Οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία συνεχίζουν να είναι θετικές, με σημερινή υποστηρίκτρια την C. Lagarde. Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για διάφορα θέματα , τα επαινετικά σχόλια βοηθούν στην δημιουργία καλού κλίματος στην Ελληνική κεφαλαιαγορά & όχι μόνο.
Όμως το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, που αν και διατηρεί τις αγορές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εμπεριέχει αρκετούς σπόρους ανησυχίας, για πληθώρα θεμάτων, οικονομικού & γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Τα θέματα που θα μπουν από αύριο σε αξιολόγηση είναι κυρίως :
- η σημερινή ομιλία της C. Lagarde, οι αισιόδοξες δηλώσεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης.
- οι Βρετανικές εκλογές που αναλόγως του αποτελέσματος θα διαμορφώσουν τις νέες συνθήκες του Brexit.
- Τα αμφιλεγόμενα Tweet του D. Trump που ενόψει της λήξης της αυριανής προθεσμίας ξαναχτύπησε σήμερα επαναφέροντας την φημολογία για σύντομη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα…
Όσο αναφορά την αγορά Ελληνικών κρατικών ομολόγων, παραμένει κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη της. Οι διαρροές του νέου προγράμματος διάθεσης δημοσίου χρέους, που κατά πληροφορίες θα κυμαίνεται από 7-9 δις για το 2020, κρατά το επενδυτικό ενδιαφέρον ζωηρό και βοηθά και στην αποκλιμάκωση των εντόκων γραμματίων.
Όμως το σημερινό ενδιαφέρον του ελληνικού χρηματιστήριου επικεντρώθηκε σήμερα κυρίως στην ΔΕΗ που με το εμβληματικό (+9,17%) και με όγκο 1,990,000 τεμάχια, συνέχισε την ανοδική κίνηση προς τα 4€, με τους αγοραστές να υποθέτουν ότι τελικά διασώθηκε (όπως – όπως) και μπαίνει σε ένα νέο «ενάρετο κύκλο». Υπενθυμίζουμε όμως τα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, (Συνδικαλιστές- Απαρχαιωμένες Λιγνιτικές μονάδες- Κόστος Ρύπων), κυρίως όμως ότι ακόμη δεν έχουμε δει ένα νέο αξιόπιστο επενδυτικό πλάνο και το τελικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης της.
Το Συναλλακτικό ενδιαφέρον επίσης προσέλκυσαν οι ΟΤΕ & ΟΠΑΠ συγκεντρώνοντας το 28% του συνολικού τζίρου υποβοηθούμενοι, από την καλή τεχνική τους εικόνα, το έκτακτο μέρισμα ο ΟΠΑΠ και τις αγορές ιδίων μετοχών ο ΟΤΕ.
Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 877 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 870, 855 & 820 μονάδες. Η παραμονή άνω των 880 μονάδων θα πρέπει να διατηρηθεί πειστικά & έγκυρα, για να χαλάσει η θετική εικόνα του ΓΔ. Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούνται στα επίπεδα των 900 & 905 μονάδων, με επιθυμητό τεχνικά ετήσιο σημείο τις 940 μονάδες.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2210 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2220, 2192, 2170 & 2158 μονάδων. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2245, 2266, & 2274 μονάδες. Όμως ως επιθυμητός τεχνικός στόχος μέχρι τέλους έτους παραμένουν οι 2300 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της διακράτησης των 2180 μονάδων, που μας ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συμπερασματικά η αργά εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.
Όμως η είσοδος στην εορταστική περίοδο εκτιμούμε ότι μπορεί να επηρεάσει το συναλλακτικό ενδιαφέρον και να αυξήσει την μεταβλητότητα και την ρηχότητα της αγοράς με ότι αυτό συνεπάγεται, χωρίς να λησμονούμε και την γεωπολιτική ένταση στην περιοχή μας με πρωταγωνιστή έναν απρόβλεπτο & επιθετικό γείτονα ..
ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr