Χρονιά εθελουσίας εξόδου για τις τράπεζες
Το 2019 ήταν χρονιά εθελουσίας εξόδου για όλες τις συστημικές τράπεζες και αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν λιγότερους εργαζόμενους το 2019 σε σύγκριση με το 2018, με εξαίρεση τον Όμιλο της Eurobank, ο οποίος κατέγραψε αύξηση 1,01% στο ανθρώπινο δυναμικό του.
Στις οικονομικές τους εκθέσεις οι τράπεζες εξηγούν τους λόγους, που έχουν υποστεί πτώση ως προς τον αριθμό των εργαζομένων τους. Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι η μείωση στον αριθμό του προσωπικού το 2019 οφείλεται στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, στο οποίο συμμετείχαν 836 εργαζόμενοι του Ομίλου και 814 εργαζόμενοι της Τράπεζας. Το πρόγραμμα έληξε στις 10 Φεβρουαρίου 2020, επισημαίνει η ΕΤΕ.
Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς εξηγεί στην οικονομική της έκθεση ότι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων της για το 2019 οφείλεται κυρίως στη συναλλαγή της με την Intrum και στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσε ο αριθμός των εργαζομένων της Alpha Bank (σε εταιρικό επίπεδο), καταγράφοντας πτώση 10,53% και πέφτοντας κάτω από το όριο των 7.000 εργαζομένων κι ενώ το 2018 ο αριθμός των εργαζομένων έφτανε τους 7.816.
Ειδικότερα, η Alpha Bank προχώρησε σε δύο προγράμματα εθελουσίας εξόδου το 2019, με το πιο πρόσφατο πρόγραμμα να αφορά στην αποχώρηση συνολικά 300 εργαζομένων. Ως αποτέλεσμα της υλοποίησης των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε κατά 4,6% σε ετήσια βάση στο α’ εξάμηνο του 2019, ενώ στο τέλος του περασμένου έτους η μείωση αυτή έφτασε στο 6,93% (σε επίπεδο ομίλου).
Από την πλευρά της, η Eurobank ολοκλήρωσε την περασμένη χρονιά τη συμφωνία της με την PIMCO για την πώληση της θυγατρικής Eurobank Financial Planning Services (FPS). Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι 500 εργαζόμενοι της FPS αφαιρέθηκαν από την Eurobank σε επίπεδο ομίλου, ενώ μεταφέρθηκαν και άλλοι 300 υπάλληλοι σε εταιρικό επίπεδο. Μέσα στο 2019, η τράπεζα ολοκλήρωσε και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, σύμφωνα με το οποίο αποχώρησαν σχεδόν 300 εργαζόμενοι.
Προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας
Αναφορικά με τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το 2019 ήταν χρονιά κερδοφορίας σε γενικές γραμμές και οι εισηγμένες άφησαν πίσω τις κακές χρονιές της δεκαετούς κρίσης. Για το λόγο αυτό, προχώρησαν σε προσλήψεις εργαζομένων με σκοπό να τους αξιοποιήσουν κυρίως για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Σημαντική αύξηση στον αριθμό του προσωπικού για το 2019 κατέγραψε ο Όμιλος Mytilineos, καθώς και η Τέρνα Ενεργειακή και η Σαράντης (σε εταιρικό επίπεδο). Από την άλλη πλευρά, αρνητικό πρόσημο στον αριθμό των εργαζομένων για το προηγούμενο έτος κατέγραψε ο ΟΤΕ και σε επίπεδο ομίλου, αλλά και εταιρείας.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες εισηγμένες, αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετικά μεγάλη άνοδος στον αριθμό των εργαζομένων της Prodea Investments για το 2019 (+2.196,67%)! Ειδικότερα, σε επίπεδο ομίλου, η Prodea είχε 689 ανθρώπους στο δυναμικό της για το 2019, ενώ είχε μόλις 30 το 2018. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στο προσωπικό του Ομίλου συμπεριλήφθηκαν 654 άτομα των εταιρειών Aphrodite Hills Resort και CTDC, οι οποίες αποκτήθηκαν από τον Όμιλο εντός του 2019. Τέλος, σημαντική ήταν η αύξηση που σημειώθηκε στον αριθμό των εργαζομένων της Sunlight για το 2019, οι οποίοι ξεπέρασαν τους χίλιους (+21,81%).
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr