Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα, οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν σχεδόν καθολικά διορθωτικά, με το Χ.Α. να ακολουθεί κατά πόδας, κάνοντας την πρώτη πτωτική εβδομάδα ύστερα από έξι σερί ανοδικές.
Το Χ.Α. εύλογα έκανε διόρθωση, η οποία μάλιστα άργησε, καθώς δείκτες και μετοχές είχαν φτάσει σε σημεία τεχνικού κορεσμού, καθώς ο Γ.Δ. κινήθηκε από τη ζώνη των 615-620 μονάδων στις 723,37 μονάδες που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό της περασμένης Δευτέρας 4 Μαρτίου, έχοντας μια διαδρομή άνω των 100 μονάδων χωρίς καμιά ουσιαστική αποφόρτιση.
Όπως εύστοχα σημειώνει ο αναλυτής της Beta ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης «τεχνικά ο Γ.Δ. δυσκολεύτηκε στην επέκταση της ανόδου χωρίς προηγούμενη διόρθωση πάνω από τις 720 μονάδες, καθώς η κλίση της ανόδου είχε αρχίσει να παίρνει κάθετη μορφή.
Οι ταλαντωτές είχαν ειδοποιήσει εγκαίρως για την πληθωριστική εικόνα έχοντας κατακτήσει ακραία υπερτιμημένες ζώνες. Η υποχώρηση (689) ως τα επίπεδα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (685) ήρθε μάλλον αναμενόμενα αποφορτίζοντας ταλαντωτές και επιμέρους διαγράμματα ανανεώνοντας το ανοδικό περιθώριο».
Σύμφωνα με τον αναλυτή, «η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής είχε στοιχεία εκτόνωσης, οπότε πιθανότατα η νέα εβδομάδα θα κινηθεί σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς χωνεύοντας τα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης. Η κίνηση που αναμένουμε θα τεστάρει το πλαγιοανοδικό κανάλι το οποίο εφάπτεται του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου και υποστηρίζει την τάση σε διορθωτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών».
Πάντως, είναι θετικό ότι στη διόρθωση της Παρασκευής η αγορά δεν έδειξε διαθέσεις γενικευμένου ξεκινήματος, βγάζοντας μάλιστα προς το φινάλε άμυνες, κρατώντας σχετικά εύκολα τη ζώνη των 690 μονάδων, ενώ μικρός ήταν ξανά ο τζίρος.
Επίσης, είναι θετικό πως συνολικά η αποφόρτιση της περασμένης εβδομάδας έγινε με κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών σε ποσοστό 44,3% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, με το μέσο τζίρο να διαμορφώνεται μόλις στα 45,7 εκατ. ευρώ. Στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπήρχε διάθεση να «σηκωθεί» μεγάλη ρευστότητα από την αγορά.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,25%, ο FTSE 25 είχε πτώση 1,85%, ο Mid Cap έχασε 3,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 3,37%.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η αύξηση της ρευστότητας δεν φαίνεται να είναι κάτι συγκυριακό, καθώς από τα επίσημα στατιστικά του Φεβρουαρίου προκύπτει ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι ξένοι επενδυτές ήταν καθαροί αγοραστές (+17 εκατ. ευρώ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr