Ο κ. Μυτιληναίος μίλησε για τις δυνατότητες που ανοίγονται από τις ψηφιακές τεχνολογίες αναφέροντας ότι «δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εχθρός». Ως παράδειγμα έφερε το πρόγραμμα digital smelter που εφαρμόζεται στην Αλουμίνιον, σε συνεργασία με την General Electric και συνδυάζει εξοικονόμηση με αύξηση της παραγωγικότητας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής ως «βασικότερο θέμα για τη βιομηχανία τις επόμενες δεκαετίες», για το οποίο είναι «αναγκαίο να διασφαλιστούν όροι και προϋποθέσεις». Μάλιστα, επικεντρώθηκε και στο νέο ευρωπαϊκό green deal, που θα παρουσιαστεί το 2020 και βασίζεται «στην εξασφάλιση πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια και πρώτες ύλες, στη δημιουργία αγορών για ανακυκλούμενα κλιματικά ουδέτερα προϊόντα και στη χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας για καινοτόμα προϊόντα».
Όσον αφορά την ελληνική βιομηχανία, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι «η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη κυρίως ως προς το να μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να παίζουν με τους ίδιους όρους με τους ανταγωνιστές τους σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ παρατήρησε ότι «στην Ελλάδα 20 χρόνια μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας βρισκόμαστε σε μια αγορά που παλεύει με τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις».
«Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι πρέπει να ανεβούμε σε αυτό το τρένο» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος προσθέτοντας ότι «ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπάρχει, εκείνο που κινδυνεύει είναι η δική μας επιβίωση. Εμείς πρέπει να ορίσουμε το μέλλον μας».
Ακόμη, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου «να εισέλθουν με καλύτερους όρους στο τρένο του μετασχηματισμού».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Μιχάλης Στασινόπουλος της Viohalco είπε ότι «Η ελληνική βιομηχανία μπορεί να είναι μικρού μεγέθους και να υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες στη λειτουργία της αλλά είναι ζωντανή και έχει σημασία για τη χώρα και την ελληνική οικονομία καθώς αποτελεί το 9,5% του ΑΕΠ και σε εξαγωγές φέρνει το περισσότερο συνάλλαγμα από κάθε άλλο τομέα ακόμη και μετά τη σημαντική αποβιομηχάνιση».
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «Η βιομηχανία στήριξε τη χώρα στην κρίση, αναγκάστηκε να προσαρμοστεί αλλά ήταν ένα ξύπνημα που βοήθησε να υπάρξει ακόμη καλύτερη οργάνωση. Κάναμε το χάλυβα εξαγωγικό προϊόν κάτι που ήταν αδιανόητο πριν την κρίση».
Ο κ. Στασινόπουλος στάθηκε και στην ανάγκη «το κράτος και η κοινωνία να δώσουν τη σημασία που αρμόζει στη βιομηχανία, η οποία είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην ανάταξη της οικονομίας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει τεχνογνωσία».
Όσον αφορά την 4η βιομηχανική επανάσταση, τη χαρακτήρισε «ασυγκράτητη και απρόβλεπτη». «Η χώρα μας βρίσκεται πίσω στους αριθμητικούς δείκτες, γιατί δεν έχει μεγάλη βιομηχανία, η πρώτη προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε να υπάρχει και να μεγαλώσει η βιομηχανία», είπε και συμπλήρωσε ότι «είναι ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία ειδικά σε περιοχές του κράτους και του δημόσιου τομέα που δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που συμβαίνουν».
«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το ρεύμα και την 4η βιομηχανική επανάσταση, εάν δε συμβεί αυτό η ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη» σημείωσε.
Ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε και την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας και καινοτομίας με την παιδεία και την αγορά: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην 122η θέση μεταξύ 129 χωρών στους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Η έρευνα, η τεχνολογία, η παιδεία και η αγορά πάνε χέρι χέρι», είπε χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος της Viohalco κατέληξε ότι «μεγαλύτερη παρακαταθήκη και το ισχυρότερο όπλο της βιομηχανίας είναι να εξελιχθεί στις νέες τεχνολογίες και να εφοδιάσει με τεχνογνωσία τους νέους ανθρώπους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εξασφάλιση ότι η χώρα θα παραμείνει ζωντανή».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr