Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Ο ρόλος των Ελληνικών Πολυεθνικών Επιχειρήσεων στην οικονομία και προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξής τους» με συγγραφείς τον κ. Θ. Παλάσκα, την κ. Παπαναστασίου και ο κ. Φιλιππαίο. Για το θέμα μίλησαν ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών, και ο κ. Δημήτριος Δασκαλόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).Η μελέτη παρουσιάστηκε από την καθηγήτρια κ. Μ. Παπαναστασίου ενώ την συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο κ. Τάκης Πολίτης, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.
Από την μελέτη προκύπτει ότι οι εγχώριες πολυεθνικές εταιρίες ενισχύουν καθοριστικά την Ελληνική Οικονομία και ότι η ανάπτυξη διεθνών δραστηριοτήτων προκαλεί πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις: δίνει δυναμική ώθηση στις εξαγωγές, ενισχύει την έρευνα και ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τονώνει την απασχόληση. Το τελευταίο εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αμφισβητεί έγκυρα την άποψη ότι η επέκταση ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό συνεπάγεται μείωση των εγχώριων θέσεων εργασίας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα κύρια κίνητρα για την επέκταση ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό είναι η εκμετάλλευση νέων αγορών και η διατήρηση της ανταγωνιστικής τους θέση στη διεθνή αγορά, ενώ αποδίδεται πολύ μικρότερη σημασία στην εκμετάλλευση του χαμηλότερου κόστους στις χώρες υποδοχής. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στο εξωτερικό, ανταποκρινόμενες στις νέες συνθήκες της διεθνοποίησης και όχι αναζητώνταςχώρες χαμηλού εργατικού κόστους.
Εξάλλου, οι επιχειρήσεις που επενδύουν στο εξωτερικό διευρύνουν τις επιχειρηματικές τους προοπτικές τους, απευθυνόμενες σε νέες αγορές ενώ παράλληλα ενισχύουν την επιρροή και τον περιφερειακό ρόλο της χώρας ελέγχοντας τοπικά κέντρα αποφάσεων.
Οπως προκύπτει από την μελέτη του ΙΟΒΕ η Ελλάδα κατέχει υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη εκροών Ξένων ʼμεσεων Επενδύσεων (ΞΑΕ). Το μεγαλύτερο μέρος των εκροών ΞΑΕ της Ελλάδας κατευθύνεται κυρίως προς τις χώρες της Βαλκανικής (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔ της Μακεδονίας και την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας) αλλά και στις αγορές της Β. Αφρικής (πχ. Αίγυπτος) και των ΗΠΑ. Το 2000 δε, για πρώτη φορά, η αξία των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό ξεπέρασε αυτή των εισροών. Η Ελλάδα, έχοντας την πιο ανεπτυγμένη οικονομία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και όντας η μόνη χώρα της περιοχής που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2007, απέκτησε προβάδισμα έναντι αφενός όλων των άλλων χωρών των Βαλκανίων και αφετέρου έναντι των εταίρων τηςστην ΕΕ. Διαδραματίζει έτσι έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Περισσότερες από 3.500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σήμερα στις χώρες της Βαλκανικής (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔ της Μακεδονίας και την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας) έχοντας επενδύσει, περίπου 6 δις. δολάρια την τελευταία τριετία. Ενδεικτικό του δυναμισμού είναι ότι στα νέα μέλη της ΕΕ, δηλαδή, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, οι ελληνικές επιχειρήσεις παίζουν κυρίαρχο ρόλο.Στη Βουλγαρία, η Ελλάδαείναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής μετά την Αυστρία, με επενδύσεις αξίας 1,4 δις ευρώ, στη δε Ρουμανία η Ελλάδα είναι ο 10ος σε σειρά επενδυτής. Συνολικά, 530 ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρουμανία έχουν επενδύσει περίπου 3 δις ευρώ.Κλάδοι όπως ο τραπεζικός έχουν έντονη παρουσία και στις δυο χώρες, καταλαμβάνοντας την πρώτη και δεύτερη θέση στη Βουλγαρία και Ρουμανία αντίστοιχα.Συγκεκριμένα, στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται 5 ελληνικές τράπεζες μέσω 363 υποκαταστημάτων όπου απασχολούνπερίπου 4,000 εργαζόμενους.Στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται 7 τράπεζες, μέσω 266 υποκαταστημάτων όπου απασχολούν περισσότερους από 6,000 εργαζόμενους.
ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Τα κυριότερα αποτελέσματα που στηρίζονται σε ανάλυση πρωτογενούς έρευνας του ΙΟΒΕ συνοψίζονται στα εξής:
1. Αποτίμηση πολυεθνικής δραστηριότητας και κίνητρα πολυεθνικότητας: Οι ελληνικές πολυεθνικές έχουν αναπτύξει ένα ευρύτατο διεθνές δίκτυο παραγωγής με έντονο περιφερειακ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr