Το 1ο τρίμηνο του έτους μας προϊδεάζει για συνέχιση της ανοδικής κίνησης με πιθανότητες που πλησιάζουν το 90%, μελετώντας στατιστικά στοιχεία της περιόδου 1987-2019 και με δεδομένο ότι ο προηγηθείς Δεκέμβριος ήταν θετικός.
Όμως η συνέχεια απαιτεί αυξημένη προσοχή, τόσο στο Διεθνές όσο και στο Ελληνικό επίπεδο. Οι Αμερικάνικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά & οι Εμπορικές διαμάχες ΗΠΑ, Κίνας & Ευρωζώνης, που έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι την επίλυση τους, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές συνθήκες αποσταθεροποίησης. Ο συνδυασμός του εκρηκτικού παγκόσμιου χρέους, που σύμφωνα με μελέτες θα ξεπεράσει το 2019 τα 255 τρισεκατομμύρια USD και η κόπωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, είναι μεταβλητές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και παράγοντες πιθανής αύξησης της μεταβλητότητας των Διεθνών αγορών. Οι μακροχρόνιες πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης αρχίζουν πλέον να μην δίνουν τα αποτελέσματα για τα όποια σχεδιάστηκαν και πολιτικές νέο-προστατευτισμού πότε στο παρελθόν δεν βοήθησαν την παγκόσμια ανάπτυξη. Συμπληρωματικά το γεγονός ότι οι Κεντρικές τράπεζες αυξάνουν την αποθεματοποίηση χρυσού μας βάζει σε περίεργες σκέψεις..
Όσο αναφορά την Ελληνική αγορά, η πολιτική σταθερότητα, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών & των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η στροφή προς φιλοεπενδυτικές πολιτικές & μειώσεις φορολογίας, θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στην κεφαλαιαγορά και να βελτιωθούν περαιτέρω οι μακροοικονομικοί δείκτες. Όμως γεωπολιτικοί κίνδυνοι (Τουρκική προκλητικότητα & μεταναστευτικό) μπορούν εύκολα & γρήγορα να ανατρέψουν το θετικό κλίμα που έχει δρομολογηθεί.
Η Ελλάδα έχει κάνει σοβαρά βήματα στον εξορθολογισμό των μακρο-οικονομικών της μεγεθών (πρωτογενή πλεονάσματα κλπ). Κυρίως όμως κατάφερε να αναδιαρθρώσει την μακροχρόνια καμπύλη χρέους της και το επιτόκιο δανεισμού της (1,74%). Απαιτούνται όμως πολλά ακόμα να γίνουν και με γρηγορότερο ρυθμό, για να θωρακιστεί περαιτέρω από εξωγενείς διεθνείς κινδύνους, και αυτά που απομένουν είναι τα δυσκολότερα. Το ασθενές ακόμα τραπεζικό της σύστημα, η αποβιομηχάνιση 100 δις € μίας 10-ετίας, αλλά και η πληθυσμιακή συρρίκνωση (brain drain & υπογεννητικότητα) είναι τεράστιες προκλήσεις για το άμεσο μέλλον.
Μέσα σε αυτό το περιβάλον οι εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει στην πλειονότητα, τους μελλοντικούς επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς, αλλά & τις αναδιαρθρώσεις τους, έχουν επιβιώσει & αναμένουν σε συνδυασμό με την μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών, να δρέψουν τους καρπούς της πολύχρονης & επίπονης προσπάθειας τους αυξάνοντας κερδοφορία & υλοποιώντας νέα επενδυτικά προγράμματα. Όποια επιχείρηση δεν ακολουθήσει τον ρυθμό θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα λίαν συντόμως. Πλέον όμως δεν υπάρχουν ευκαιρίες και θα πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν υψηλότερων κεφαλαιοποιήσεων μέσα από το τελικό αποτέλεσμα που αναμένεται για το 2020.
Συμπερασματικά αναμένουμε τουλάχιστον για το 1ο 4-μηνο του 2020 η εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς να συνεχιστεί, «καλώς εχόντων των πραγμάτων»...
Οι εναλλασσόμενοι πρωταγωνιστές μας βοηθούν να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια, ακολουθώντας την «φίλη μας ανοδική τάση».
Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη, και χωρίς να θέλουμε να γίνουμε δυσάρεστοι διαταράσσοντας την εορταστική διάθεση των συμμετεχόντων, οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των επενδυτών
χρονικά όσο προχωρούμε προς το 2ο τετράμηνο του έτους.
αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδυτικών τους επιλογών.
Γιατί ως γνωστόν « Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εξασφαλίζουν και τις μελλοντικές»..
Εύχομαι Καλή χρονιά με θετικές αποδόσεις …
ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr