν θα είναι 2019 και το κυριότερο χαρακτηριστικό του Ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι μεταβλητότητα.
Παραμένουμε επιφυλακτικοί, μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος, που υπόσχονται όλοι, να κατευθύνονται και στην πραγματική οικονομία και όχι σχεδόν αποκλειστικά στις αγορές τίτλων (μετοχών & ομολόγων). Όσο δεν και αν οι ξένες αγορές (κυρίως οι Αμερικανικές), προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς, καταγράφοντας και νέα υψηλά, τόσο η ανησυχία μας αυξάνει. Ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τις κρίσιμες Αμερικανικές και Τουρκικές προεδρικές εκλογές..
Υ.Σ. Επαναπατρισθείς μετανάστης επενδυτής μεγάλης ηλικίας, μου περιέγραψε την κατάσταση του Ελληνικού χρηματιστηρίου με μια αγοραία αμερικανική φράση, «No money, No honey»...
ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr