«Ακολουθούμε πιστά αυτό που μας δείχνουν τα μοντέλα μας και δεν έχουμε καμία διστακτικότητα επ'αυτού». Συγκεριμένα, οι αναλυτές του διεθνούς οίκου δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις πιθανότητες που της δείχνουν οι δείκτες της.
Συμφωνούν στο ότι η οικονομία βαίνει καλώς, ότι οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης της Ευρώπης είναι φθηνές και ότι το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει εντυπωσιακή ένταση.
Ομως εδώ ακριβώς είναι η ουσία. Συνήθως, όταν συμβαίνουν όλα αυτά σε μία bull market, οι μεγάλες διορθώσεις είναι πιο συχνές. Τώρα υπάρχει σήμα διόρθωσης και ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την αγορά είναι τα αυξανόμενα επιτόκια τα οποία πλησιάζουν τα κρίσιμα επίπεδα.
Το σήμα πωλήσεων έρχεται και από τον δείκτη που αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη - Fundamentals Indicator - ( λόγω των υψηλότερων απόδοσεων των ομολόγων και των υψηλότερων νεών παραγγελιών όπως φαίνονται από τον δείκτη ISM), και από τον δείκτη αποτιμήσεων - CVI - και από τον δείκτη ρίσκου - Risk Indicator.
Ενα τέτοιο ... full house στους τρεις αυτούς δείκτες είναι εξαιρετικά σπάνιο και εχει συμβεί μόνον πέντε φορές από το 1980, για παράδειγμα το 1987 ( όλοι θυμόμαστε το ιστορικό πλεον κραχ ) και το 2000 ( πως να ξεχάσουμε την φούσκα του '99 ). Σε όλες τις περιπτώσεις του παρελθόντος, οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν τον δρόμο της διόρθωσης στους έξι μήνες που ακολούθησαν και έχασαν σε μέσο όρο 15%.
Μπορεί οι δείκτες της Morgan Stanley να μην έχουν «δουλέψει» πρόφατα αλλά και για αυτό υπάρχει εξήγηση, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου. Μία εξήγηση είναι η επενδυτική ψυχολογία : το τείχος της ανησυχίας είναι ακόμη πολύ ψηλό. Συνήθως, όταν ο δείκτης αποτιμήσεων δίνει σήμα πωλήσεων, η επενδυτική εμπιστοσύνη είναι αρκετά αισιόδοξη. Τώρα και για πρώτη φορά μετά το 1999-2000, ο δέικτης «λέει» πουλήστε ενώ η ψυχολογία, όπως μεταφράζεται από τις καθαρές θέσεις στα futures του Nasdaq, είναι επιφυλακτική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr