O κ. Παγκάνο παρουσίασε την ατζέντα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον στόχο της να υποχωρήσει η ακραία φτώχεια κάτω από το 3% σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως θετική παρακαταθήκη για την WBG, ο κ. Παγκάνο σημείωσε πως η ακραία φτώχεια από 35,9% το 1990 έφτασε το 2018 στο 8,6%, ευελπιστώντας σύντομα να μειωθεί δραστικά ή και να εξαλειφθεί. Ωστόσο, στην Ελλάδα και την Ιταλία τα επίπεδα φτώχειας έχουν δυστυχώς αυξηθεί και όπως αναφέρει ο κ. Παγκάνο, «εκεί είναι που θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας, μαζί με όσες άλλες χώρες σημειώνουν αυξητική πορεία στο θέμα αυτό».
Σημειώνεται πως στην ομιλία του Πατρίτσιο Παγκάνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος, καθώς και ο επίσημος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.
Η αισιοδοξία της WBG με γνώμονα τρία success stories
Κάνοντας μια σύνοψη για τους στόχους της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο της WBG παρουσίασε την ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παγκάνο ανέλυσε την στρατηγική της τράπεζας «από τα δισεκατομμύρια στα τρισεκατομμύρια», ενώ έφερε και τα παραδείγματα τριών success stories για την παγκόσμια οικονομία.
Αναφορικά με τα success stories, ο κ. Παγκάνο παρουσίασε τα εξής:
- Εμβάθυνση της οικονομικής αγοράς της Δυτικής Αφρικής
- Η αύξηση πληθυσμού και η αστικοποίηση απαιτούν 800.000 καινούρια σπίτια κάθε χρόνο στη Δυτική Αφρική.
- Λιγότερο από το 7% των νοικοκυριών μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στην αγορά ενός σπιτιού μέσω δανείου με τις ισχύουσες οικονομικές συνθήκες.
- Οι τράπεζες έχουν περιορίσει τη δυνατότητα να δίνουν μακροπρόθεσμα δάνεια.
Για τους παραπάνω λόγους:
- Ο διεθνής οργανισμός χρηματοδότησης International Finance Corporation (IFC) αγοράζει μακροπρόθεσμα ομόλογα, τα οποία εκδίδονται από την εταιρεία αναχρηματοδότησης ενυπόθηκου δανείου (CRRH), επιτρέποντας στις τράπεζες-μέλη να αυξήσουν τον χρόνο αποπληρωμής των ενυπόθηκων δανείων και να παρέχουν χαμηλότερους δείκτες.
- Κόντρα στο ρεύμα, ο IFC παρέχει τεχνική βοήθεια για να υποστηρίξει την κατασκευή φθηνότερων κατοικιών.
- Η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) παρέχει μικρότερα δάνεια με πιο ευνοϊκούς όρους.
- Δημιουργία ηλιακής ενέργειας στην Ινδία
- Το Νεπάλ στερείται πρόσβασης στον ηλεκτρισμό και εισάγει το 1/3 της ενέργειάς του.
- Μια πολύ μεγάλη δυνητική παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να καλύψει τις οικιακές ανάγκες και τις εξαγωγές.
Λόγω των παραπάνω:
- Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει τεχνική βοήθεια ώστε να αναδιαμορφώσει τον τομέα της ενέργειας.
- Ο IFC παρέχει ισότητα και οργανώνει κοινοπραξίες διεθνών δανειστών.
- Μεγάλοι επενδυτές παρέχουν κεφάλαιο και τεχνική εξειδίκευση.
- Project για την επίτευξη της εκτιμώμενης κινητοποίησης της τάξεως του 64%.
- Το project «από το αέριο στην ενέργεια» στο Αφγανιστάν
- Το Αφγανιστάν είναι μια χώρα με χαμηλά εισοδήματα, η οποία έχει «πληγεί» από συγκρούσεις, με ανεπαρκείς υποδομές και με σημαντική ανάγκη για ενέργεια και επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
- Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να αναπτύξουν την παραγωγή φυσικού αερίου.
Σε αυτό το πλαίσιο:
- Η Διεθνής Ένωση Ανάπτυξης (IDA) μετριάζει το ρίσκο για επενδύσεις 96,6 εκατ. δολαρίων σε δύο ιδιωτικούς μετόχους (Mytilineos Holdings και Ghazanfar Group) και δύο μακροπρόθεσμους δανειστές (τον IFC και τη γερμανική DEG).
- Η IDA μετριάζει τον κίνδυνο των εκροών, που σχετίζονται με την αβέβαιη προμήθεια φυσικού αερίου,
- Η METKA πρόκειται να τρέξει μηχανολογικές, προμηθειακές και κατασκευαστικές διαδικασίες.
Γεωργιάδης για κοροναϊό: Είναι μια κακή αλλά όχι θανατηφόρα γρίπη
Αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο των ελληνικών ΜΜΕ, σχετικά με τον πανικό που προκαλούν στους πολίτες της χώρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, πήρε τον λόγο, πριν προχωρήσει ο κ. Παγκάνο, στην παρουσίασή του για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της εγχώριας οικονομίας, με αρωγό την Παγκόσμια Τράπεζα.
«Τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χάσαμε την θέση μας στον επιχειρηματικό δείκτη. Ωστόσο, είμαστε πλέον σε θέση να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία σε συνεργασία με την ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αθήνα». Ακόμη, απευθυνόμενος προς τον εντεταλμένο σύμβουλο της WBG, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει «μαζί σας την οικονομία της χώρας πιο βιώσιμη, πιο ανταγωνιστική και πιο αποτελεσματική».
Όσον αφορά την εμφάνιση του κοροναϊού στην Ελλάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως «επηρεάζει την εγχώρια και διεθνή οικονομία. Δεν υπάρχει όμως απολύτως κανένας λόγος για πανικό. Είναι μια κακή αλλά όχι θανατηφόρα γρίπη. Τα ΜΜΕ δίνουν μεγαλύτερες διαστάσεις στο πραγματικό πρόβλημα του κοροναϊού. Ωστόσο εμείς ήδη υπολογίζουμε τον αντίκτυπο της γρίπης στην ελληνική οικονομία και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε καίριες αποφάσεις, ώστε να απορροφήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν την όποια οικονομική απώλεια».
Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να αναπτύσσεται συνεχώς. Ίσως σε ένα δυσκολότερο περιβάλλον από πριν, αλλά είμαστε εδώ για να φέρουμε εις πέρας αυτήν τη δύσκολη αποστολή. Σε κάθε περίπτωση με τη δική σας βοήθεια (σ.σ. Παγκόσμια Τράπεζα) θα βρούμε την πόρτα της εξόδου από την κρίση».
Καταληκτικά, ο υπουργός ανακοίνωσε πως «από το Μάρτιο θα κάνουμε ραγδαίες αλλαγές σε όσα η WBG αναφέρει ότι αποτελούν πρόβλημα στην οικονομία μας. Έχουμε ήδη κάνει κάποιες διορθώσεις από τον Οκτώβριο, κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα, και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε και να “αγγίξουμε” άλλους πιο δύσκολους τομείς».
Μπακατσέλος: Ένα αρνητικό και ένα θετικό παράδειγμα βίαιης μεταβολής
Στην ανάπτυξη του ελληνικού οικονομικού σκηνικού αναφέρθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπακατσέλος τόνισε πως «μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι οι αλλαγές είναι ραγδαίες και ορισμένες φορές βίαιες», φέρνοντας στη συνέχεια ένα θετικό και ένα αρνητικό παράδειγμα αλλαγής στην πρόσφατη επικαιρότητα της Ελλάδας. «Ένα αρνητικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του κοροναϊού, που έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία τις τελευταίες ημέρες. Θετικό παράδειγμα είναι η δουλειά, που έχει γίνει από την κυβέρνηση, η οποία εξελέγη τον Ιούλιο του 2019 και η οποία προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την εικόνα της χώρας, παρουσιάζοντας ένα πιο αξιόπιστο πρόσωπο στις παγκόσμιες αγορές, με σκοπό να προσελκύσει επενδύσεις».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά και το αρνητικό και το θετικό παράδειγμα, αυτό που παραμένει ίδιο, είναι η δουλειά που έχουν κάνει και αναμένεται να κάνουν η Παγκόσμια Τράπεζα και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr